Cijene usluga u domovima za starije: Kome se žuri platit će više, a jedan dom je za neke besplatan

Milan Dalmacija
23. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Cijene smještaja u domovima variraju od doma do doma te od vrste smještaja, preko kategorije korisnika do pruženih usluga. Nešto povoljnije prolaze korisnici decentraliziranih domova, dok unatoč kraćem čekanju, oni koji borave u privatnim domovima ‘masno’ plaćaju. Cijene se kreću od 300 do 700 eura, a u Domu za starije i nemoćne osobe ‘Atilio Gamboc’ u Umagu je moguće dobiti i besplatan smještaj.

dom za starije tresnjevka

Dom za starije Trešnjevka | Foto: Youtube screenshot

Starenje stanovništva postaje sve izraženije, naročito iseljavanjem mladih. Prema popisu stanovništva iz 2021. godine u Hrvatskoj živi 22,65 posto starijih od 65 godina. Iako je to neminovnost, čini se da sustav socijalne skrbi u mnogočemu nije bio spreman na sve veći broj starijih osoba. Pogotovo se to odnosi na smještaj u domovima, koji pokriva tek nešto više od dva posto starijeg stanovništva.

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu
Centri za starije osobe: Gradit će se diljem Hrvatske, a otkrivamo detalje za svih 18 lokacija

Uz to, već neko vrijeme traje proces decentralizacije, odnosno prebacivanja vlasničkih prava nad domovima s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na jedinice lokalne samouprave, odnosno gradove, općine i županije. To bi trebalo donijeti nešto bolji razvoj usluga i poboljšanje kvalitete smještaja zahvaljujući mogućnosti sufinanciranja smještaja i pojedinih usluga. Uz to, djelomično je započeo i megaprojekt izgradnje još 18 Centara za starije osobe, koji će osim smještaja nuditi i brojne druge sadržaje, o kojima možete čitati ovdje.

No, to sve košta. Govoreći o smještaju u domovima i svim drugim aktivnostima, njih plaćaju sami korisnici; svojim mirovinama ili uz pomoć obitelji, jer teško je s prosječnom mirovinom od oko 500 eura pokriti hranu, njegu, organizaciju aktivnosti i sve što domovi nude.

Ranije smo doznali da se cijena smještaja u domovima u četiri najveća hrvatska grada neće mijenjati. Dakle, neće rasti, ali neće ni padati. Portal Gradonačelnik.hr je, pak, provjerio koliko košta smještaj u nekolicini državnih, županijskih i gradskih domova i što se sve može dobiti u cijeni smještaja.

Sufinanciranje pomaže

Emisija Otvoreno s gostima u studiju
Smještaj u domovima za starije: 'Volio bih vidjeti ekonomista koji će za 642 eura smjestiti ljude u jednokrevetnu sobu'

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj postoji više od 680 pružatelja smještaja za starije osobe. Većinom su to privatni ili obiteljski domovi, kojih je 624. Uz njih, tri su državna i 56 domova kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave, od kojih je 45 decentralizirano.

Upravo su decentralizirani domovi najpovoljniji, s obzirom na to da Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sufinancira smještaj u tim domovima. Pojedine županije također sufinanciraju smještaj, ovisno o svojim financijskim mogućnostima i potrebama korisnika.

Cijene smještaja variraju ne samo zbog toga jesu li domovi decentralizirani ili nisu, već cijena ovisi i o vrsti smještaja i uslugama. Naime, postoje četiri kategorije korisnika, ovisno o tome u kojoj im je razini potrebna pomoć i njega. Uz to, plaćanje smještaja ovisi i o tome je li osoba smještena u jednokrevetnoj ili višekrevetnoj sobi, ima li ta soba balkon ili odvojenu kupaonicu, je li korisnicima potreban poseban režim prehrane… U nastavku donosimo kako se kreću cijene pojedinih domova.

Cijene smještaja i usluga u domovima diljem Hrvatske. | Foto: Gradonačelnik.hr

Državni domovi

Smještaj u državnim domovima za starije se kreće između 370 i 460 eura, ovisno o kategoriji korisnika. Primjerice u domu Oklaj, koji prima 86 osoba, mjesečna cijena po korisniku kreće se od 371,62 eura (za pokretne osobe), 424,71 euro (za polupokretne osobe), 464,53 (za nepokretne osobe). Dodatak za posebnu prehranu je 93 centa.

U Domu za starije i nemoćne ‘Majka Marija Petković’ u Blatu cijena smještaja se kreće od 387,68 eura (za pokretne osobe u dvokrevetnoj sobi), 427,5 eura (za pokretne osobe u jednokrevetnoj sobi), 441,57 eura (za nepokretne osobe u dvokrevetnoj sobi) do 461,48 eura (za nepokretne osobe u jednokrevetnoj sobi). U Domu za starije, nemoćne i tjelesno ili mentalno oštećene osobe Metković mjesečna cijena smještaja za starije osobe iznosi 424,71 euro odnosno 464,53 eura u apartmanima.

U Umagu nekima i besplatan smještaj

umag
Uzor ostalima: Pogledajte kako ovaj grad skrbi o svojim starijima

Malo je jedinica lokalne samouprave koje su zaista osnivači domova za starije, a da to pravo nisu dobili decentralizacijom. Riječ je o gradovima Daruvaru, Zagrebu, Umagu, Buzetu i Labinu, općinama Šandrovac, Konavle i Tisno i županijama Sisačko-moslavačkoj i Vukovarsko-srijemskoj.

Dom za starije i nemoćne osobe ‘Atilio Gamboc’ otvoren je 2014., a prima 128 korisnika. Cijene mjesečnog smještaja variraju od 900 do 1.700 eura. U stacionarnom dijelu smještaj korisnika u trokrevetnoj sobi košta 900, u dvokrevetnoj 1.000, a u jednokrevetnoj 1.200 eura dok u stambenom dijelu nema smještaja u trokrevetnim sobama, za dvokrevetnu valja izdvojiti 1.000 eura, jednokrevetnu 1.200 te za apartman 1.700 eura.

Grad Umag osigurava i sufinanciranje smještaja korisnicima čiji su prihodi tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva bili do 300 eura u iznosu od 55 posto osnovne cijene smještaja. Oni s mirovinama od 300 do 550 dobit će 40 posto sufinanciranja, a oni s mirovinama od 550 do 800 eura, plaćaju 30 posto nižu cijenu, a na ‘popust’ od 10 posto mogu računati korisnici s prihodima između 800 i 1.000 eura. Uz to, osobe koje s Gradom sklope ugovor o doživotnom uzdržavanju ostvaruju pravo na 100-postotno sufinanciranje smještaja i boravka u domu.

Zagreb pokriva dugove domova

Grad Zagreb osnivač je 11 domova koji djeluju na 18 lokacija. Nedavno otvoreni dom u Markuševcu u prvo će vrijeme djelovati kao podružnica Doma za starije Dubrava. Pri njegovu otvaranju, gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je da će cijene smještaja biti iste kao u podružnici Doma Park na Laščinskoj cesti, što znači da će se kretati od 234 do 995 eura, ovisno o stupnjevima usluge i dobivenom smještaju.

Dom za starije osobe Markuševec
Konačno je otvoren Dom za starije Markuševec: Tomašević otkrio cijene i uvjete prijave

Općenito, cijena usluge smještaja u jednokrevetnoj sobi u zagrebačkim domovima kreće se u rasponu od 325,17 do 448,60 eura; u dvokrevetnoj sobi od 262,79 do 411,44 eura; u trokrevetnoj sobi od 233,59 do 335,79 eura za prvi stupanj usluge, odnosno potpuno pokretne osobe. Drugi stupanj usluge, za korisnike kojima je potrebna pomoć pri zadovoljenju osnovnih potreba košta od 391,53 do 518,95 eura za jednokrevetnu sobu, za dvokrevetnu od 330,48 do 456,57 eura, a za trokrevetnu od 306,59 do 411,44 eura.

Treći stupanj usluge pruža se korisnicima kojima je potrebna pomoć druge osobe u zadovoljenju svih potreba u punom opsegu. Cijena usluga trećeg stupnja u jednokrevetnoj sobi iznosi od 480,46 do 564,07 eura, u dvokrevetnoj sobi od 370,30 do 500,36 eura, u trokrevetnoj sobi od 355,70 eura do 453,91 eura. Četvrti stupanj usluge pruža se funkcionalno ovisnim korisnicima kojima je zbog Alzheimerove demencije ili drugih demencija potrebna pomoć i nadzor druge osobe u zadovoljenju svih potreba u punom opsegu, a trenutno se osigurava u četiri doma (Medveščak, Maksimir, Park i Sveta Ana) s kapacitetom za 84 korisnika. Za četvrti stupanj usluge utvrđena je jedinstvena cijena od 995,42 eura za smještaj u jednokrevetnoj sobi te 929,06 eura za smještaj u dvokrevetnoj sobi.

Ne treba zaboraviti da Grad Zagreb redovito pokriva dugove svih domova, s obzirom na to da su troškovi puno veći od prihoda koje dobivaju iz proračuna ili naplatom usluga. U 2023. godini osigurana su sredstva u iznosu 2.113.350 eura temeljem Odluke o minimalnim financijskim standardima, kriterijima i mjerilima za decentralizirano financiranje domova za starije osobe u 2023. godini, koju donosi Vlada Republike Hrvatske te sredstva za pojačani standard u iznosu 3.916.000 eura. U cilju što dužeg života starijih sugrađana u vlastitom domu Grad Zagreb od 2004. godine osigurava sredstva za provedbu aktivnosti pod nazivom Gerontološki centri Grada Zagreba – Program podrške u lokalnoj zajednici te je za ovu godinu osigurano 559.300 eura.

Sufinanciranje u Daruvaru

U daruvarskom Domu za starije i nemoćne osobe ‘Ljudevit pl. Janković’ smješteno je 46 osoba, a na mjesto se čeka u prosjeku oko tri mjeseca. Ekonomska cijena mjesečnog smještaja u domu iznosi 900 eura, a Grad sufinancira smještaj korisnika s područja Grada Daruvara s 40 eura mjesečno te također sufinancira rad ustanove za razliku ekonomske cijene i cijene koju plaćaju korisnici. Cijena smještaja za korisnike ovisi o njihovom zdravstvenom stanju, stupnju njege, vrsti sobe, a kreću se od 640 do 700 eura.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno djeluju tri doma – u Sisku, Glini i Petrinji. Uskoro bi trebao biti otvoren i dom u Kutini, ali i novi objekt u sisačkom naselju Caprag. Financiranje domova Županija provodi iz vlastitih i decentraliziranih sredstava. Uz to, potrebno je financirati i obnovu domova koji su stradali u potresu. To provodi HZMO, a nakon obnove svi će domski objekti prijeći u vlasništvo Županije.

Prosječna ekonomska cijena mjesečnog smještaja u Domu u Petrinji bi u trenutnim uvjetima iznosila oko 760 eura. Trenutna je prosječna cijena smještaja između 250 i 300 eura mjesečno, ovisno o broju kreveta, stanju korisnika i stupnjevima njega. Te su cijene donesene još 2018. godine, a vrijede i danas.

Obnovljena zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Sisak

Dom za starije i nemoćne Sisak | foto: Sisačko – moslavačka županija

Što se tiče Doma u Sisku, ekonomska mjesečna cijena smještaja je 850,96 eura, dok prosječna cijena koju plaćaju korisnici iznosi 444,50 eura. Posljednja izmjena cijena u ovom domu bila je 1. siječnja 2021. godine.

Ekonomska cijena smještaja u Domu u Glini je u prosjeku 680 eura. Za pokretnog korisnika iznosi 510 eura, za polupokretnog 689 eura i nepokretnog korisnika 814, odnosno 938 eura, ako je riječ o osobi koja treba stalni nadzor i njegu. Osnovna cijena koju plaća korisnik je 460 eura. Ta se cijena povećava ovisno o stupnju njege i ovisno o broju kreveta. Tako je za njegu teže pokretnih korisnika dodatak 46 eura, a za nepokretnog 66 eura. Za jednokrevetnu sobu dodatak je 53 eura, a za dvokrevetnu 26 eura. Cijene smještaja nisu se povećavale posljednje dvije godine jer su korisnici nakon potresa premješteni u Lječilište Topusko.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji su također tri velika doma, u Vukovaru, Vinkovcima i Iloku. Za boravak u stambenom dijelu doma u Vinkovcima čeka se između pet i osam godina. Ekonomska cijena smještaja iznosi oko 850 eura dok je cijena za korisnike od 350,39 do 481,78 eura, ovisno o vrsti smještaja i sobe.

Ekonomska cijena smještaja u Domu za starije u Vukovaru iznosi oko 773,25 eura mjesečno. Najniža cijena smještaja u Domu iznosi za prvi stupanj 360 eura, a najviša za četvrti stupanj 501 euro.

Za smještaj u Dom u Iloku gotovo da i nema liste čekanja. Ekonomska cijena smještaja iznosi 562,74 eura. Za prvi stupanj njege korisnici plaćaju od 322 do 380 eura, za drugi stupanj od 438 do 453 eura i za treći od 453 do 468 eura.

Zanimljivo je spomenuti kako su cijene u sva tri doma posljednji put promijenjene tijekom prošle godine, no nova poskupljenja nisu planirana. Osim toga, Vukovarsko-srijemska županija, iako ulaže vlastita i decentralizirana sredstva, ne sufinancira pojedine kategorije smještaja.

Osječko-baranjska županija

Osim decentraliziranih sredstava od preko dva milijuna eura, Osječko-baranjska županija financijski pomaže domovima sukladno potrebama i zahtjevima. Ekonomska cijena mjesečnog smještaja u domovima kojima je ova županija osnivač kreće se u rasponu od 600 do 800 eura. No, treba reći da Županija ne sufinancira smještaj korisnicima domova, što znači da oni sve moraju platiti sami.

Stariji umirovljenik se drži za glavu u kolicima koja gura druga osoba
Saznali smo hoće li se povećati cijene u domovima za starije u četiri grada

Cijena koju mjesečno plaćaju korisnici Doma za starije u Đakovu kreće se od 354,77 do 500,76 eura. Za dvokrevetnu sobu s balkonom korisnici trebaju izdvojiti 354,77, a ako soba ima i vlastitu kupaonicu to će ih stajati 363,53 eura. Za jednokrevetnu sobu u potkrovlju platit će 369,37 eura, a za jednokrevetnu s balkonom 388,35 eura. Za stacionar će dati 427,77 eura, a ako se radi o novom stacionaru, cijena je 500,76 eura. Za dvokrevetni apartman platit će 446,74 eura dok će za jednokrevetni apartman korisnik izdvojiti 486,16 eura.

Korisnicima su na raspolaganju i različite dodatne usluge poput dijetalne prehrane koja košta 37,03 eura mjesečno, dodatka za njegu funkcionalno ovisnog korisnika od 75,92 eura, ručka za korisnika bez smještaja po obroku od 3,05 eura dok je dodatak za serviranje hrane u sobi po obroku 0,66 eura. Za sat njege u kući potrebno je izdvojiti 5,31 euro, a dovoz hrane po obroku korisnika stoji 0,93 eura. Ove cijene su na snazi od 1. srpnja prošle godine. Nove promjene cijena nisu u planu.

Cijena koju mjesečno plaćaju korisnici Doma za starije u Osijeku kreće se od 325,17 pa do 569,38 eura. U Domu I. za jednokrevetnu sobu bez vlastite kupaonice stanar će izdvojiti 345,08 eura, a za onu s kupaonicom platit će 384,90 eura. Za dvokrevetnu sobu bez balkona u stacionaru će se morati izdvojiti 379,59 eura, smještaj u stacionaru s pojačanom njegom korisnika će stajati 459,88 eura, a za smještaj u jednokrevetnoj sobi i uz pojačanu njegu u stacionaru valja izdvojiti 474,48 eura. U Domu II. za dvokrevetnu sobu u stacionaru treba platiti 364,99, a za jednokrevetnu 408,79 eura dok će smještaj s pojačanom njegom stajati 459,88 eura. U depadansi  dvokrevetna soba u prizemlju i bez balkona stoji 325,17 eura dok je dvokrevetna soba s balkonom na 1. i 2. katu 331,81 eura, jednokrevetna soba u prizemlju i bez balkona stoji 371,62 eura, jednokrevetna soba s balkonom na 1. i 2. katu stoji 398,17 eura. Za dvokrevetni apartman u prizemlju i bez balkona korisnik će izdvojiti 379,59 eura, a za onaj s balkonom na 1. i 2. katu dat će 408,79 eura. Jednokrevetni apartman nešto je skuplji te, ukoliko je bez balkona odnosno u prizemlju, košta 423,39 eura mjesečno, a onaj s balkonom odnosno na 1. i 2. katu korisnika će stajati 452,58 eura. Za opciju ‘apartman +’, ukoliko su dvije osobe u apartmanu pojedinačno plaćaju 542,84 eura, dok će jedna osoba u ‘apartmanu +’ uslugu platiti 569,38 eura.

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu
Posvuda niču domovi za starije osobe: Jedna mala općina će ih imati čak dva

U ponudi su i dodatne usluge pa se tako za dijabetičku prehranu plaća 33,18 eura, za uslugu čišćenja (za vanjske korisnike) valja izdvojiti 5,31 euro po satu, ručak će vanjske korisnike stajati 2,92 eura, a ukoliko ručak uključuje i dostavu cijena će iznositi 4,25 eura. Dom je podizao cijene posljednji put u srpnju 2022. godine, a nova poskupljenja također nisu u planu.

Cijena koju mjesečno plaćaju korisnici Doma za starije i nemoćne u Belom Manastiru za trokrevetnu sobu sa zajedničkom kupaonicom iznosi 316,28 eura, a dvokrevetna sa zajedničkom kupaonicom stajat će ih 333,67 eura. Dvokrevetna soba s vlastitom kupaonicom i balkonom košta 366,18 eura, jednokrevetna sa zajedničkom kupaonicom je 364,46 eura dok za jednokrevetnu s vlastitom kupaonicom i balkonom valjda izdvojiti 396,97 eura. I ovaj dom nudi dodatne usluge pa se tako za njegu teže pokretnih korisnika mora osigurati 60,26 eura, njega nepokretnih korisnika dodatno će koštati 91,71 euro, a dijetalna prehrana 40,07 eura. Kao i u prethodna dva doma, cijene su posljednji put podignute lani, a nova poskupljenja nisu u planu.

Istarska županija

Nekolicina novih domova je izgrađena u Istri, a u tijeku je obnova nekih od postojećih. Prije tri godine je dograđen Dom ‘Domenico Pegolis’ u Rovinju, pred useljenjem je dom u Labinu, a u gradnji je i dom u Pazinu. U Buzetu se, pak, dom dograđuje, a nedavno su počeli radovi i na dogradnji i proširenju Doma ‘Alfredo Štiglić’ u Puli. Većinu troškova pokriva Istarska županija, iako nije osnivač svih ovih domova.

Upravo je u pulskom domu lista čekanja duga i do 12 godina, a cijene su od veljače ove godine više za 12,5 posto te ovise o vrsti sobe i kategoriji korisnika. Tako, primjerice, u objektu u Krležinoj 33 postoji 15 različitih cijena te se kreću od 394,19 do 591,28 eura, a u Mažuranićevoj je raspon od 804,80 do 837,60 eura. Cijene se u skorije vrijeme ne bi trebale mijenjati zbog radova.

Alfredo Štiglić uskoro u novom ruhu: Kreće dogradnja i rekonstrukcija najvećeg doma u Istri

U rovinjskom domu ‘Domenico Pergolis’ cijene su posljednji put promijenjene 1. siječnja ove godine zbog inflacije. Trenutno se kreću od 465 do 640 eura, ovisno o stupnju usluge. Nova poskupljenja nisu u planu, što je svakako dobra vijest za otprilike 800 ljudi koji su na listama čekanja.

U Domu za starije osobe Novigrad cijene su također promijenjene početkom ove godine. Prosječna cijena smještaja je oko 600 eura mjesečno, a kao i drugdje, ovisi o vrsti sobe i zdravstvenom stanju korisnika.

Govoreći o promjenama cijena, one su se 1. siječnja ove godine dogodile i u Domu za starije ‘Raša’, također zbog inflacije. Prosječna je cijena tako porasla za 20 posto, na 476 eura. Kao i kod većine drugih domova, u ovome postoji usluga dostave hrane, dnevnog boravka i pomoći u kući.

Varaždinska županija

Varaždinska županija ne sufinancira smještaj korisnicima, ali osigurava novac za plaće, nužne popravke i nabavu opreme za Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu. Zbog toga su cijene lani porasle čak dvaput, a trenutno je situacija ovakva.

Na Odjelu gerijatrijsko-zdravstvene njege  trokrevetna soba stoji 501,69 eura, a za dvokrevetnu sobu treba izdvojiti 557.44 eura. Najskuplja je, jasno, jednokrevetna soba koja košta 653 eura, a u nju je smještaj moguć samo unutar ustanove odnosno preseljenjem iz dvokrevetne ili trokrevetne. U stambenom dijelu Doma dvokrevetna soba u starom dijelu objekta korisnike će stajati 404,80 eura, a dvokrevetna soba u depandansi stoji 525,58 eura. Za jednokrevetnu sobu u starom dijelu Doma treba platiti 501,60 eura, a u depandansi 525,58 eura. Ekonomska cijena boravka jedne osobe u domu iznosi oko 796,34 eura mjesečno.

Liste čekanja su trenutno takve da se čeka od tri pa do više od pet godina, ovisno o vrsti smještaja. Na listama je trenutno oko 2.500 osoba. Novih podizanja cijena zasad neće biti.

Međimurska županija

U Domu za starije i nemoćne u Čakovcu, jedinom kojem je osnivač Međimurska županija, cijene se kreću između 331,28 i 509,66 eura mjesečno. One su, kao i svugdje, određene vrstom smještaja, zdravstvenim stanjem korisnika, dodatnim uslugama u prehrani…

dom za starije varaždin

Foto: Dom za starije i nemoćne u Varaždinu | Youtube screenshot

Od 269 korisnika smještenih u Domu na dan 31.12.2022, 250 ih je snosilo troškove u cijelosti samostalno ili uz podršku obveznika uzdržavanja, sukladno ugovorimo o smještaju, dok je za 16 korisnika cijenu snosilo nadležno ministarstvo, djelomično ili u cijelosti, a šest korisnika, smještenih rješenjem Centra za socijalnu skrb, cijenu podmiruju sami.

Na listi čekanja je nešto manje od 1.400 osoba, a vrijeme čekanja na mjesto u domu se proteglo na devet godina.

Brodsko-posavska županija

Brodsko-posavska županija osnivač je Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu koji je zatrpan s 2.213 zahtjeva za smještaj. Ako uzmemo u obzir da se godišnje primi do 100 novih korisnika, jasno je da su liste čekanja zapravo dulje od 20 godina.

No, zato su cijene, posljednji put podignute 1. lipnja prošle godine, zahvaljujući decentraliziranim sredstvima iz županijske blagajne među povoljnijima u ovom pregledu. Cijena smještaja za jednokrevetnu sobu je 448,47 eura, za dvokrevetnu 376,67 eura dok za trokrevetnu sobu u stacionaru treba izdvojiti 389,94 eura. Jednokrevetni apartman korisnika će koštati 578,14 eura, a dvokrevetni 511,51 eura. Za jednokrevetni apartman u prizemlju potrebno je izdvojiti 610,52, a za dvokrevetni u prizemlju 544,16 eura.

Karlovačka županija

U Domu za starije i nemoćne osobe ‘Sveti Antun’ lista čekanja broji 3.540 osoba, no prosječno čekanje je između tri i osam godina, ovisno o odjelu. Karlovačka županija je kao osnivač odlučila sufinancirati smještaj za sve korisnike doma. Stoga su cijene niže od ekonomske.

karlovac dom za starije

Foto: Karlovački Dom za starije i nemoćne “Sv. Antun” | domsvantun.hr

Jednokrevetna soba na stambenom odjelu stoji 475,38 eura, a dvokrevetna 431,33 eura dok je cijena smještaja na odjelu njege i brige o zdravlju u trokrevetnoj sobi 540,68 eura, a za dvokrevetne valja izdvojiti 580,68 eura. Treba reći kako se radi o cijenama koje su 1. kolovoza prošle godine povećane za 20 posto.

Požeško-slavonska županija

Ova je županija osnivač dvaju domova, u Požegi i Velikoj. Zahvaljujući decentraliziranim sredstvima cijena smještaja za korisnike je između 385 i 570 eura u Požegi, dok su cijene u Velikoj između 300 i 480 eura. Ekonomska cijena boravka u Velikoj je 683,74 eura, a u Požegi 975 eura. Zadnje poskupljenje je bilo u rujnu prošle godine, a daljnji rast cijena ovisi o ekonomskim uvjetima.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije dva su doma za starije osobe, ‘Cvjetni dom’ u Šibeniku i Dom za starije i nemoćne osobe Knin.

Ekonomska cijena smještaja u prosjeku iznosi oko 750 eura, ovisno o kategoriji korisnika i stupnju usluge. Cijena smještaja koju plaćaju korisnici varira od 400 do 623 eura. Iz Županije navode kako su cijene podignute u 2022. godini te zasad nemaju u planu novo poskupljenje, ali sve ovisi o ekonomskoj situaciji, cijenama energenata roba i usluga te troškovima plaća radnika.

Zadarska županija

Zadnji put su cijene Doma za starije i nemoćne osobe Zadar povećane lani u rujnu. Na mjesto u domu se čeka u pravilu oko sedam godina.

Što se tiče cijena, one su veće u rasponu od 14,28 do 21,43 posto. Pokretni korisnici će platiti između 398,17 i 557,44 eura, polupokretni između 464,53 i 650,34 eura dok za stacionar treba izdvojiti između 637,07 i 716,70 eura.

Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županija osnivač je četiri doma za starije osobe, a to su ‘Kantrida’ u Rijeci, ‘Volosko’ u Opatiji, ‘Mali Kartec’ u Krku i ‘Marko A. Stuparić’ u Velom Lošinju. Smještajni kapacitet u sva četiri doma je 800 kreveta, a uglavnom je riječ o jednokrevetnim sobama. Na listama čekanja je oko 2.000 ljudi, a čekanje je u prosjeku od jedne do tri godine.

Dom Mali Kartec na otoku Krku | screenshot: Dom Mali Kartec

Dom Mali Kartec na otoku Krku | screenshot: Dom Mali Kartec

Ekonomska cijena smještaja u domovima kreće se između 1.000 i 1.200 eura. No, Županija sufinancira redovno poslovanje domova što na kraju rezultira cijenama za korisnike u rasponu od 500 do 735 eura, ovisno o tome radi li se o jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi te o stupnju njege. Cijene su povećane u srpnju prošle i kolovozu ove godine.

Dubrovačko-neretvanska županija

U najjužnijoj hrvatskoj županiji cijena smještaja u domovima se kreće između 251,24 do 632 eura, ovisno o kategorijama korisnika i obujmu korištenih usluga. Ipak, ekonomska cijena smještaja se kreće od 769 do 934,87 eura.

Posljednje je poskupljenje bilo u svibnju prošle godine, no ravnatelji domova kojima je osnivač Županija inzistiraju na novim poskupljenjima koja zasad nisu na vidiku.

dom za starije
Dom za starije i nemoćne u Dubrovniku bit će opremljen zahvaljujući donaciji od čak pola milijuna kuna

Općina Konavle

U istoj županiji nalazi se i Dom za starije i nemoćne Konavle, kojemu je osnivač općina Konavle. Iako je dom otvoren u siječnju 2016. godine, na listi čekanja se već nalazi 117 osoba, a vrijeme čekanja na smještaj je šest mjeseci.

Iako je ekonomska cijena smještaja po osobi 929,85 eura mjesečno, općina sufinancira 20 posto cijene korisnicima koji su živjeli na teritoriju općine 30 ili više godina. Cijene koje plaćaju korisnici kreću se od 637,07 do 995,42 eura. One bi u skorije vrijeme mogle biti veće.

Općina Tisno

U Domu za starije osobe Tisno smješteno je 19 osoba, dok je na listi čekanja 20 ljudi koji u pravilu čekaju na useljenje između šest i dvanaest mjeseci.

Mjesečna cijena, ovisno o vrsti smještaja, kategoriji korisnika i stupnju pruženih usluga kreće se od 464,53 do 570,71 eura, dok je ekonomska cijena 862,70 eura. Tu cijenu plaćaju korisnici koji nemaju prebivalište na području općine. Na sufinanciranje smještaja imaju pravo svi koji imaju prebivalište na području općine u trajanju duljem od pet godina. Zbog inflacije i ova općina razmišlja o podizanju cijena u 2024. godini.

Isplati se čekati?

Dakle, decentralizirani domovi ili domovi u vlasništvu gradova, općina i županija su nešto jeftiniji, zahvaljujući izdvajanjima lokalnih samouprava i decentraliziranim sredstvima resornog ministarstva. Cijene se razlikuju ovisno o vrsti smještaja i pruženim uslugama, a većina domova će se nastaviti oslanjati na proračunska sredstva.

S druge strane, smještaj u privatnim i obiteljskim domovima daleko je skuplji, jer oni ne mogu računati na novac iz proračuna. Cijene se u ovim domovima mogu popeti i na više 1.000 eura, no neki se na njih odlučuju zbog kraćeg čekanja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap