Umaški dom raj je za umirovljenike, ali sve što je dobro i – košta!

Jasmina Grgurić
24. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Da je život umirovljenika moguće urediti do dostojanstvene razine, svjedoči primjer grada koji se ne nalazi u razvijenijim europskim zemljama, nego u Hrvatskoj. Geografski u granicama Lijepe naše, no po pogodnostima za starije građane ipak kao da nije… Riječ je o Umagu, a zašto je on baš toliko poseban, u prilog osobama treće životne dobi govore podaci. No, takva usluga i košta. Provjerili smo stoga kako se kreću cijene smještaja u novom gradskom domu kojeg svi hvale.

Foto: www.dom-umag.hr

Lista čekanja u gradskom domu za starije i nemoćne osobe u Umagu – ne postoji. Osim što je smještaj dostupan svima, subvencioniran je iz gradskog proračuna od 10 do 100 posto iznosa, ovisno o visini mirovine. Stariji građani ostvaruju i niz ostalih pogodnosti, poput besplatnog parkiranja u središtu, naknade za troškove stanovanja, božićnice, pomoći u kući, toplog obroka te Učilišta za treću životnu dob.

Zavidna razina usluge, no ona ima svoju cijenu

Da je i sam dom za starije na zavidnijoj razini usluge od većine ostalih u Hrvatskoj, jasno je i kada se uzme već u obzir da čak 60 zaposlenika brine o stotinjak korisnika. Usto, opuštaju se uz zvukove tibetanskih posuda, provode kreativne radionice, vježbaju jogu, odbojku i stolni tenis. Imaju prostor za molitvu, ali – frizerski salon! Također, sve su sobe opremljene uslugama koje nadmašuju propisani standard, dok zdravstvenu njegu stanovnika doma monitorira poseban software.

Osim što su posjete dozvoljene u bilo koje vrijeme, korisnike usrećuje i velik izbor dodatnih aktivnosti.

Zajednička prostorija u umaškom domu za starije Foto: www.dom-umag.hr

Caka, naravno, postoji, a ona se nalazi u – cijenama smještaja. Uvidom u podatke na internetskoj stranici novog umaškog doma “Atilio Gamboc”, otvorenog u listopadu 2014. godine, jasno je da su one i trostruko veće nego u ostalim ustanovama takvog tipa.

Za jednokrevetnu sobu 8.500 kuna

Cijena smještaja u stacionaru kreće se od 6.500 kuna u trokrevetnoj do 8.500 kuna u jednokrevetnoj sobi. Za apartman u stambenom dijelu potrebno je izdvojiti čak 12 tisuća kuna, za dvokrevetnu sobu 7.500 kuna, a za jednokrevetnu tisuću kuna više.

Ukoliko poželite sobu s terasom, to će vas koštati deset kuna po danu, dok se njega nepokretnih i teže pokretnih korsnika nadoplaćuje sa 20 kuna dnevno. Priprema posebne prehrane je dodatnih 10 kuna, a mijenjanje posteljine više od dvaput mjesečno košta 35 kuna. Toliko košta i nabava lijekova, dok je serviranje međuobroka 10 kuna. Tu su i usluge fizikalne terapije koje sežu do 400 kuna za elektrostimulaciju mišića.

Cijena dnevnog boravka je 1.700 kuna mjesečno, odnosno 105 kuna dnevno za povremene boravke.
Poludnevni boravak košta 1.400 kuna mjesečno ili 90,00 kuna dnevno.

Nakon lanjskoj rasta cijena u svim decentraliziranim domovima umirovljenika, novo poskupljenje očekuje nas uskoro opet.