Čak 38 bivših zastupnika uzelo famozni “6+6”: “Nije zabavno, osjećam se kao penzić”

Josip Mihaljević
11. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Parlamentarni izbori su značili veliku rošadu u saboru, dobili smo velik broj zastupnika koji će po prvi puta u Sabor, a stara lica više neće imati taj luksuz. Čak 38 bivših zastupnika uzelo je famozni “6+6”, a u idućih godinu dana koštat će nas 10 milijuna kuna.

prazna sabornica

Foto: Česti su bili prizori prazne sabornice tijekom prošlog saziva | Youtube screenshot

Čak 38 bivših saborskih zastupnika uzet će famozni “6+6”, što znači da će im država prvih šest mjeseci isplatiti punu saborsku plaću, a preostalih šest mjeseci pola saborske plaće, piše Jutarnji list.

To će državu koštati oko 10 milijuna kuna.

“Nije vam to uopće zabavno, kako se mnogima čini. Nakon dva mjeseca osjećam se kao penzioner – razvozim kćer gdje treba, brinem o vinogradu – evo, dogovaram otkup za dvije i pol kune po kilogramu grožđa, ali samo za pola onoga što imam, zbog krize ne mogu prodati sve”, kazao je bivši Mostovac Tomislav Panenić.

No, Panenić je novinarima Jutarnjeg otkrio kako politika još uvijek nije gotova priča, planira objaviti svoju kandidaturu za župana.

Pravo im je odobreno, a posao ih čeka

Osim Panenića, još 37 bivših kolega zastupnika okitit će se plaćama idućih koje se garantiraju sljedećih 12 mjeseci.

Među njima su bivši potpredsjednici Vlade, niz ministara, politički tajnici, kao i oni protiv kojih se vode istrage i sudski postupci (Tomislav Saucha, Lovro Kuščević).

glasnović
Jovanović kaže da ima saborski PTSP, a Glasnović da će u mirovinu samo ako završi u kolicima

Tu je i Tomislav Tolušić koji će dobiti manji paket, odnosno 3+3 jer mu je saborski staž manji od godinu dana.

Imamo i zastupnika kojima je odobrena plaća za još dva mjeseca nakon raspuštanja sabora, iako hi posao čeka, pa se pretpostavlja da neće konzumirati punih 6+6. To su Goran Aleksić, Davor Vlaović, Damir Felak, Bernarda Topolko, Robert Podolnjak, Damir Tomić, Tomislav Lipošćak i Marko Sladoljev. A tu su i oni zastupnici kojima je 6+6 odobreno, no oni su odlučili to pravo skratiti – Snježana Sabolek, Marta Luc Polanc i Slaven Dobrović.

Po zakonu, “primateljima naknade plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti sva prava prestaju ukoliko počnu ostvarivati plaću po drugoj osnovi ili steknu uvjete za mirovinu, o čemu su obavezni obavijestiti Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora kako bi Odbor mogao donijeti rješenje o prestanku prava”.

Neki bivši zastupnici uživaju, neki traže posao s pristojnom plaćom

Branku Hrgu ne nedostaje posao saborskog zastupnika:

habek
[VIDEO] Zahvaljujući ovom zastupniku prijedlog mirovinske reforme je prihvaćen i poslan na drugo čitanje u Saboru

“Nisam baš tužan, ne fali mi ni posao saborskog zastupnika ni gradonačelnika. U moje doba nije bilo zakona koji je jamčio povratak na posao. Konačno po kući radim neke stvari koje petnaest godina nisam stigao”, kazao je.

U mirovinu ne želi, kaže da bi poludio, a ističe da je i dalje potpredsjednik Hrvatske demokršćanske stranke koja je tehnički i dalje u vladajućoj koaliciji preko zastupnika Gorana Dodiga.

Stjepan Čuraj, jedan od glavnih zagovaratelja mirovinske reforme iz redova HNS-a, također je aktivirao 6+6.

“Nadam se da neću koristiti to pravo do kraja. Znam da ne mogu imati slična primanja kakva sam imao kao zastupnik, ali tražim posao s pristojnom plaćom”, komentirao je.

Dosta otpisanih HDZ-ovaca koristi 6+6

Miro Kovač također će aktivirati svoje pravo na 6+6, ali nada se, ne zadugo. Tu su još i njegovi kolege Domagoj Mikulić, Dražen Milinković, Josip Krianić i Marko Šimić koji nisu osigurali reizbor.

Na popisu je i SDP-ovac Mario Habek koji je također u jednom trenutku “odigrao” za vladajuće kada se donosila mirovinska reforma.

Cijeli popis zastupnika i iznose njihovih plaća možete pogledati OVDJE.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap