Brošura o dostojanstvu starijih osoba: Kako se prijaviti za smještaj u dom za starije i kako funkcioniraju usluge doma?

Ana Kanazir
18. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Grad Zagreb je objavio brošuru o dostojanstvu starijih osoba. Brošura se zove ‘Cijenimo iskustvo – zaštitimo dostojanstvo’, a u njoj se mogu pronaći korisne informacije o pravima i uslugama za starije osobe na području Grada Zagreba, ali i zanimljivosti o domovima za starije i uslugama koje nude.

Starije osobe hodaju

Stariji u šetnji | Ilustracija: Pixabay

Osim što su izdali brošuru o pravima i uslugama za starije osobe, o čemu smo pisali ovdje, Grad Zagreb je u suradnji s Domom za starije osobe Centar iz Zagreba, a u partnerstvu s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba izdao i brošuru o dostojanstvu starijih osoba.

Stariji umirovljenik sjedi na klupi u parku
Objavljena zanimljiva brošura za starije osobe o pravima i uslugama, evo o čemu se radi

Starije osobe se mogu uključiti u društvo

Stariji ljudi bi, prema načelima Ujedinjenih naroda o skrbi za starije osobe, trebali moći dostojanstveno i sigurno živjeti i biti zaštićeni od izrabljivanja i tjelesnog i duševnog zlostavljanja. Osim toga, trebali bi biti sigurni da će se s njima postupati pošteno bez obzira na dob, rasnu ili etničku pripadnost, invaliditet ili drugi status, ali i da će biti cijenjeni bez obzira na svoj gospodarski doprinos, navodi se u brošuri.

Isto tako, u brošuri se mogu pronaći načini kako starije osobe mogu biti uključene u društvo. Navedene su aktivnosti kao što su volontiranje, upoznavanje novih ljudi, povezivanje s bivšim kolegama, putovanja, stjecanje novih vještina. Korisne će biti i razne kreativne aktivnosti gdje se mogu upoznati nove osobe i sklopiti prijateljstva. O jednoj takvoj ‘Kreativni u mirovini’ smo pisali u ovom tekstu.

Razne su usluge u domovima za starije

U brošuri je objašnjena usluga pomoć u kući koju u Zagrebu pružaju gradski domovi za starije osobe, a preko njih se može dogovoriti i usluga gerontodomaćice i dostave ručka. Zanimljivo je objašnjeno i na koji način funkcionira potonje. Ručak se u ovom slučaju isporučuje svakog dana, vikendom i blagdanom ili prema dogovoru s korisnikom, a naplaćuje se prema unaprijed utvrđenim cijenama. Jelovnici su rangirani u tri kategorije – standardna, dijabetička i žučna. U brošuri se mogu vidjeti i primjeri jelovnika. Osobe s primanjima ispod prihodovnog cenzusa mogu ostvariti besplatnu uslugu.

Spomenuta je i usluga boravka koja se pruža u tri gradska doma, Dom Medveščak, Sveta Ana Zagreb i Sveti Josip Zagreb. Boravak može biti cjelodnevni ili poludnevni, a više o ovom usluzi možete čitati u ovom tekstu. Objašnjeno je i kako se prijavljuje u dom za starije, ali i kako izgleda život u domu, u kakvim sobama se može boraviti i koji su uvjeti. Prvi korak za dolazak u dom je ispunjavanje obrasca zamolbe za smještaj čime se postaje kandidat za smještaj.

Umirovljenici sjede u prostoriji za druženje u Domu za starije Maksimir
Dnevni boravak u Zagrebu: Znate li što je, kako funkcionira i kolike su cijene?

Cijelu brošuru možete vidjeti ispod:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap