Cijene nekih proizvoda su porasle i za 200 posto, a umirovljenici se moraju snalaziti kako znaju i umiju

Ana Kanazir
4. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Inflacija u srpnju u Hrvatskoj je druga najveća u Europi, cijene su sve veće, dok se mirovine povećavaju tek u rujnu i to zbog najavljenog usklađivanja. Upravo zato je umirovljenicima posebno teško pronaći proizvode u trgovinama po što manjim cijenama, a snalaze se i na mnogim drugim poljima.

Starija umirovljenica u kupovini

Kupovina namirnica | Ilustracija: Unsplash

U prošlih devet mjeseci su cijene porasle, a umirovljenici jedva krpaju kraj s krajem pa ne mogu ni otići na more. Upravo zato se sprema i prosvjed na jesen, od kojih umirovljenici ne odustaju.

euro
Nova procjena: Analitičar otkrio koliko bi usklađivanje mirovina moglo biti, čeka se još jedan podatak

Cijene u trgovinama rastu

Kao što smo pisali ovdje, prema procjeni analitičara Željka Šempera stopa usklađivanje mirovina bi trebala iznositi 8,28 posto, što bi trebalo biti i najveće usklađivanje, a umirovljenici će veće mirovine dobiti u rujnu. Upravo do rujna trebaju i izdržati s trenutnim primanjima koja nisu prevelika.

S druge strane, cijene u trgovinama su isto tako sve veće i veće. Kako navodi reporter Ilija Radić za RTL Danas, cijene nekih proizvoda su porasle i za 200 posto. Iz Vlade kažu da su napravili sve što mogu i optužuju trgovce za povećanje cijena, dok oni pak krive proizvođače koji onda od Vlade traže manje poreze.

Sir je poskupio više od 66 posto, u odnosu na kraj ožujka poskupjela je i zubna pasta i to za više od 232 posto. Limun je skuplji oko 135 posto, kelj za više od 115 posto, a jedna vrsta paštete je skuplja za 111 posto. Podaci su to s vladine stranice Kretanje cijena, a donosi ih Danas.hr.

Umirovljenici se bune

Upravo cijene, ali i niske mirovine su razlog pobune umirovljenika i umirovljeničkih udruga, koji su najavili i prosvjed na jesen. Uz to, iz Hrvatske stranke umirovljenika su predstavili 11 zahtjeva koje su uputili Vladi kako bi provela mjere za bolji životni standard umirovljenika, o čemu smo pisali u ovom tekstu.

– Mi odustati nećemo, budite sigurni u to. Što se tiče prosvjeda, ja vam mogu samo reći da bih bila sretna da ne budu prosvjedi, nego da sjednemo za stol i sve za stolom dogovorimo”, kazala je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske za Dnevnik.hr.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap