Cijene i plaće više, a mirovine iste: Šemper objasnio zašto su rasle samo 0,7 posto

Jasmina Grgurić
8. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Cijene su rasle, plaće isto, ali umirovljenike je na prvom ovogodišnjem usklađivanju mirovina prema ove dvije stavke dočekala “povišica” od svega 0,7 posto. Jedva osjetno povećanje dobili su na travanjskim mirovinama uz zaostatke za protekle mjesece. Razočaranje nisu skrivali, a kako je do toga uopće došlo objasnio je ekonomski stručnjak iz redova umirovljenika, Željko Šemper.

Ilustracija: Pixabay

Računi za grijanje ove zime stizali su s paprenim iznosima, poskupila je i hrana, rasle su i plaće… Umirovljenici su se poveselili redovnom povećanju mirovine, no u travnju ih je dočekao hladni tuš – “povišica” od samo 0,7 posto. Ekonomist Željko Šemper (HSU) za Hrvatski umirovljenički list pojašnjava zašto nam je prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina prema rastu troškova i plaća donijelo takav mizerni postotak kada vidimo i rast cijena i rast plaća.

Komplicirana formula koja nam donosi malo

Dio razloga leži i u formuli prema kojoj se mirovine usklađuju u omjeru 70:30 u oba polugodišta. No, dosad je prvo usklađivanje išlo samo u siječnju u tom omjeru, dok je u srpnju on bio 50:50. Zato je prvo usklađivanje u siječnju bilo ipak malo veće ranije, dok je ono srpanjsko uvijek donosila veći postotak. Primjerice, usklađivanja su prijašnjih godina donosila rast u 2017. od 0,65%, u 2018. od 0,94% te u 2019. od 1,15%. U srpnju su međutim bilo veći; 2017. od 2,10%, 2018. od 2,70% i 2019. od 2,44%.

Tako smo dio postotka usklađivanja mirovina, pojašnjava Šemper, umjesto 1. srpnja u četiri zadnje godine dobivali tek od 1. siječnja slijedeće godine, kad nam je inflacija malo „pogrickala“ svaku povišicu!

No, što je s rastom cijena i plaća?

“U zadnje dvije godine potrošačke cijene se kreću u rasponu od 0,2 do 1,1 posto, pa je sadašnje povećanje od 0,7 posto u tom rasponu. Umirovljenici brižno vode računa kako „rastegnuti“ mirovinu i preživjeti od mirovine do mirovine. U trgovinama prate akcije za umirovljenike, svaki dan su svjedoci raznih povećanja, pa ne vjeruju službenoj statistici. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, koji prati cijene oko 700 proizvoda i usluga, vidljivo je da su u prosincu 2019. u odnosu na studeni 2019. godine najviše pale cijene odjeće i obuće od 8,7 posto zbog sezonskih sniženja. Takav pad cijena ublažile su cijene hrane i alkoholnih pića koje su više za 1,3 posto, pa cijene prijevoza za 0,6 posto” – kaže Šemper o cijenama.

Sindikat umirovljenika ima novi cilj: Uz dva postojeća, žele i treće usklađivanje mirovina!

Znači, hrana je poskupjela, ali odjeća je pojeftinila, i to samo zbog velikih sezonskih sniženja.

Plaće su na razini od 0,7 posto, praktički stagniraju, a za to su krive porezne reforme, odnosno neoporezive naknade koje se isplaćuju radnicima “mimo” bruto plaće. Na njih se ne plaćaju doprinosi, što je poslodavcima i te kako povoljnije,  pa nema ni uplata za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Takav se rast plaća ne prikazuje u statistici pa kada nema većih plaća, nema ni većih mirovina. No, ni radnici kojima te naknade danas puno znače, ne donose ništa u budućnosti jer im neće utjecati na iznos mirovine.

Cijene i plaće više, a mirovine iste: Šemper objasnio zašto su rasle samo 0,7 posto
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap