Cijene u domovima za starije: Smještaj u dvokrevetnoj sobi od 2.500 do 7.500 kuna!

Jasmina Grgurić
15. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Smještaj u javnim domovima u dvokrevetnoj sobi pokretna će starija osoba platiti uglavnom između 2.500 i 3.000 kuna. Obiteljski domovi takvu uslugu nude uglavnom za više od tri tisuće kuna, dok privatni domovi traže uglavnom oko četiri tisuće kuna naviše. Dok cijene u županijskim ustanovama iz godine u godinu rastu, pri čemu slobodnih mjesta nema, onih privatnog tipa sve je više zbog velike potražnje pa su i sve konkurentniji s cijenama.

Početna cijena u privatnom domu od 4.900 kuna Foto: Dom Severović

Cijena smještaja u 55 javnih domova, dakle onima u vlasništvu države i županija te nešto manje gradova i općina, rasla je u posljednje dvije godine. Korekcija nije bilo od 2000. godine pa je u nekima sada cijena veća i do 40 posto. Kako se na mjesto čeka i do 15 godina, sve se više starijih osoba okreće obiteljskim domovima. Njih je gotovo 400, a lista čekanja gotovo da ni nema. Krevet se može naći i za manje od 3.000 kuna, za koliko se ista usluga može dobiti i u javnim domovima. I dalje je to veliki iznos za većinu umirovljenika i njihove obitelji. Prosječna mirovna iznosi svega 2.500 kuna pa je jasno da u plaćanju participirati moraju potomci.

Dom u Koprivnici digao cijenu za 30 posto

Tržišna cijena u privatnim i javnim domovima realno po korisniku iznosi od 4.500 do 5.500 kuna, jer ona ne uključuje samo smještaj, hranu, režije, brigu i njegu, nego i plaće zaposlenika. To su terapeuti, njegovatelji, medicinske sestre, kuhari, spremačice… Razliku između realne cijene i one koju plaćamo u županijskim domovima namiruje država, dok se u onim privatnim ona ogleda na samim cjenicima. Tako neki traže i više od 6.000 kuna po osobi.

SMJEŠTAJ STARIJIH OSOBA: Država hitno mora mijenjati kriterije, kao i način financiranja domova

Obiteljski pak domovi cijenu mogu spustiti, jer uslugu obavljaju najčešće u za te svrhe preuređenim vlastitim domovima uz ispunjavanje tek osnovnih tehničkih uvjeta. Medicinsko osoblje moraju zapošljavati samo ako imaju više od šest korisnika, a medicinsku sestru na pola radnog vremena ako ih je više od 20 uz osobu koja će s njima živjeti, što je najčešće samo vlasnik koji je to po zakonu dužan činiti.

Rast cijena u javnim domovima u posljednje dvije godine najbolje se ogleda u domu za starije osobe u Koprivnici. Tamo je u prvoj polovini 2018. godine jednokrevetna soba s balkonom koštala  2.084 kune. Uslijedilo je prvo poskupljenje u svim javnim domovima pa je ista soba prema odluci od 1. srpnja iste godine koštala 2.700 kuna, dakle oko 30 posto više. Godinu dana kasnije, cijena je skočila za još 300 kuna pa takav smještaj sada iznosi 3.000 kuna. Najjeftinija je pak opcija smještaj u trokrevetnoj sobi bez balkona za 2.300 kuna. Smještaj u dvokrevetnoj sobi je 2.600, odnosno 2.800 kuna, ovisno ima li balkon. Najskuplji su apartmani, od 3.300 kuna do 4.500 kuna za samca. Osobe koje su teže pokretne i nepokretne cijenu smještaja i domske usluge platit će više, od 2.700 do 3.500 kuna.

Domovi u Zagrebu za oko 2.700 kuna

Provjerili smo i usporedili na primjeru nekoliko ostalih županijskih, gradskih, privatnih i obiteljskih domova kako se kreću cijene smještaja.

Usporedili smo cijene državnih i decentraliziranih domova u Hrvatskoj

Cijena za pokretne korisnike u dvokrevetnoj sobi zagrebačkog doma Centar u Klaićevoj iznosi 2.850 kuna, a prije dvije godine bila je  2.590 kuna. U domu Maksimir za istu ćete uslugu izdvojiti 2.775 kuna, a na Trešnjevci 2.650 kuna.

No, za novije domove, primjerice u vlasništvu grada, platit ćete i trostruko više. Tako je u Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag cijena smještaja korisnika u dvokrevetnoj sobi 7.500 kuna, a smještaj u apartmanu čak 12.000 kuna. Ovisno o visini mirovine, grad financira uslugu u iznosu od 10 pa do sto posto iznosa. Svoj dom ima i Tisno na Murteru, gdje je cijena za stanovnike općine 3.300 kuna, dok će primjerice osoba iz susjednog mjesta na istom otoku platiti 5.800 kuna. Županijski dom u Raši slovio je za najjeftiniji s cijenom od samo 1.590 kuna, a sada je 600 kuna veća.

Početna cijena u privatnom domu od 4.900 kuna

Iako se obiteljski domovi prikazuju ne samo kao dostupnija, jer u njima ima mjesta, nego i jeftinija rješenja, to nije pravilo. Usporedbe radi, smještaj u obiteljskom domu Starčević u dvokrevetnoj sobi za pokretnu osobu je 3.500 kuna. Ovaj dom u Osječko-baranjskoj županiji ima deset korisnika smještenih u jednokrevetne i dvokrevetne sobe.

pozar
Dom za starije koji je izgorio: Cijena je bila 3.500 kuna, nije imao sve dozvole

Obiteljski dom Stara Bistra ima 14 korisnika, a osnovna cijena je 3.300 kuna.

Cijena u privatnom domu Severović u blizini Zagreba, na lokaciji Novaki Bistranski je početnih 4.900 kuna, za što nudi visoku razinu usluge i opremljenosti, a kapaciteta je sto korisnika.

Privatna Vila Eden u Kostanjevcu reklamira se po osnovnoj cijeni smještaja od 3.800 kuna, a raspolaže sa 50 kreveta.

Cijena koja u prosjeku u obiteljskom smještaju iznosi oko 3.500 kuna tolika je bila i u Zelenoj oazi gdje je požar u jednom od dva objekta bez dozvole, od ukupno tri, progutao živote šestero starijih osoba. I taj se dom na internetskim stranicama predstavljao kao smještaj u idiličnoj prirodi, s “medicinskim osobljem koje ulijeva povjerenje i sigurnost uz 24-satni nadzor liječnika“.

Cijene u domovima za starije: Smještaj u dvokrevetnoj sobi od 2.500 do 7.500 kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap