Projekt Kreativni u mirovini: ‘Sudjelovanjem na radionicama umirovljenici stječu nova znanja i vještine’

Ana Kanazir
18. prosinca 2022.
Priče
A- A+

Kreativni u mirovini je projekt kojeg vodi Radna udruga kreativnosti od 2020. godine, zajedno s Institutom za promicanje zdravlja i kvalitete života i Laboratorijem zabave. U sklopu projekta se održavaju razne kreativne, dramske, ali i glazbene radionice za umirovljenike, a nekada se organiziraju i međugeneracijski susreti na koje umirovljenici mogu povesti svoje unuke. Trenutno možete naučiti kako raditi božićne ukrase i patuljke, a na radionicama se druži, zabavlja i uči uz vodstvo stručne osobe.

Izrada božićnih anđela u sklopu projekta Kreativni u mirovini

Izrada božićnih anđela u sklopu projekta Kreativni u mirovini | foto: Facebook, Kreativni u mirovini

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna, a obuhvaća niz različitih radionica i programa upravo za umirovljenike koji su usmjereni na njihove kognitivne, emocionalne i kreativne vještine. Ako se i sami želite okušati u radionicama, sve što trebate napraviti je najaviti se na jednu od njih i doći istražiti vašu kreativnost. Radionice se održavaju diljem grada Zagreba, odnosno na Gornjem i Donjem gradu, u samom Centru grada, na Črnomercu i na Trešnjevci.

Starijima koji su ostali na otocima život je teži: 'Zdravstvena skrb je manjkava'

Za radionice postoji lista čekanja

Dobro je poznato kako većinu stanovništva U Hrvatskoj čine osobe starije od 65 godina, što dokazuje i Popis stanovništva, o čemu smo pisali ovdje. Osim toga, poznato je i kako su umirovljenici često usamljeni i izolirani od ostatka društva, a kako bi se to promijenilo postoje razne udruge i radionice koje im omogućavaju druženje i učenje novih stvari. Upravo takve su i radionice u sklopu projekta Kreativni u mirovini.

Kako kažu iz Udruge, svaka radionica je drugačija, a tematski su koncipirane kako bi se pronašlo ponešto za baš svakoga. Kako bismo saznali više, iz Udruge su nam otkrili detalje.

– Radionice obuhvaćaju rehabilitacijski program, kreativne radionice, dramski program, glazbeni program, kulturno-umjetnički program koji obuhvaća posjete aktualnim izložbama i kazališnim predstavama, storytelling šetnje gradom, međugeneracijsku suradnju umirovljenika i djece – pričanje priča u vrtićima, rekla nam je Zrinka Avdejev iz Radne udruge kreativnosti.

Dodala je i kako se broj korisnika stalno povećava, ali i da veličina grupe ovisi o samom prostoru u kojem se održavaju radionice. Interes za radionice je toliko velik da se grupe odmah popunjavaju pa postoji i lista čekanja za sve zainteresirane. Voditelji aktivnosti su visoko obrazovane osobe, osobe s velikim iskustvom, a neki su i sami umirovljenici koji imaju određena znanja i sposobnosti prenošenja tih znanja.

Prilika za učenje i druženje

Sudeći po velikom interesu za radionice, umirovljenici su i više nego zadovoljni. Kako kažu, zadovoljni su raznovrsnošću radionica i dobro pogođenim temama, a zadovoljni su i voditeljima aktivnosti i radionica.

Ove radionice imaju mnoge prednosti za umirovljenike, a sve predmete koje izrade mogu odnijeti doma i imati vječnu uspomenu.

– Sudjelovanjem na kreativnim radionicama umirovljenici stječu nova znanja i vještine koje su konkretne i mogu se primijeniti u svakodnevnom životu, a mogu im poslužiti i kao dobar temelj za druženje s unucima i prijateljima, ali i kao zanimacija kada su sami. Nekima od njih ovo je poticaj da izađu iz kuće, da nauče nešto novo, razvijaju svoju kreativnost, ali i da usvajaju nova znanja i vještine, otkrila nam je gospođa Avdejev i dodala kako kreativno izražavanje potiče razmišljanje i jača kognitivne vještine i koncentraciju.

Izrada patuljaka u sklopu projekta Kreativni u mirovini

Izrada patuljaka u sklopu projekta Kreativni u mirovini | foto: Facebook, Kreativni u mirovini

Međugeneracijske radionice su posebno zanimljive

Međugeneracijske radionice uključuju dolazak umirovljenika na radionice s unucima. Ovdje se onda umirovljenici mogu družiti s djecom s kojom onda izrađuju uporabne predmete, pričaju priče, a osim toga i fotkaju, pletu, heklaju. Mogućnosti je mnogo, a mogu i izabrati tematsku radionicu koja im se najviše sviđa.

Jedna od međugeneracijskih radionica je i ona s temom Božića, na kojoj se rade posebno osmišljeni zagrebački božićni patuljci pri čemu se recikliraju razni materijali i kreativno se druži s unucima. Osim međugeneracijskih radionica, za Božić postoji cijeli niz radionica raznih tehnika i elemenata kojima se izrađuju božićne dekoracije, ukrasi i predmeti. Tako se izrađuju božićne kuglice, ukrasi za bor, ukrasi za kuću, božićni anđeli, zvijezde, kolaž fotografije i nakit kao što su narukvice.

– Kada je god moguće inzistiramo na reciklaži i upotrebi materijala koje već imamo, a to uključuje upotrebu raznih odjevnih predmeta, koji su izgubili primarnu funkciju te im na taj način produljujemo upotrebnu vrijednost, ostaci vune, pvc vrećice, ostaci tkanina i sl.

Ako i vi želite sudjelovati na ovim radionicama, program se mijenja iz tjedna u tjedan, a možete ga vidjeti na Facebook stranici projekta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap