[VIDEO] Zahvaljujući ovom zastupniku prijedlog mirovinske reforme je prihvaćen i poslan na drugo čitanje u Saboru

Josip Mihaljević
31. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Rasprava o mirovinskoj reformi prošloga tjedna bila je dugačka i ne posebice plodna. Danas saborski zastupnici završavaju s jesenskim radom i idu na dvotjedni odmor, ali prije toga su ipak morali glasati o nečemu. Jedna od stvari o kojoj su glasali bilo je prihvaćanje prijedloga paketa zakona o mirovinskoj reforme, a u tome ne bi uspjeli da nije jednog bivšeg SDP-ovca…

habek

Foto: Mario Habek, bivši SDP-ovac | YouTube screenshot

Prije dvotjedne pauze, u Saboru su danas glasali o zakonima i prijedlozima zakona o kojima su raspravljali proteklih mjesec dana.

Među njima je bilo i prihvaćanje prijedloga paketa zakona kojeg su uspješno poslali u drugo čitanje, koje će se održati u drugoj polovici studenoga.

Vladajući su mirovinsku reformu uspjeli ‘pogurati’ zahvaljujući bivšem SDP-ovcu Mariju Habeku, koji je ovim potezom zasigurno stavio svoje karte na stol. U trenutku kada je SDP-ov Arsen Bauk ‘nanjušio’ da vladajući nemaju kvorum (50% svih zastupnika + 1 zastupnik, odnosno 77 zastupnika), predložio je da se o mirovinskoj reformi glasa “nekada kasnije”, jer SDP ne želi držati kvorum vladajućoj većini. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je njegov prijedlog glatko odbio, nakon čega se velika većina SDP-a i MOST-a krenula napuštati Sabornicu.

U napetom glasanju koje je uslijedilo, gledatelji mogu vidjeti kako dva saborska zastupnika s lijeve strane sabornice i dalje sjede. Jedan od njih je Zdravko Ronko, bivši SDP-ovac koji se prije mjesec dana priključio Bandićevom klubu, a drugi od njih je Mario Habek, također bivši SDP-ovac. Habek je prije petnaestak dana također napustio SDP, a čini se da će i on svoje političko utočište pronaći u klubu zastupnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

MOST-ovac Nikola Grmoja odmah je prozvao Habeka “novim Bandićevim igračem” i ukazao na činjenicu da Habek vladajućima drži kvorum. Što se tiče glasanja, Habek je o mirovinskoj reformi glasao suzdržano, dakle bez ikakvog mogućeg ishoda za reformu. Bitno je jedino da je glasao i da je zahvaljujući njemu održan kvorum.

Paket mirovinske reforme je prihvaćen od saborske većine, a u drugoj polovici idućeg mjeseca trebao bi biti poznat konačan oblik predloženih zakona.

 

[VIDEO] Zahvaljujući ovom zastupniku prijedlog mirovinske reforme je prihvaćen i poslan na drugo čitanje u Saboru
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap