Nacionalni dan invalida rada 21. ožujka: ‘Svatko od nas može postati osoba s invaliditetom’

Jasmina Grgurić Zanze
19. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Nacionalni dan invalida rada, kojih je u Hrvatskoj gotovo 89.000, obilježit će 21. ožujka i Udruga invalida rada Zagreb. Ususret programu, predsjednica Nada Vorkapić pozvala je građane na brigu i empatiju prema osobama s invaliditetom. Osobe s invaliditetom i dalje se u Hrvatskoj susreću s nizom prepreka i stereotipa, zbog čega zajednica mora imati više senzibiliteta. Svatko od nas, kaže, može u bilo kojem trenutku postati osoba s invaliditetom.

Članovi zagrebačke Udruge Invalida rada na izletu Foto: URI

Hrvatska ima 88.977 registriranih invalida rada, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Njih 14.227 je u gradu Zagrebu (15,99 posto), a 6.821 na području Zagrebačke županije (7,67 posto). Zagrebačka udruga invalida rada ima 7.181 registriranog člana, odnosno 32,41 posto ukupnog broja invalida rada registriranih na ovome području. Kao i svake godine, i sada će obilježiti Nacionalni dan invalida rada u četvrtak, 21. ožujka pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja u prostorijama Udruge invalida rada Zagreba u 17 sati.

‘Nije svaki invaliditet vidljiv, budimo obazrivi’

Umirovljenica u invalidskim kolicima
Veća prava za osobe s invaliditetom: Ako se vozi i u tuđem autu, cestarina je besplatna

– Važan je kontinuiran rad na razvijanju društva, što uključuje brigu i empatiju prema osobama s invaliditetom. Nažalost, oni se i dalje susreću s raznim preprekama i stereotipima prilikom obavljanja svakodnevnih poslova, a zajednica u kojoj borave trebala bi imati više sluha i razumijevanja za rješavanje njihovih problema. Jedan od naših slogana je ‘Nije svaki invaliditet vidljiv’ upravo zato što se na invalidima rada rijetko kada na prvi pogled vidi da su osobe s invaliditetom. Vrlo je važno da jedni prema drugima budemo obazrivi jer, nažalost, svatko od nas može u bilo kojem trenutku postati osoba s invaliditetom. Takva obilježavanja od velike su važnosti za podizanje svijesti kod građana, ne samo o problematici osoba s invaliditetom, već i o njihovim sposobnostima i vještinama, kaže Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba.

Koja su prava osobe s invaliditetom ostvarile ove godine putem novih nacionalnih i europskih iskaznica, možete pročitati u ovom tekstu. Tu je i novi inkluzivni dodatak, koji će osobne invalidnine od 232,26 eura povećati na tri kategorije iznosa od 432, 480 ili 720 eura, ovisno o razini potpore, o čemu smo pisali ovdje. Hrvatska ima više od 88.500 invalidskih mirovina te još više od 65.600 starosnih mirovina prevedenih po automatizmu iz invalidske mirovine sa 65 godina. Jednako tako, invalidske mirovine su za samo 55 eura veće od najnižih mirovina.

Izložba likovnih radova i glazbeni program

Starija osoba gura kolica invalida
Doznajemo koliko će inkluzivni dodatak iznositi za korisnike osobne invalidnine

UIR će se 21. ožujka osvrnuti na Nacionalni dan invalida rada koji seže u 1956. godinu. U rudarskoj nesreći koja se tada dogodila u Belgiji stradale su 262 osobe. Prvobitno, u spomen na taj događaj 21. ožujka obilježavao se kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Nakon što je datum obilježavanja promijenjen na 3. prosinca, Hrvatski sabor je 13. veljače 2009. godine donio odluku da se 21. ožujka proglašava Nacionalnim danom invalida rada.

Nakon uvodnog dijela uslijedit će otvorenje izložbe likovnih radova pod nazivom ‘Boje, kist i darovi prirode’ dugogodišnje članice UIR Zagreba Blanke Šimecki, a zatim glazbeni dio programa u okviru kojeg će okupljene zabaviti muški pjevački zbor ‘Bistrani’ pod dirigentskom palicom umjetničkog voditelja mr. sc. Damira Šumečkog, člana UIR Zagreba. Svrha osnutka zbora bila je ljubav njegovih članova prema zborskoj pjesmi i očuvanje bistranske i kajkavske glazbene baštine, a danas zbor čini 13 pjevača.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap