Danas je njihov dan: Invalidi rada u borbi protiv nevidljivosti od države i društva

Jasmina Grgurić Zanze
21. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Unatoč tomu što je riječ o jednoj od najbrojnijih populacija, njihov položaj u Hrvatskoj i dalje nije dovoljno dobar. Riječ je o invalidima rada, njih više od 120.000, a 21. ožujka njihov je dan. Bolja prava na tržištu rada i dostojniji život u starosti najvažnija su pitanja koja si moramo postaviti ne samo jedanput godišnje, nego svaki dan.

Foto: URI Zagreb

Hrvatska ima 120.891 invalida rada. Njihove udruge danas će po deseti put proslaviti Nacionalni dan invalida rada kojeg je Hrvatski sabor proglasio 2009. godine. No, po pitanju unapređenja njihovih prava i položaja u zajednici za napraviti je još mnogo. Nastojeći izaći iz izmaglice nevidljivosti i neuvažavanja od strane društva i države, kažu iz zagrebačke Udruge invalida rada, obilježit će stoga i ovaj 21. ožujka kao jedna od najbrojnijih populacija.

Nepotrebno zamršena birokracija

Na području grada Zagreba i Zagrebačke županije živi ih 29.149, odnosno 24 posto ukupne brojke, a Udruga invalida rada okuplja gotovo trećinu. Tako su u prošloj godini imali 8.741 članova. U tako velikom zajedništvu, ističu, rastu i mogućnosti za podizanje svijesti o problemu nekorištenja zaštitnih sredstava na radu. Pitali smo ih u povodu njihovog dana kakav je položaj invalida rada i s kojim se poteškoćama najčešće susreću, ali i kakva ih starost čeka, odnosno jesu li uvjeti osigurani za njih u starijoj životnoj dobi dostatni.

„Položaj invalida rada, kao ni ostalih osoba s invaliditetom, u Hrvatskoj nije zavidan. Prvenstveno ako se njihova statusna prava i način njihove uređenosti usporedi sa ostalim državama članicama EU-a. Pravni sustav koji uređuje materiju koja se odnosi na njihovu populaciju nije sistematiziran u jednom jedinstvenom zakonu, stoga se pored činjenice invaliditeta osoba u ostvarivanju svojih prava mora nositi i s nepotrebno zamršenom  birokracijom. Postoje kvotne obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali s druge strane predviđene kazne za poslodavca koji tako ne postupa su gotovo simbolične. Teško je reći koliko su uvjeti mirovine dostatni kod nas, kako za one zdrave tako i za osobe s invaliditetom, no činjenica jest kako Zakon o mirovinskom osiguranju svojim odredbama, poput pridodanog staža, zaista nastoji anulirati razlike umirovljenika s invaliditetom i onih bez invaliditeta.“ – kaže savjetnik u Udruzi invalida rada, Joško Matić.

Podrška za kvalitetniji život

Na tom tragu pozivnicu svim građanima upućuje i predsjednica Udruge invalida rada, Nada Vorkapić.

“Obzirom da je realnost u suprotnosti od slova na papiru zapisanih u konvencijama, zakonima i pravilnicima, pozivam sve građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije da svojom nazočnošću podrže naša stremljenja za kvalitetniji život osoba s invaliditetom.” – poručuje Nada Vorkapić.

Udruga invalida rada za sve zainteresirane pripremila je stoga današnji program. Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada u njihovim prostorijama počinje u 15,00 sati otvorenjem izložbe slika polaznika radionice crtanja i slikanja UIR Zagreba „Ususret proljeću“. Pravnik Joško Matić u 17 sati objasnit će članovima i gostima zakonsku zavrzlamu o razlikama između tjelesnog oštećenja i invaliditeta, tko je u očima zakona osoba s invaliditetom, a tko osoba s tjelesnim oštećenjem. Od 18 sati najavljuju zabavu uz klasične hitove i evergrine, pri čemu će harmonikaški orkestar Hrvatskog grafičkog glazbenog društva „Sloga“ uvest sve prisutne u prvu proljetnu noć ove godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap