Saznali smo hoće li se povećati cijene u domovima za starije u četiri grada

Ana Kanazir
24. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Domovi za starije su često glavna tema, a posebno su u središtu njihove cijene. Dok su neki svoje cijene podigli prošle godine i to preko noći, drugi ipak nisu dirali cijene, niti ne misle u narednom periodu. Saznali smo hoće li domovi za starije u četiri najveća graditi mijenjati svoje cijene u narednom periodu, a dobra vijest je da do promjena ne bi trebalo doći.

Stariji umirovljenik se drži za glavu u kolicima koja gura druga osoba

Umirovljenik u kolicima | Pixabay

Domovi za starije nekada najave podizanje svojih cijena, dok ih nekada jednostavno povise preko noći, što je napravio i dom u Split u svibnju, a o čemu smo pisali ovdje. Kako ne bi bilo iznenađenja, saznali smo hoće li domovi za starije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku mijenjati svoje cijene u narednom periodu.

Starije osobe hodaju
Brošura o dostojanstvu starijih osoba: Kako se prijaviti za smještaj u dom za starije i kako funkcioniraju usluge doma?

Cijene u domovima za starije osobe

Starije osobe imaju problem s pronalaskom smještaja jer su oni često preskupi u odnosu na mirovine. Osim toga, velike su i liste čekanja, a neki jednostavno ne znaju kako se treba prijaviti za smještaj, za što postoji i posebna brošura, o kojoj smo pisali ovdje. 

Ipak, ako starije osobe već žive u domu ili tek planiraju započeti život u domu, dobro je unaprijed znati i cijenu smještaja i usluga. Tako smo otkrili hoće li se mijenjati cijene u domovima za starije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku u narednom periodu, a detalje donosimo ispod.

Zagreb

Kako su nam odgovorili iz Grada Zagreba, cijene domova za starije kojima je Grad osnivač neće rasti, a dodali su i kako Grad od lipnja 2018. godine nije podizao cijene usluga, uključujući smještaj i druge usluge, u domovima za starije osobe kojima je osnivač.

– Grad Zagreb i dalje će činiti sve što je u njegovoj moći da građanima ublaži udar inflacije na način da će subvencijama iz proračuna nastaviti nadoknađivati rast troškova domova za starije osobe kojima je osnivač, objasnili su nam iz Grada Zagreba.

Osim toga, otkrili su nam kako Grad nastoji podići kvalitetu života prije svega kroz kontinuirana kapitalna ulaganja i osiguravanjem sredstava izvan standarda koja se za poslovanje domova izdvajaju iz Proračuna Grada Zagreba sa svrhom nesmetanog funkcioniranja domova za starije osobe.

– S obzirom na porast broja starijih građana i činjenicu kako značajan broj njih ima potrebu za smještajem, povećanjem kapaciteta postojećih ili izgradnjom novih domova za starije osobe na području Zagreba također nastojimo osigurati uslugu smještaja što većem broju starijih građana što je definirano i strateškim dokumentima Grada Zagreba. Znatna ulaganja usmjerena su i prema osiguravanju smještajnih kapaciteta za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija što iziskuje značajna financijska sredstva obzirom je riječ o specijaliziranim odjelima u okviru kojih je potrebno osigurati posebne standarde glede prostora, opreme i radnika u domu, dodali su iz Grada.

Stariji umirovljenik se drži za glavu u kolicima koja gura druga osoba
U Splitu preko noći digli cijene u Domu za starije i nemoćne osobe i to za otprilike 30 posto

Split

Iz Splita, točnije iz Splitsko-dalmatinske županije su nam otkrili kako se trenutno ne razmišlja o mijenjaju cijena u domovima za starije u Splitu. Ipak, oni su u svibnju digli cijene svojih usluga i to za otprilike 30 posto, a obavijest se samo pojavila na oglasnoj ploči Doma.

Rijeka

Domovi za starije kojima je osnivač Primorsko-goranska županija također ne planiraju mijenjati svoje cijene, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

– Prema uputi pročelnice Dragice Marač izvješćujemo Vas da se cijena smještaja u domovima za starije osobe kojima je osnivač Primorsko-goranska županija neće mijenjati u narednom periodu, poručili su nam iz županije.

Osijek

Cijene su se zadnji puta podizale tijekom 2022. godine i to za osam do deset posto u domovima za starije kojima je osnivač Osječko-baranjska županija. Osim doma za starije u Osijeku, županija je osnivač i domova u Đakovu i Belom Manastiru.

– Trenutno je u svim domovina na snazi cjenik iz srpnja 2022. godine. 2023. godine cijena smještaja se nije mijenjala i za sada nije u planu novo podizanje cijena ni u jednom domu kojem je Županija osnivač, poručuju iz Osječko-baranjske županije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap