Plenković: “Mirovinska reforma je u interesu umirovljenika”

Josip Mihaljević
6. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Mirovinska reforma ponovno se našla na dnevnom redu na 160. sjednici Vlade RH. Danas se polako počelo odmatati klupko HDZ-ovog plana za spas mirovinske reforme, iako se čini da sindikati ne planiraju sudjelovati ni u kakvim pregovorima.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Danas je u Jutarnjem listu izašao Plenkovićev plan za spašavanje mirovinske reforme. Ukratko, sačekat će sindikate da predaju potpise, nakon prebrojavanja će ih poslati na Ustavni sud i odmah se baciti u pregovore sa sindikatima kako čitava mirovinska reforma ne bi propala na mogućem referendumu.

Vlada bi sada pregovarala sa sindikatima

pavic plenkovic
Plenković i Pavić imaju plan za "spašavanje" mirovinske reforme

Ako je suditi prema današnjim događajima, taj plan polako provode u djelo. Jutros je održana 160. sjednica Vlade RH, a premijer je u uvodu malo hvalio mirovinsku reformu i još jednom ponovio kako ju je hvalila i Europska komisija:

“To je dobro da javnost zna i da ima na umu. Ono što radimo, radimo u interesu umirovljenika, da mirovine budu veće i da nema diskriminacije. Ojačali smo na neki način drugi stup i ne samo kroz indeksacije, već i kroz brigu o najmanjim mirovinama, radimo iskorake koji su pozitivni i sve to treba imati na umu kada se gleda širi okvir naše politike”, kazao je Plenković.

Nakon sjednice Vlade izjavu je dao ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić:

“Prvi put u preporukama Europske komisije nema mirovinske reforme. Mirovinska reforma pohvaljena je kao reformski napor od strane Europske komisije. Treba dalje voditi dijalog, razgovarati i sa sindikatima i s koalicijskim partnerima”, kazao je Pavić.

Nešto kasnije u Hrvatskom saboru, predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je kako bi, po onome što je uspio iščitati, referendumsko pitanje inicijative ’67 je previše’ moglo biti protuustavno.

Otkrio je kako će referendumski potpisi, nakon što se dostave Saboru, biti pušteni u saborsku proceduru koja podrazumijeva provjeru prikupljenih potpisa, piše hr.n1info.com.

Pavić: Pozvat ćemo sindikate na dijalog

Novosel: "Nakon 700 tisuća potpisa, prostora za razgovor apsolutno više nema"

Iz ovih izjava je već vidljivo kako je ranije objavljeni plan u punom pogonu. Međutim, nedostaje im samo plesni partner tj. sindikati koji na sve strane ponavljaju kako nikakvih pregovora do referenduma neće biti.

Marko Pavić danas je nakon sjednice Vlade kazao kako “moraju obnoviti socijalni dijalog” i kako bi bilo poželjno sa sindikatima sjesti za stol i pregovarati. Problem je u tome što nije prošlo niti mjesec dana od kada su sindikati spomenutog ministra nazvali “ubojicom socijalnog dijaloga”, a u međuvremenu su dva puta zatražili njegovu ostavku.

“Gospodarsko-socijalno vijeće ne funkcionira, usuglasili smo novi sporazum koji su sindikati odbili potpisati. Treba obnoviti socijalni dijalog, sjesti za stol. Treba pojasniti da se ne mogu samo neke komponenete mirovinske reforme izuzeti, već cjelovito gledati mirovinski sustav”, kazao je Pavić.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap