Čitatelj Damir: “Majka mi je nakon usklađivanja mirovine dobila 6 kuna manje”

Jasmina Grgurić Zanze
29. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Zašto nam mirovina nakon usklađivanja nije veća točno za 2,24 posto? Čitatelj Damir upozorava kako je njegova majka ostala zakinuta za šest kuna. Nije, kaže, toliko stvar u tih par kuna, nego činjenici da su tako zakinuti svi umirovljenici. No, “krivac” je formula izračuna mirovine…

Ilustracija/Pixabay

Čitatelj Damir (puni podaci poznati redakciji) tvrdi kako mu je majka zakinuta za određeni iznos u izračunu mirovine nakon usklađivanja.

 “Moja majka je imala mirovinu 3.429,25 kuna, a sad ima ravno 3.500,00 kuna što je uvećanje od 70,75 kuna Pravi izračun je sljedeći: Mirovina od 3.429,25 kuna uvećana za 2,24% odnosno 76,82 kune iznosi 3.506,07 kuna, (3429,25 x 2,24):100=76,82 ). S obzirom na krivi izračun koji je od HZMO-a dostavljen HPB-u treba utvrditi koliko je još umirovljenika oštećeno tim krivim izračunom” – upozorava.

Je li postotak samo magla za umirovljenike?

Njegova je majka tako, tvrdi, zakinuta za šest kuna. Pritom prima obiteljsku mirovinu pokojnog supruga koji je otišao u invalidsku mirovinu još u vrijeme SFRJ. Njegovim izračunom, majčina mirovina uvećana je za 2,063%, a ne 2,24% koliko je HZMO objavio.

“Onda to nije povećanje po odluci Upravnog vijeća HZMO, već se razlikuje od umirovljenika do umirovljenika. Ovime samo dovode u nedoumicu umirovljenike, a s time i medije koji govore da će se prosječna mirovina povećati za toliko i toliko kuna. Ovdje je još i problem što ima niz drugih faktora, jer u invalidskoj mirovini nije samo staž u pitanju, već puno drugih činjenica. Samim tim je objava HZMO-a da se mirovine povećavaju za određeni postotak samo magla za umirovljenike” – zaključuje naš čitatelj.

Ne usklađuju se sve mirovine jednako

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kazali su nam kako upućuju stranku da se obrati nadležnoj Područnoj službi/uredu HZMO-a izravno radi uvida u spis njenog predmeta te će dobiti točnu informaciju u vezi s usklađivanjem mirovine. Sin je taj podatak u konačnici sam i zatražio, a odgovor još uvijek čeka.

Zašto nakon povećanja mirovine dobijemo manje ili više od postotka usklađivanja?

“Napominjemo da se na mirovine koje su ostvarene pod uvjetima drugačijih od uvjeta propisanih Zakonom o mirovinskom osiguranju, odnosno pod uvjetima koje propisuje pojedini posebni propis, primjenjuju i drugi Zakoni o kojima ovisi visina mirovine, odnosno Zakon o smanjenju mirovina ostvarenih, odnosno određenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju” – kazali su nam iz HZMO-a.

Povećava se AVM u formuli izračuna, ne cijela mirovina

O ovoj problematici naš je portal već pisao ranije, pri čemu smo objasnili da se mala odstupanja u odnosu na postotak usklađivanja događaju zbog formule izračuna mirovina. Naime, usklađivanjem ne raste ukupna suma mirovine, nego raste aktualna vrijednost mirovine (AVM) po godini staža koja se onda dalje množi s ostalim faktorima za izračun. Upravo zbog formule dolazi do blagih odstupanja od primjene navedenog postotka na iznos cijele mirovine. Tako rast može biti veći ili manji nego kod puke primjene postotka na ukupnu sumu, ali odstupanja su uglavnom u – lipama.

Konkretan primjer izračuna mirovine nakon usklađivanja možete pogledati OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap