Bernardić ambiciozno obećao 10.000 mjesta u novim domovima umirovljenika!

Jasmina Grgurić Zanze
25. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić posjetio je jučer Splitsko-dalmatinsku županiju, pri čemu je istaknuo i činjenicu da zbog smrti 18 korisnika u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj još nitko nije odgovarao. Također, ponovio je ambiciozno obećanje da će po dolasku na vlast izgraditi još 10.000 mjesta za starije osobe u novim domovima umirovljenika.

Davor Bernardić u Splitu (Snimak zaslona FB)

Lider “lijeve” Restart koalicije posjetio je jučer Splitsko-dalmatinsku županiju. Kao potpuno neprihvatljivu činjenicu istaknuo je da do danas nitko nije snosio odgovornost za smrt 18 korisnika uslijed proboja virusa u splitski Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj.

“Plenković još uvijek štiti Sanaderova štićenika. To je neprihvatljivo. Gospodin Škaričić je odavno trebao otići s ravnateljske pozicije, ali oni se međusobno štite, mada postoji vrlo jasna odgovornost”- rekao je Davor Bernardić na konferenciji za medije jučer u Splitu.

Po modelu javno-privatnog partnerstva

Nastavno na problematiku domova za starije, najavio je ekskluzivnu informaciju iz programa Restart koalicije kako je u planu SDP-ove Vlade izgradnja novih domova za umirovljenike, neophodnih u svim krajevima Hrvatske.

Bernardić obećao izgraditi tisuće novih umirovljeničkih domova, ali se naglo predomislio

“Mi ćemo po modelu javno-privatnog partnerstva izgraditi domove, otprilike ćemo kroz njih izgraditi oko 10.000 smještajnih jedinica, odnosno kreveta kako bi mogli umirovljenicima kojih je svakim danom u Hrvatskoj sve više osigurati da provedu dostojanstveno svoju starost. U tim će domovima biti dostupni i gerontološki centri, odnosno centri za pomoć starijima i nemoćnima koji će dnevno dolaziti na određene programe” – kazao je Bernardić.

Stariji građani zaboravljeni u vrijeme koronakrize

Dodao je kako im nije cilj samo izgraditi domove, nego pružiti potpunu skrb za starije i nemoćne, ljude koji su godinama izgrađivali naše društvo.

“Oni su u vrijeme koronakrize bili zaboravljeni, jer su vladajući odbili naš prijedlog da umirovljenici s malim mirovinama, koji jedva spajaju kraj s krajem i žive ispod praga siromaštva, dobiju zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno. To je tužno, žalosno i sramotno” – zaključio je lider SDP-a.

Iako je Bernardić informaciju o gradnji novih domova za starije osobe najavio kao ekskluzivnu, ovo nije njegovo prvo takvo obećanje. Naime, još u ožujku je  na otvorenju Umirovljeničkog kutka u Stranci umirovljenika u Zagrebu kazao da “u SDP-u imaju poseban plan kako izgraditi tisuće novih smještajnih kapaciteta umirovljeničkih domova”.

Ambiciozna brojka u odnosu na trenutne kapacitete

Brojku je sada precizirao na oko 10.000 kreveta.

branko grcic
SDP objavio što planira u prvih tjedan dana vlasti, bit će novca i za umirovljenike

O kolikim se brojkama radi, najbolje govori podatak da Hrvatska trenutno u 50-ak državnih i županijskih domova za starije i nemoćne ima oko 11.200 mjesta. Bernadić, dakle, ambiciozno obećava gotovo još toliko. Mjesta u privatnim domovima je trenutno oko 6.600, u obiteljskim domovima oko 6.100, što je dakle još oko 12.700 mjesta, uz još oko 1.400 udomiteljskih obitelji. Dakle, SDP obećava izgraditi još gotovo polovinu od trenutnih ukupnih smještajnih kapaciteta u državnim, županijskim, privatnim i obiteljskim domovima.

Takav ambiciozni plan traži prije svega i novi Zakon o socijalnoj skrbi, jače kontrole sustava na nacionalnoj i lokalnoj razini, kao i velik broj radne snage koja na polju medicinskih sestara i njegovatelja uvelike nedostaje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap