Bivši ministar financija: “Novca za mirovine imamo za naredne tri-četiri godine, a za kasnije ćemo vidjeti”

Josip Mihaljević
23. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Potpredsjednik SDP-a i bivši ministar financija Boris Lalovac gostovao je jučer u Točki na tjedan N1 televizije. Dotaknuo se i mirovinskog sustava i praktički kazao kako bi uskoro moglo ponestati novca za mirovine, kada nastupe određeni ciklusi i ako nas pogodi financijska kriza.

boris lalovac

Foto: Bivši ministar financija Boris Lalovac (SDP) | N1 screenshot

Bivši ministar financija Boris Lalovac kazao je za hr.n1info.com kako ministar financija u Hrvatskoj mora biti mađioničar. U startu ga čeka minus od 18-ak milijardi kuna koje iz proračunskih prihoda mora zakrpati rupu u mirovinskom sustavu, a svake godine još oko 5 milijardi je potrebno dodati u zdravstveni sustav.

Mirovine upitne nakon 3-4 godine?

buducnost mirovinske reforme
Mirovinci: Prijeti nam katastrofa, moramo napustiti sustav međugeneracijske solidarnosti

Govoreći o mirovinskom sustavu u Hrvatskoj, bivši ministar financija kazao je kako novca za mirovine ima za naredne tri do četiri godine. Međutim, sve se više spominje nova svjetska kriza koja bi trebala nastupiti oko 2021. godine koja će pomrsiti javne financije državama diljem svijeta.

Minus mirovinskog sustava pokriva se uglavnom iz PDV-a, a ako gospodarstvo krene padati za par postotnih poena, prikupljeni novac iz PDV-a će pasti još više.

“Danas ima novca, danas nitko ne govori. Imamo 50 milijardi kuna PDV-a, za naredne tri do četiri godine sigurno ima novca za mirovine. Ja vam govorim o razdoblju budućih mirovine, negdje tamo 2030., kada puno država uđe u određene cikluse – koliko će tada biti PDV-a, kako će se tada puniti proračun? Moramo opreznije oko toga prognozirati”, kazao je.

Iznenadio ga je brzi zaokret Vlade po pitanju sindikalnih zahtjeva:

“Prvo su rekli da će biti lom, i sad umjesto da kažu da su krivo izračunali, mi zasad još uvijek ništa ne znamo osim toga da se sve to prihvaća. Raditi do 67 godina, to su priče, ali na tržištu to ne stoji. Ljudi najbolje od sebe daju u tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama”, kazao je.

Svjetska kriza iza ugla

andrej plenković
Plenković pokleknuo pred sindikatima: "Čuli smo narod, prihvaćamo sve zahtjeve sindikata"

Bivši ministar Lalovac nije htio odgovoriti na pitanje hoće li popuštanje Vlade biti dobar potez za buduće umirovljenike:

“Kad se dogodi prva sljedeća kriza, netko će morati to dobro zbrojiti i reći kakvo je stanje stvari. Ja sam vam rekao sad kako se puni sutav i koliko to košta. Nije da ja zazivam krizu, ali moramo gledati što se događa oko nas. Sigurno postoje određeni rizici i opasnosti za mirovinski sustav gledajući dugoročno”, kazao je.

Na pitanje voditeljice hoće li ona u starosti uopće imati mirovinu, Lalovac je istaknuo negativne demografske trendove. Sve je manje djece u Hrvatskoj, a ta djeca bi trebala postati radnici i platiše za sadašnje radnike koji će kroz dvadesetak godina ići u mirovinu.

“Iz današnje perspektive, to ne izgleda sjajno. Pitanje je može li model međugeneracijske solidarnosti izdržati 150 godina od kada je on uveden, hoće li se morati snažnije poticati privatnu mirovinsku štednju, mislim da to je jedan od koraka u budućnosti. Ne mislim da nećete imati mirovinu, ali da ćemo morati puno značajniji dio našeg dnevnog dohotka odvajati za mirovine”, kazao je.

 

Bivši ministar financija: “Novca za mirovine imamo za naredne tri-četiri godine, a za kasnije ćemo vidjeti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap