Dom za starije koji je izgorio: Cijena je bila 3.500 kuna, nije imao sve dozvole

Josip Mihaljević
13. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Pomoćni objekt Doma za starije Zelena oaza izgorio je u subotu ujutro, a u požaru je stradalo pet žena i jedan muškarac. Iako sve upućuje na to da se radi o nesretnom slučaju, dom nije imao sve dozvole za rad.

pozar

Foto: Youtube screenshot

Inspekcija će tek danas obići zagorski Dom za starije Zelena oaza u Andraševcu, a svi korisnici su premješteni u druge državne domove u Zagorju.

Službeni dio očevida je završio, no i dalje su brojna pitanja ostala otvorena.

Dom nije imao sve potrebne dozvole

pozar
Požar u domu za starije najvjerojatnije izazvala električna grijalica. Jesu li imali sve potrebne dozvole?

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Martina Gregurović Šanjug izvijestili su nakon požara da je dozvola za rad izdana za manji broj korisnika nego što ih se nalazilo u domu u vrijeme požara, piše Index.hr.

Točnije, 2012. godine Zelena oaza je dobila dozvolu da skrbi za osam osoba, nakon čega su zatražili povećanje. Godinu dana kasnije dobili su rješenje o ispunjavanju uvjeta za proširenje kapaciteta doma za još pet korisnika, a sukladno tomu ukupni kapacitet iznosio je 13 korisnika. Međutim, u domu ih je bilo najmanje 26, dvostruko više od ugovorenog. Toliko ljudi su zatekli u dva od tri objekta Zelene oaze.

Također, kako je dom širio svoje kapacitete, tako su i vlasnici kupovali druge objekte namijenjene za rad doma, piše Jutarnji.hr. Ostaje pitanje jesu li dva dodatna objekta uopće imala dozvolu za rad, a inspekcija Ministarstva demografije ih nikada nije posjetila. Sveukupno, procjenjuje se da je Zelena oaza skrbila za oko 50 štićenika u tri različita objekta, a u tom slučaju ne bi mogla imati status obiteljskog doma koji po zakonu može imati najviše 20 štićenika.

Cijena doma – 3.500 kuna

požar zagorje
Požar u staračkom domu u Zagorju: Zasad je pronađeno šest tijela

Iako se radi o groznoj situaciji u kojoj je nedvojbeno došlo do popusta, više članova obitelji korisnika izrazilo je da su do sada bili zadovoljni s uslugom.

“Mama mi je unutra smještena već nekoliko godina i jako je zadovoljna, posebno osobljem i hranom. Ima skrb 24 sata dnevno, a to je jako dobra usluga s obzirom na cijenu od 3500 kuna mjesečno. Više ne možemo platiti, a za taj novac se teško može dobiti bolji dom”, kazao je Zoran Krstić iz Krapinskih toplica čija je 80-godišnja majka bila smještena u većem objektu pored onog koji je izgorio.

I drugi članovi obitelji podijelili su slične priče:

“Taj posao ne može raditi netko tko nema ljubavi prema starijim osobama. Viđao sam i šeficu kako se brine o njima i presvlači ih. Uvijek su bili dobri prema mojoj teti i bila je zadovoljna. Imala je potrebnu liječničku skrb. Bila je jako pobožna, a noću bi na sav glas pjevala crkvene pjesme, što je smetalo drugim štićenicima pa me je vlasnica Gabrijela pitala pristajem li da je prebace u manji objekt. Imao sam uredan ugovor s domom i plaćao 3500 kuna mjesečno”, kazao je Stjepan Sinković čija je teta Jelena poginula u požaru.

Copy link
Powered by Social Snap