Dio staža vam je u inozemstvu? Evo što morate napraviti prije umirovljenja

Josip Mihaljević
29. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Obratio nam se čitatelj koji ima poteškoća s priznavanjem staža u inozemstvu. Konkretno, ima pet godina staža iz Srbije za vrijeme trajanja SFRJ. Gospodin tvrdi da HZMO nema nikakvu evidenciju o tom njegovom periodu radnoga staža za koje su plaćeni doprinosi. Donosimo kako se taj staž ipak može priznati.

radnik

Foto: Pixabay

Javio nam se čitatelj, 61-godišnjak koji u mirovinu planira kroz nekoliko godina, a muči ga priznavanje staža iz perioda SFRJ.

“Molio bih vas za pomoć u smislu da mi kažete kome da se obratim da mi pomogne kod upisa radnog staža od 5 godina provedenog radeći za firmu sa sjedištem u Beogradu. U vrijeme kada sam ja bio njihov zaposlenik, to je bila jedinstvena država i bio sam uredno prijavljen kao stalni zaposlenik”, objašnjava naš čitatelj.

Međutim, nedavno se raspitivao oko umirovljenja i saznao je da HZMO nema nikakvu evidenciju o tom periodu njegovog radnog staža. Područni ured bjelovarskog HZMO-a nije mu pretjerano pomogao oko priznavanja tih pet godina staža, a odbili su mu napraviti kompletiranje i kontrolu podataka o stažu jer još uvijek ne ispunjava uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu.

“Mene zanima može li se to nekako riješiti službenim putem između dva zavoda – našeg i njihovog i što je točno potrebno poduzeti? Nije fer da se tako nešto događa, jer sam ja radio u tada zajedničkoj državi, a za mene su uredno plaćena sva davanja po pitanju mirovine”, pojašnjava naš čitatelj.

Država može pribaviti podatke koji nedostaju

Pitali smo HZMO kako Zavod postupa u ovakvim situacijama.

novac
Umirovljenici u inozemstvu dobivaju samo 875 kuna hrvatske mirovine!

“RH kao članica Europske unije primjenjuje uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti s državama članicama EU, državama Europskog gospodarskog prostora (Island, Lihtenštajn i Kraljevina Norveška) i Švicarskom konfederacijom.

RH primjenjuje i međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju s Australijom, BiH, Crnom Gorom, Kanadom, Kanadskom pokrajinom Quebec, Sjevernom Makedonijom, Srbijom, Turskom i Korejom”, odgovaraju iz HZMO-a.

Te uredbe EU i međunarodni ugovori o socijalnom osiguranju štite prava hrvatskih građana koji su zaposleni ili borave u inozemstvu, kao i članova njihovih obitelji te na temelju tih instrumenata koordinacije oni ostvaruju svoja prava na temelju rada.

Naš čitatelj trebao bi dobiti dvije mirovine

U pogledu ostvarivanja prava i određivanja davanja iz hrvatskog mirovinskog osiguranja primijenit će se propisi o mirovinskom osiguranju koji su na snazi u RH. Drugim riječima, RH će priznati mirovinu na temelju domaćeg staža, a preostali inozemni staž će putem međunarodnih ugovora biti “dohvaćen” na malo drugačiji način.

Godina staža u inozemstvu za veću postojeću mirovinu? Da, moguće je!

“Osiguraniku koji je navršio razdoblja osiguranja u RH i u jednoj od država s kojom RH primjenjuje međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, a ispunjava zakonske uvjete za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja samo na temelju razdoblja osiguranja ostvarenih u RH, pravo će biti priznato i davanje određeno samo na temelju hrvatskih razdoblja osiguranja”, odgovara HZMO.

Ako osiguranik ne ispunjava uvjete za ostvarivanje prava na temelju “domaćeg staža”, HZMO će radi ispunjavanja uvjeta u obzir uzeti i inozemni staž – ali će mirovina iz hrvatskog osiguranja biti određena samo na temelju domaćeg staža.

HZMO tako sugerira svima koji imaju dio staža u inozemstvu da ranije, prije ispunjenja uvjeta za mirovinu, podnesu u Područnoj službi/uredu HZMO-a “Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu”.

U principu – naš HZMO kontaktirat će “njihov HZMO”

U principu, naš Zavod za mirovinsko osiguranje kontaktirat će relevantnu instituciju u drugoj država kako bi pribavili podatke.

Umirovljenik ne može do američke mirovine: "Hrvatska mi ne da unovčiti čekove!"

“Zaprimljeni zahtjev s dokazima o radu HZMO šalje nadležnom nositelju mirovinskog osiguranja druge države ugovornice. U slučaju vašeg čitatelja, HZMO će njegov zaprimljeni zahtjev s ovjerenom preslikom radne knjižice ili drugim dokazima o zaposlenju u Republici Srbiji poslati Republičkom fondu za invalidsko osiguranje Republike Srbije Filijali za grad Beograd i zatražiti potvrdu o navršenim razdobljima osiguranja u toj državi”, stoji u odgovoru HZMO-a.

Prema Ugovoru između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o socijalnom osiguranju u postupku rješavanja o pravu na mirovinu, HZMO će zaprimljena, na ugovorenoj tiskanici potvrđena razdoblja osiguranja od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje pribrojiti hrvatskom mirovinskom stažu samo ako je potrebno za ispunjenje uvjeta za mirovinu.

Svotu mirovine HZMO će odrediti prema hrvatskim plaćama i hrvatskim razdobljima osiguranja, a Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje priznat će pravo na mirovinu iz svog osiguranja prema nacionalnom propisu, u skladu s odredbama Ugovora.

Postupak utvrđivanja razdoblja osiguranja može trajati i nekoliko mjeseci, i zato je važno da se taj postupak provede na vrijeme, a prije ispunjenja uvjeta za mirovinu kako bi se skratilo vrijeme trajanja postupka rješavanja o pravu na mirovinu u obje države ugovornice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap