Branko Bačić: “Referendumsko pitanje sindikata moglo biti biti protuustavno”

Jasmina Grgurić Zanze
6. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Užarilo se oko pitanja referenduma protiv mirovinske reforme. Nakon što su sindikati ovih dana objavili da su završili s prebrojavanjem potpisa te da ih imaju ne za jedan, nego za dva referenduma, “iscurio” je i plan Vlade da krene u pregovore sa sindikatima za vrijeme višemjesečne saborske procedure koja slijedi. Sindikati za tu opciju ne žele ni čuti, a jedina realna opasnost koja im prijeti dolazi iz smjera Ustavnog suda. Ne treba ni sumnjati da će vladajući zatražiti provjeru ustavnosti referendumskih pitanja iz inicijative “67 je previše”. A da su ona neustavna, smatra HDZ-ov Branko Bačić.

Branko Bačić (snimak zaslona/Nova TV)

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a novinarima je u Hrvatskom Saboru rekao da bi se dalo naslutiti da je referendumsko pitanje sindikata o mirovinskoj reformi protuustavno. Ipak, poručuje da treba nastaviti socijalni dijalog.

andrej plenković
Plenković: "Mirovinska reforma je u interesu umirovljenika"

Saborska procedura provjere prikupljenih potpisa za referendum “67 je previše” mogla bi potrajati mjesecima. Nakon toga, saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav može odlučiti da postoji dvojba oko ustavnosti referendumskog pitanja. Mišljenje će zatražiti od Ustavnog suda, ali i razgovarati sa sindikatima kako bi pronašli neko kompromisno rješenje.

“Znam kako je Ustavni sud riješio u postupku ocjene ustavnosti inicijative oko ‘outsourcinga’ pojedinih djelatnosti, koje se sada obavljaju u javnim institucijama. Propisao je i ocijenio da su to gospodarska pitanja koje imaju posebni odraz u državnom proračunu. Kada bi na taj način vukli paralelu za ova pitanja, onda je mirovinska reforma ‘par excellence’ gospodarsko pitanje koje je u nadležnosti Sabora i Vlade” – mišljenja je Bačić.

On pak nije stručnjak za ta pitanja, piše N1, već samo, kako sam kaže, prati slučajeve. Na temelju onih ranijih, dalo bi se, smatra, naslutiti da je ono što traže sindikati protuustavno.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap