Aladrović na konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u domovima za starije

Josip Mihaljević
1. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite obratio se javnosti u 11 sati. U posljednja 24 sata zabilježeno je 1517 novozaraženih, a u istom periodu je preminulo 10 osoba.

aladrovic stozer

Foto: Josip Aladrović | FB screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.517 novih slučajeva zaraze virusom  SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8.990.

Među njima je 738 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata.

Preminulo je 10 osoba. 

U samoizolaciji su trenutno 23.044 osobe.

Do danas je ukupno testirano 2.833.156 osoba, od toga  10.126 u posljednja 24 sata. 

Zaključno s 30.9.2021 utrošeno je 3.436.799 doza cjepiva, a cijepljeno je 44,92% ukupnog stanovništva, odnosno 53,89% odraslog stanovništva.  Na dan 30.9.2021 utrošeno je 9.279 doza cjepiva, a od toga je  5.850 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 30.9.2021. 1.822.966 osoba cijepljeno je barem jednom dozom,  a od njih je cijepljenje završeno za 1.709.647 osoba ( 1.613.833 osoba cijepljeno s dvije doze te 95.814 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen),  što čini 50,62% odraslog stanovništva. 

Markotić: ECDC procjenjuje da treba cijepiti 75 posto ukupne populacije

Alemka Markotić je podijelila zaključke europske znanstvene platforme o epidemiji. U Europi danas praktički postoji samo delta varijanta, njen udio je preko 99 posto.

“Prosjek cijepljanja u EU je 72.9% za odrasle, ali upozoravaju da je tu veliki bazen djece i da još jedan dosta velik broj djece od 12 do 18 godina nije moguće cijepiti.

Neke projekcije ECDC-a je da bi trebalo minimalno 75% ukupne populacije cijepiti u EU da bi mogli držati širenje virusa pod kontrolom”, kazala je Markotić.

Markotić je takođe dodala da se, sukladno preporukama Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kampanje cijepljenje trebaju još više posvetiti onima koji su u najvećem riziku od težih oblika bolesti, imunokompromitiranima i starijima.

Europska agencija za lijekove će službenu odluku o trećoj dozi donijeti u ponedjeljak, a objaviti je u utorak.

“Odluka bi mogla biti slična onoj američke FDA, gdje će preporuka biti da se cijepe imunokompromitirane osobe i stariji od 65, socijalni i zdravstveni radnici i oni u ugroženim sredinama”, kazala je Markotić.

Katalinić-Janković o covid potvrdama u bolnicama

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković kazala je kako se covid potvrde u bolnice uvode s ciljem zaštite pacijenata i samog zdravstvenog sustava.

“Procjene struke o kretanju ove bolesti u jesensko-zimskim uvjetima nisu bajne. Ako tome dodamo nedostatnu razinu cijepljenosti naših građana od 53 posto, sve je to nametnulo uvođenje posebnih mjera u zdravstveni sustav i ustanove socijalne skrbi. To radimo kako bi osigurali sigurno okruženje u zdravstvenim ustanovama, gdje su izloženi naši najugroženiji pacijenti. Činit ćemo sve da bi spriječili ulazak virusa i sustave i tako širenje zaraze”, kazala je Janković.

Covid potvrde se uvode od 4. listopada u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi. Svi zaposlenici koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli bolest, bit će osigurano testiranje na covid-19.

Janković je istaknula da je mjera privremenog karaktera, a koliko dugo će ona biti u primjeni, ovisi o “svima nama”.

Aladrović o covid potvrdama u sustavu socijalne skrbi

Na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite bio je i ministar rada Josip Aladrović. On je govorio o uvođenju covid potvrda u sustav socijalne skrbi.

“Sustav socijalne skrbi je praktički u isto vrijeme kada i zdravstveni sustav započeo pripremati za uvođenje obveznih covid potvrda. Razlozi su isti, želimo očuvati zdravlje zaposlenika i korisnika sustava. Sukladno tomu, 4. listopada se aktivira obveza predočenja covid potvrda.

Želim naglasiti da su sve upute dostavljene svim poslodavcima u sustavu socijalne skrbi, od centara za socijalnu skrb do različitih pružatelja socijalnih usluga. U ponedjeljak će sustav dočekati pripremeljen. Ne očekujemo da će ovo dodatno probuditi bilo kakve negativne efekte za sustav, smatramo da na ovaj način pokazujemo koliko smo odgovorni, koliko odgovornost transferiramo na sve ostale naše građane”, kazao je Aladrović.

Domovi za starije – procijepljenost kod zaposlenika 65 posto, kod korisnika 85 posto

One ustanove koje mogu testirati na licu mjesta, tamo će tesitranja biti moguća na tim lokacijama. Centri za socijalnu skrb nemaju takve kapacitete, a na tim lokacijama će biti potrebno doći s covid potvrdom. No, poslodavci su upoznati s mogućnosti testiranja u njihovoj okolini.

“Bitno je da smo svi odgovorni u ovom procesu, ministarstvo stoji na raspolaganju svim poslodavcima u samom sustavu socijalne skrbi i to ćemo činiti i dalje. Konačni cilj je zaštititi zdravlje djelatnika, korisnika i svih onih koji se obraćaju, što centrima, što drugim ustanovama, zbog vlastitih potreba”, dodaje Aladrović.

U cijelom sustavu više je od 61 posto cijepljenih zaposlenika, dok je procijepljenost kod korisnika veća od 80 posto. Konkretno, u domovima za starije je procijepljenost kod zaposlenika 65 posto, a kod korisnika nešto viša od 85 posto.

Kontrolu u domovima provode odgovorne osobe koju imenuje ravnatelj

Aladrović je rekao kako se ravnatelji ustanova zadužuju imenovati odgovornu osobu koja će provoditi kontrolu novih pravila.

“Sustav socijalne skrbi nije toliko obiman, kontrola će biti nešto jednostavnija za organizaciju nego u zdravstvu. Kako bi otklonili nedoumice, izradili smo smjernice za provedbu odluka, od informiranja zaposlenika, od izrada različitih vrsta internih protokola za svaku ustanovu, od strukture vođenja evidencije po tomu što je učinjeno. Sve će biti spremno u ponedjeljak, mi smo na raspolaganju za pitanja”, kazao je Aladrović.

Važeću (i inače, 16. verziju) Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 za pružatelje socijalne usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi možete pročitati OVDJE.

Aladrović na konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u domovima za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap