Jovanović kaže da ima saborski PTSP, a Glasnović da će u mirovinu samo ako završi u kolicima

Josip Mihaljević
18. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Nakon dugog (ili barem pamtljivog) staža u Saboru, bivši zastupnici polako otkrivaju planove za budućnost. Većina bivših zastupnika još je uvijek na odmoru, a neki su otkrili čime će se baviti sada kada su ostali bez saborske fotelje.

glasnović

Foto: Željko Glasnović | Youtube screenshot

Velike promjene u sazivu Sabora donijele su mnoga nova lica u parlament, ali su zato i brojni “starosjedioci” po prvi puta ostali bez mandata.

Tako je u parlamentarnu prošlost otišao i najdugovječniji zastupnik Branimir Glavaš koji je biran sedam puta, a bio je i u dva saziva Županijskog doma koji je ugašen 2001. godine, piše novilist.hr. Glavaš se na ovim izborima nije kandidirao, a od 22. srpnja je u mirovini. Priprema se za nastavak sudskog procesa koji se protiv njega vodi temeljem optužnice da je 1991. godine počinio ratne zločine, a Glavaš tuži ljude koji ga nazivaju ratnim zločincem.

Jovanović u studenom ima uvjete za saborsku mirovinu

sabor mirovinska
Saborska mirovina nikad veća: U godinu dana porasla za čak 1350 kuna!

“Na početku odgovora na vaše pitanje moram biti potpuno iskren, jako sam razočaran rezultatima parlamentarnih izbora, slobodno mogu reći da imam svojevrsni posttraumatski zastupnički stresni poremećaj, jer smatram da sam po svemu zaslužio odraditi još jedan saborski mandat. Naime, ja nisam prespavao svoj mandat, nego sam bio najaktivniji saborski zastupnik 8. izborne jedinice. A valjda bi rad trebao biti glavna preporuka u svakom poslu”, kazao je za Novi list.

Jovanović nije siguran što donosi budućnost, a koketira s idejom političke mirovine:

“Inače, ja još ne ispunjavam uvjete za saborsku mirovinu jer nemam 55 godina. Napunit ću ih u studenom, a to tada ću imati sasvim dovoljno vremena razmotriti sve opcije i ponude te donijeti najbolju odluku za sebe i svoju obitelj”, kazao je Jovanović.

Ipak, Jovanović je liječnik, magistar ekonomije  i doktor biomedicinskih znanosti. Proteklih 20-ak godina predavao je na sveučilištima kao vanjski suradnik te je kazao kako ga veseli rad sa studentima. Zaključuje kako je pred njim još 15-ak vrlo sadržajnih godina, no prerano je za reći čime će se točno baviti.

Glasnović: “Kakva mirovina, eventualno ako završim u kolicima”

Željko Glasnović nije dugo bio u Saboru, ali mu je mandat svakako bio upečatljiv. Prije 2015. godine, kada je ušao u parlament, bio je u mirovini. Ovoga puta mu je nedostajalo doslovno 11 glasova da uđe u Sabor, ali ta priča, po njemu, još uvijek nije gotova:

Stari i novi zastupnici: Tko ima, a tko nema pravo na saborsku mirovinu?

“Prije nego što sam 2015. postao zastupnik, bio sam u mirovini. Ali, imam ja plan B, kakva mirovina, eventualno ako završim u kolicima”, kazao je Glasnović za Novi list.

Trenutačno se bavi dokazivanjem da izbore nije izgubio na pošten način. Dva dana prije izbora s Facebooka mu je nestala stranica koju je pratilo 30 tisuća ljudi.

“Želim da ostane pisani trag o ovoj krađi. Žalbe na izborne nepravilnosti odbili su mi DIP i Ustavni sud, a sada tražim da se glasački listići još ne uništavaju”, kazao je Glasnović.

Miro Kovač i Gordan Maras aktivirali nepopularnih 6+6 mjeseci plaće

Milanka Opačić još uvijek ne želi u saborsku mirovinu, ali Jovanović će razmisliti

Miro Kovač nije dobio dovoljno preferencijalnih glasova za ulazak u Sabor, a aktivirao je pravo da šest mjeseci prima punu saborsku plaću, a onda još šest mjeseci polovicu tog iznosa. Međutim, kaže kako ima plan za dalje, no kako je prerano da ga objavi.

Goran Aleksić vraća se na stari posao u HŽ infrastrukturi i smatra da mu je politička avantura završena. Nastavit će se aktivistički baviti slučajem Franak po kojemu je najpoznatiji.

Bruna Esih također je aktivirala pravo “6+6” budući da je raskinula radni odnos s Institutom “Ivo Pilar” gdje je radila 15 godina.

HNS-ov Milorad Batinić brzo se snašao jer ga je čekao drugi posao kao gradonačelnika Ivanca te se priprema za lokalne izbore koji se održavaju u prvoj polovici iduće godine.

U Sabor nije ušao ni SDP-ov Gordan Maras, ali je i dalje predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a te se također mora pripremati za lokalne izbore na kojima je Zagreb najveći dragulj koji se može osvojiti. Maras je također iskoristio pravo na 6+6, no kazao je kako to pravo neće morati dugo koristiti, a svoje planove će objaviti kada za to dođe vrijeme.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap