Plenković pokleknuo pred sindikatima: “Čuli smo narod, prihvaćamo sve zahtjeve sindikata”

Josip Mihaljević
19. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Posve neočekivano, premijer je na današnjoj sjednici Vlade kazao kako će prihvatiti sve zahtjeve sindikata oko referendumske inicijative “67 je previše”. Promijenit će Zakon o mirovinskom osiguranju, a referendum se u tom slučaju ne bi trebao održati.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Na današnjoj sjednici Vlade glavne teme su trebale biti pitanje 3. maja i Croatia airlinesa, ali je premijer Plenković iznenadio – kazao je kako će Vlada prihvatiti sve zahtjeve sindikata koji su tražili referendum o mirovinskoj reformi.

Prvo je još jednom nahvalio mirovinsku reformu

Objavljujemo referendumska pitanja koja bi mogla srušiti mirovinsku reformu

Ipak, nije propustio još jednom nahvaliti mirovinsku reformu prije nego što ona u ovakvom obliku ode u povijest:

“Vi znate da smo kao Vlada krenuli u cjelovitu mirovinsku reformu kako bi naš mirovinski sustav prilagodili demografskim izazovima, promjenama na tržištu rada i gospodarskim prilikama. Smatramo da je ona kada ju se pogleda u cjelini jedna od važnih strukturnih reformi koju smo poduzeli u Vladi”, kazao je.

Podsjetio je da je mirovinska reforma dobro ocijenjena u izvješću Europske komisije, da je pridonijela izlasku Hrvatske iz makroekonomskih neravnoteža te da su je pozdravili analitičari agencija za kreditni rejting.

Kazao je kako su mirovine u ovom mandatu Vlade ukupno povećane za 11,7 posto, iako se uglavnom radilo o indeksaciji, a ne povećanju mirovina.

Sindikati su pobijedili

andrej plenković

Plenković: "Mirovinska reforma je u interesu umirovljenika"

Nakon što je nabrojao sve uspjehe mirovinske reforme, posve neočekivano je otkrio kako planiraju prihvatiti sve zahtjeve referendumske inicijative “67 je previše”.

“No, kao što znamo, mi smo tijekom proljeća bili suočeni s aktivnostima građanske inicijative “67 je previše” koja je naravno bila predvođena sindikalnim središnjicama, a nakon što su potpisi prikupljeni i prebrojani, konstatirali smo da je za ovu inicijativu potpise dalo nešto više od 700 tisuća naših građana.

Mi smo detaljno na razini Vlade analizirali ovu situaciju, sve okolnosti koje su vezane za ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku.

Prva je, čuli smo poruku hrvatskih građana, to je ključna i glavna poruka. Mi smo donijeli odluku da ćemo u cijelosti preuzeti prijedlog ove građanske inicijative te Hrvatskom saboru uputiti prijedlog zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Dakle, prihvatit ćemo u cijelosti zahtjeve referendumske inicijative”, kazao je Plenković.

Istaknuo je kako neki hrvatski građani žele raditi i nakon 65. godine života, te će uz izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju predložiti i izmjenu Zakona o radu i drugih srodnih zakona na način da oni koji žele mogu raditi i nakon 65. godine.

Plenković prije četiri mjeseca: “Kakvo smo mi društvo ako to želimo rušiti?”

krešo sever

Sindikati pred Saborom zatražili raspisivanje referenduma. U protivnom - izlazak na ulice

Plenković je gorljivo branio mirovinsku reformu u trenucima kada je bivši ministar Marko Pavić, glavni autor mirovinske reforme, svesrdno nagovarao hrvatsku javnost da je rad do 67 nužan.

Tako je premijer Andrej Plenković prije četiri mjeseca u Vukovaru oko mirovinske reforme izjavio sljedeće:

“Kakvo smo mi društvo ako mi to hoćemo srušiti. Ako srušimo, mirovine će biti manje, diskriminirat će se umirovljenici, koštat će više proračun”, kazao je.