Najjeftiniji i najskuplji dom u Hrvatskoj: Zašto je smještaj u Raši 1.590, a u Tisnom 3.300 kuna?

Jasmina Grgurić Zanze
27. studenoga 2017.
Novosti
A- A+

Cijena smještaja nije jednaka za sve starije osobe s istog otoka. Tako umirovljenik iz Murtera mora platiti puni iznos od 5.800 kuna, dok općina Tisno kao osnivač stanovnicima sa svoga područja subvencionira razliku od 2.500 kuna.

Dom u Raši (lijevo) i u Tisnom (desno)

Nakon što smo istražili mjesečne cijene smještaja za pokretne korisnike u dvokrevetnim sobama svih državnih i decentraliziranih domova za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj, njih ukupno 55 prema popisu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, odlučili smo provjeriti onaj najskuplji i najjeftiniji. Pokušali smo tako doznati zašto je cijena za istu uslugu u dvije malene općine toliko različita; u istarskoj Raši 1.590 kuna, a Tisnom na Murteru čak dvostruko više – 3.300 kuna. Pa krenimo od zadnjeg. Puna cijena smještaja u novom i jedinom domu za starije na Murteru je 5.800 kuna, a razliku od 2.500 kuna za stanovnike s područja Tisnog pokriva sama Općina, dok ostali plaćaju sve.

Neuobičajena praksa

“Razlika se sufinancira iz općinskog proračuna, a u formiranje cijene nisam upućena jer sam tek pola godine na mjestu v.d. ravnatelja. Za sada imamo 16 mjesta, a organizirali smo još dva za što čekamo rješenje Županije. Imamo i korisnike koji nisu s područja općine i oni plaćaju punu cijenu od 5.800 kuna. S plaćanjem problema nema, a ako kome fali od mirovine nadoplati obitelj. Puni jesmo, a na listi čekanja je još oko 15 osoba” – kaže nam kratko Smiljana Kovačev, v.d. ravnateljica najskupljeg javnog doma u Hrvatskoj.

A zašto je dom u Tisnom najskuplji u čitavoj državi pokušali smo doznati i od načelnika te općine, Ivana Klarina, ali odgovor nismo dobili. No, da ne bi sve bilo tako sivo, treba reći kako je ovaj dom plod jedne od rijetkih inicijativa pokrenutih od strane jedne općine koja je u ovom slučaju prepoznala problematiku umirovljenika te sama odlučila podići kvalitetu života svojim starijim žiteljima.

Rezultat svega novouređena je i suvremeno opremljena vila od oko 700 četvornih metara u samom centru mjesta, za što je derutni objekt dobiven od države bez naknade. Ukupna investicija iznosila je oko šest milijuna kuna, od čega je 80 posto pokrilo Ministarstvo regionalnog

Usporedili smo cijene državnih i decentraliziranih domova u Hrvatskoj

razvoja i fondova EU, a 20 posto Općina. Adaptiranje i izgradnja trajali su tri godine, a Dom je s radom počeo u lipnju 2016. godine. Kako susjedne općine nisu prihvatile ovu inicijativu, cijena za dvije osobe s istog otoka različita je ukoliko je jedna primjerice iz Betine, a druga iz Murtera. Tako se iz skromnog proračuna općine Tisno od oko 37 milijuna kuna, gotovo pola milijuna subvencija godišnje izdvaja samo za ovu svrhu.

S druge pak strane, dom u Raši u nadležnosti je Istarske županije, a cijene se tamo nisu mijenjale već 17 godina. Riječ je o starom objektu, zgrada je kao bolnica izgrađena još prije Drugog svjetskog rata kada i cijelo mjesto u sklopu Mussolinijeva programa za radnike, a u dom je prenamijenjena i adaptirana 1973. godine.

Neadekvatna infrastruktura

“Upravo zbog starosti samog objekta naš najveći problem je onaj infrastrukturni, sobe su manje i nema svaka svoju kupaonicu, stoga planiramo nadogradnju kako bismo udovoljili propisanim standardima, što će se onda vjerojatno odraziti i na cijenu smještaja. I naša je ekonomska cijena oko 5.000 kuna,  a razliku korisnicima namiruje Županija preko decentraliziranih sredstava iz državnog proračuna. Imamo 61 mjesto, naravno sva su popunjena, a na listi čekanja je još oko 150 korisnika. Smještene su uglavnom osobe prema rješenju Centra za socijalnu skrb te podjednako imamo korisnika u stambenom dijelu i na stacionaru. Mirovine su ovdje jako malene, od 1.000 do 2.000 kuna što onda odgovara ovakvoj cijeni smještaja” – kaže ravnateljica Esma Radičanin, napominjući kako je navala na javne domove velika upravo zbog tako niskih cijena i prevelike razlike od onih u privatnim domovima.

Također, ističe kako bi sustav koji bi osigurao mjesto i veće subvencije onima s malenim mirovinama, pri čemu bi oni koji imaju više plaćali sve do pune cijene, bio pravedniji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap