Kolinda može u mirovinu, ali ne želi: Uzet će “6+6” dok ne dobije prve honorare

Josip Mihaljević
2. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Bivša predsjednica već danas može u starosnu mirovinu, iako su joj tek 52 godine. Međutim, to joj nije u planu. Najavila je da će iskoristiti pravo korištenja ureda bivšeg predsjednika i sasvim je sigurno da će aktivirati famozni “6+6”. Kaže da će ga primati sve dok ne počnu pristizati honorari od nekih drugih aktivnosti.

Kolinda Grabar Kitarović na Brijunima (Snimak zaslona: Jutarnji list/Youtube)

Dok je bivši predsjednik Stjepan Mesić koristio ured bivšeg predsjednika, vlada HDZ-a i Mosta ga je odlučila ukinuti jer su smatrali da je to iracionalno trošenje javnog novca. Međutim, ukinuli su ga samo Stjepanu Mesiću, dok je zakon ostao na snazi – novi bivši predsjednici (u ovom slučaju predsjednica) opet može zatražiti da joj se dodjeli ured, a to je i napravila.

Ured može koristiti pet godina, uz šest mjeseci korištenja pune plaće (24.376 kuna neto), a drugih šest mjeseci

kolinda grabar kitarović
Kolinda Grabar Kitarović može već sada u povlaštenu starosnu mirovinu

polovice toga iznosa, piše 24sata.hr.

Osim tog prava, bivša predsjednica ima i pravo na starosnu mirovinu u koju može odmah, iako ima 52 godine.

“Predsjednik nakon prestanka obnašanja dužnosti predsjednika ima pravo na mirovinu bez drugih uvjeta, neovisno o starosnoj dobi. Iznos se određuje kao starosna mirovina, prema ostvarenom mirovinskom stažu i plaćama tijekom radnog vijeka”, potvrdili su za 24 sata iz HZMO-a.

Međutim, Kolinda je novinarima 24sata kazala kako neće iskoristiti pravo ranijeg umirovljenja, nego će raditi. Otkrila je da će povlasticu “6+6” prestati koristiti čim dobije prve honorare. To bi mogli biti razni seminari, gostujuća predavanja na američkim sveučilištima i slične stvari.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap