Poskupio smještaj u javnim domovima umirovljenika, cijene i do 40 posto veće!

Jasmina Grgurić Zanze
22. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Nakon što je od 1. lipnja ove godine Zagreb povećao cijene smještaja u svojih 11 domova za starije i nemoćne osobe, gdje umirovljenici sobu sada plaćaju oko 300 kuna više, odnosno od 10 do 15 posto, isto su učinili i ostali decentralizirani domovi diljem Hrvatske.

Veća cijena smještaja u domu dodatno će opteretiti umirovljenike Foto: Pixabay

Novi cjenici u nekim su ustanovama već na snazi, dok će u drugima do poskupljenja doći u nadolazećom mjesecima. Oko 200 do 300 kuna više od 1. lipnja iz skromnim mirovina izdvajaju i korisnici Doma za starije i nemoćne osobe u Sisku, gdje se cijene smještaja nisu mijenjale 18 godina. Cijena sobe sa 2.100 na 2.400 kuna skočila je umirovljeniku Stevi Pažuru, no iz mirovine će imati dovoljno da pokrije razliku. Nažalost, nisu svi te sreće.

Višak će uložiti u zapošljavanje osoblja

“Tijekom tih 18 godina, sve je poskupjelo i troškovi su uvelike porasli. Za naših 240 korisnika to neće predstavljati veliki problem, jer im se cijena mijenja za oko 200 kuna. Ipak, oni su na određeni način i privilegirani u odnosu na one koji na mjesto u domu moraju čekati još godinama. Većina ih cijenu sobe može pokriti iz mirovine, a kome nedostaje, doda mu obitelj koja je dužna skrbiti o svojim starijim članovima. Mi smo odlučili da je za sada prihvatljivo povećanje od 15 posto, dok su neki domovi išli i do čak 40. Cijena u našem domu među najnižima je u Hrvatskoj, a standard je izuzetno visok. Kroz ovo povećanje mi ćemo ga nastaviti poboljšavati, prvenstveno kroz zapošljavanje novih njegovatelja i medicinskih sestara” – povećanje cijena za Mirovna.hr komentirala je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, Ružica Čakširan.

Od 1. lipnja cijene smještaja u staračkim domovima u Zagrebu do 14 posto veće!

Na tragu toga može se reći kako je realna tržišna cijena mjesečnog boravka u domu s kompletnom uslugom i njegom daleko veća od one koju plaćaju umirovljenici, te iznosi najmanje oko 4.5000 kuna, dok su sobe u pojedinim domovima i dalje dvostruko povoljnije od toga. Ipak, s druge strane, većina umirovljenika u Hrvatskoj ne može iznosom mirovine pokriti troškove smještaja pa to umjesto njih moraju činiti njihova djeca, unuci…

Koprivnica podigla cijene za 35 posto

Jedno od najvećih poskupljenja čeka umirovljenike u Koprivnici gdje je cijena smještaja u Domu za starije i nemoćne porasla za čak 35 posto. Naime, jednokrevetna soba s balkonom od 1. srpnja koštat će 2.700 kuna za razliku od dosadašnjih 2.084 kune. Za dvokrevetnu će pak biti potrebno izdvojiti 2.400 kuna umjesto 1.853 kune. Cijena dvokrevetne sobe za nepokretne, koja je do sada koštala 2.311 kuna po novom će se plaćati 2.900 kuna. Iznose također nisu mijenjali od 2000. godine, a dodatna sredstva uložit će u proširenje stacionara.

Podsjetimo, portal Mirovina.hr prvi je iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku doznao da će državni i decentralizirani domovi u Hrvatskoj poskupjeti već sredinom ove godine.

“Cijene u državnim i decentraliziranim županijskim domovima za starije osobe za korisnike koji pravo na uslugu smještaja ostvaruju temeljem rješenja centara za socijalnu skrb formirane su još prije petnaestak godina. Budući da porast troškova života utječe na rashode poslovanja domova, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pristupilo je analizi rashoda u domovima za starije i nemoćne osobe kako bi utvrdilo stvarne troškove pojedinih usluga. Temeljem rezultata izvršene analize rashoda te izrađene metodologije za izračun cijena usluga započet će se s procesom usklađenja cijena. Donošenje provedbenog propisa planirano je u drugoj polovici 2018. godine” – rekli su nam tada iz Ministarstva.

Copy link
Powered by Social Snap