Plenković i Pavić imaju plan za “spašavanje” mirovinske reforme

Josip Mihaljević
6. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Prikupljanje potpisa za referendum im je došlo u nezgodno vrijeme, a ako se procedura nastavi ovakvim tempom – i sam referendum će im biti nezgodan, neposredno prije predsjedničkih izbora. Premijer Plenković i ministar Marko Pavić imaju plan za spašavanje mirovinske reforme, žele napraviti sve da do referenduma ne dođe.

pavic plenkovic

Foto: Ministar Pavić i premijer Plenković | Youtube screenshot

Tiskano izdanje Jutarnjeg lista donosi Plenkovićev plan za spas mirovinske reforme. Izvor iz Banskih dvora potvrdio im je kako bi to trebalo izgledati. Cilj je izbjeći referendum pod svaku cijenu jer bi se on ovim tempom mogao, osim u izbore za europski parlament, utjecati i na predstojeće predsjedničke izbore.

Kako spasiti mirovinsku?

Prvo će, piše Jutarnji, pričekati službenu dostavu potpisa Saboru. Nakon toga će provjeriti ispravnost potpisa, najvjerojatnije na manjem uzorku jer su sigurni kako je potpisa dovoljno. Zatim bi referendumsko pitanje poslali na Ustavni sud, a u isto vrijeme sjeli za stol sa sindikatima kako bi započeli pregovore.

Poanta je  da se referendumom ne ruši čitav niz stavaka mirovinske reforme nego da se probaju spasiti barem neke dijelove koje bi, tobože, obje strane trebale smatrati prihvatljivima.

Sindikati će potpise dostaviti najvjerojatnije početkom sljedećeg tjedna, a u vladajućoj koaliciji su sigurni kako su sindikati skupili dovoljan broj potpisa. Nakon prebrojavanja, koje će vjerojatno napraviti na manjem uzorku, referendumsko pitanje šalju na Ustavni sud. To će učiniti jer postoje neki ustavni stručnjaci, poput Sanje Barić, koji smatraju da bi pitanje moglo biti protuustavno.

“Prevladava mišljenje da je reforma u cijelosti dobra i da bi bila šteta da se cijela stavi izvan snage. Zato postoji spremnost da se pregovara o pojedinim stavkama i pokuša naći kompromis sa sindikatima”, kazao je izvor Jutarnjeg lista.

Plenković u pregovore sa sindikatima šalje ministra za kojeg sindikati traže ostavku

U isto vrijeme dok Ustavni sud raspravlja o referendumskom pitanju, Plenković planira Pavića poslati da sjedne za stol sa sindikatima i započne pregovore. Istog Pavića za kojeg su sindikati u proteklih mjesec dana dva puta zatražili da da ostavku.

Što se tiče ostavke, u HDZ-u vjeruju kako je Pavić odradio dobar posao što se tiče mirovinske reforme:

“Nema govora o smjeni, Pavić bi trebao početi pregovore sa sindikatima”, kažu za Jutarnji izvori u Banskim dvorima.

Ribić: Idemo na referendum

Što se tiče prijedloga i kompromisa, u ovom trenutku je nejasno u kojem će smjeru oni ići. Spominju se razne stvari, poput toga da se pravo na mirovinu stječe kada zbroj godina života i radnog vijeka bude 100 (primjerice 60 godina starosti i 40 godina staža).

Vilim Ribić, jedan od sindikalnih čelnika u inicijativi ’67 je previše’, odbacuje mogućnost pregovora:

“Nema pregovora oko toga jer ih ni ne može biti. Ti potpisi nisu naše vlasništvo, nego su vlasništvo građana koji su potpisali za referendum. Možda netko od njih i podržava ovakvu mirovinsku reformu, ali želi o tome odlučivati na referendumu. Osim toga, 80 posto birača se o tome nije zijasnilo i zbog toga idemo na referendum”, kazao je Ribić.

A iz HDZ-a pak vjeruju kako je dogovor moguć:

“Vjerujemo i nadamo se da su sindikati ovome pristupili da reformu naprave još boljom, a ne iz političkih razloga. Ako nisu spremni na razgovore, onda će biti jasno da se radi o politici, a ne o brizi za radnike”, poručio je izvor za Jutarnji list.