Umirovljenik ne može do američke mirovine: “Hrvatska mi ne da unovčiti čekove!”

Jasmina Grgurić Zanze
16. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Više od godinu dana prošlo je otkako je Hrvatska narodna banka obećala pronaći rješenje za hrvatske umirovljenike kako bi mogli podići mirovnu koju su zaradili u SAD-u. Jednako toliko dugo 69-godišnji Dujo Topić ne može do svoje mirovine, jer u Hrvatskoj nema gdje unovčiti čekove za isplatu. Svo to vrijeme prisiljen je živjeti isključivo od znatno nižeg hrvatskog dijela umirovljeničkih primanja, a država i dalje ne nudi rješenje.

Foto: Pixabay

Umirovljenik Dujo Topić iz Kašel Gomilice nedaleko od Splita 12 godina radio je za Motion picture Industry kao kuhar na filmskim setovima u Hollywoodu. Tako je zaradio skoro triput veću mirovinu od one za gotovo dvostruko dulji rad u Hrvatskoj. No, ne bi to ni bio toliki problem da do svojih u Hollywoodu zarađenih mirovinskih primanja može i doći.

Zaradio triput veću mirovinu za dvostruko manje rada

Naime, američka mirovina iznosi mu 630 dolara, odnosno oko 4.244 kune. Prelazila bi ona za tih 12 godina i tisuću dolara da nije koristio mogućnost jednokratne isplate iz tamošnjeg mirovinskog fonda, što mu je umanjilo mjesečna primanja. U Hrvatskoj je pak za 22 godina rada u Pomgradu te nekoliko mjeseci u Hrvatskim željeznicama dobio samo 1.500 kuna. To su mu ujedno i jedina sredstva od kojih živi, jer u nijednoj banci u Hrvatskoj ne može podići američku mirovinu.

Ni umirovljenik iz Kaštela ne može podići mirovinu, banke mu ne žele unovčiti ček!

Razlog je taj što od pošle godine banke više ne unovčavaju čekove iz SAD-a, odnosno ne otkupljuju ta sredstva plaćanja iz inozemstva, već umjesto toga traže elektroničke naloge. No, američki mirovinski fondovi rade samo putem čekova. Redovno sredstva isplaćuju svojim osiguranicima, no oni novac u Hrvatskoj ne mogu podići.

Iz Hrvatske narodne banke još su nam prije godinu dana, kada smo pisali o ovom slučaju, odgovorili da su u procesu definiranja načina za rješavanje ovog problema. No, u međuvremenu se nije dogodilo ništa. Točnije, omogućeno je unovčavanje američkih državnih, ali ne i ostalih čekova.

Za to vrijeme Dujo Topić preživljava od hrvatske crkavice, a svoju je priču ovih dana podijelio i za Slobodnu Dalmaciju.  Vrativši se iz Amerike izgradio je obiteljsku kuću, a pomalo se bavi i turizmom. Nije kruha gladan. Ali da mu nije toga i pomoći obitelji, s hrvatskom penzijom zadnju bi godinu i tri mjeseca, uvjeren je, bio na socijali.

“Što ja mogu sa 1.500 kuna hrvatske mirovine?”

“Čujte, meni taj novac treba. Ja sam ga zaradio. Od hrvatske penzije ne mogu živjeti. Ajde vi meni recite, što ja mogu sa 1.500 kuna hrvatske mirovine? Je, radila mi je i žena, ali od ove države ništa nismo dobili. Da nisam radio vani, možda bih bio na ulici. Ali problem je što nama s američkim penzijama država ne da naše. Ovo nije normalno” – kazuje Topić.

Dodaje kako njegov slučaj nije jedini, ima ih, navodi, oko 2.000 poput njega.

Inozemne mirovine: Hrvatski umirovljenici godišnje primaju preko 4 milijarde kuna penzija iz 15 zemalja

“Pisao sam Ministarstvu financija, predsjedniku Sabora i Vlade. Problem je što američki savezni zakon, a komunicirao sam milijun puta s mojim tamošnjim mirovinskim fondom, zabranjuje isplaćivanje mirovina u novcu stranim bankama… Motion Picture industry je velik, ugledan fond, a čekove mi izdaje jaka američka banka Union Bank of California. I nije mi jasno kako se ta priča nikako ne može regulirati u Hrvatskoj” – zaključuje nesretni umirovljenik za Slobodnu Dalmaciju.

Umirovljenik ne može do američke mirovine: “Hrvatska mi ne da unovčiti čekove!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap