Bernardić obećao izgraditi tisuće novih umirovljeničkih domova, ali se naglo predomislio

Jasmina Grgurić
4. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u lovu na premijersku funkciju malo se sad već zaletio s obećanjima. Poprilično nesmotreno izjavio je da imaju “poseban plan kako izgraditi tisuće novih umirovljeničkih domova“. Napisao je tako na svojoj službenoj Facebook stranici, no kasnije je obećanje promijenio u “poseban plan kako izgraditi nove umirovljeničke domove“. A ono što je stvarno rekao jučer na otvorenju Umirovljeničkog kutka u Stranci umirovljenika jesti da imaju “poseban plan kako izgraditi tisuće novih smještajnih kapaciteta umirovljeničkih domova”.

Davor Bernardić (Snimak zaslona: Youtube/HRT)

Nakon nedavna SDP-ova obećanja o povećanju mirovina, uoči ovogodišnjih parlamentarnih izbora stiže još jedno vrlo ambiciozno obećanje za stariju populaciju. Davor Bernardić obećao je izgraditi “tisuće novih umirovljeničkih domova”! Tako je napisao na svom službenom Facebook profilu u statusu uz video s izjavom koju je jučer dao prilikom otvorenja Umirovljeničkog kutka u Stranci umirovljenika. No, možebitni budući premijer vrlo brzo se predomislio. Status je nekoliko sati kasnije ipak izmijenio, obećavajući samo izgraditi “nove umirovljeničke domove”, bez brojke.

“Poseban plan kako izgraditi tisuće novih domova”

“Svjesni smo da Hrvatska u zadnjih 30 godina nije izgradila nove kapacitete za umirovljenike, koji u svojoj starijoj životnoj dobi ne mogu brinuti za sebe. Mi u SDP-u imamo poseban plan kako izgraditi tisuće novih umirovljeničkih domova. Uključit ćemo ih i u program dnevnih boravaka, tzv. gerontološke centre, jer nam je cilj da kvalitetno provode vrijeme sa svojim bližnjima i svojim vršnjacima. Moramo brinuti za one koji su gradili naše društvo i koji su zaslužni za to što smo danas ovdje” – pisalo je u prvoj verziji statusa, i dalje vidljivoj u povijesti uređivanja.

Dvanaest sati kasnije, osvanula je uređena verzija.

“Svjesni smo da Hrvatska u zadnjih 30 godina nije izgradila nove kapacitete za umirovljenike, koji u svojoj starijoj životnoj dobi ne mogu brinuti za sebe. Mi u SDP-u imamo poseban plan kako izgraditi nove umirovljeničke domove. Uključit ćemo ih i u program dnevnih boravaka, tzv. gerontološke centre, jer nam je cilj da kvalitetno provode vrijeme sa svojim bližnjima i svojim vršnjacima. Moramo brinuti za one koji su gradili naše društvo i koji su zaslužni za to što smo danas ovdje” – piše u objavi.

No, u originalnoj izjavi za medije predsjednik SDP-a jučer je izgovorio treću verziju, upotrijebivši brojku “na tisuće”, ali ne domova, nego smještajnih kapaciteta.

“Plan kako izgraditi tisuće novih smještajnih kapaciteta”

“U SDP-u imamo poseban plan kako izgraditi tisuće novih smještajnih kapaciteta umirovljeničkih domova, kako bi naši umirovljenici, posebno oni koji više ne mogu brinuti za sebe, posebno u svojoj starijoj životnoj dobi, jednostavno dobili šansu da kvalitetno i dostojanstveno žive u tim kasnim godinama svoje mirovine” – izjavio je jučer Davor Bernardić.

Šef SDP-a isto tako tvrdi da Hrvatska u zadnjih 30 godina nije izgradila nove kapacitete za umirovljenike. To jednostavno nije točno, jer su mnogi domovi nastali nakon Domovinskog rata. To se odnosi i na sva tri doma kojima je država osnivač (domovi u Oklaju, na Korčuli i u Metkoviću) dok je ostalih 50-ak decentralizirano, odnosno pod upravljanjem županija.

Liste čekanja u domovima za starije: Evo kako se slažu i tko ima prednost!

Također, sva tri državna doma za starije imaju manje od stotinu korisnika, što znači da će prema Bernardićevoj izjavi Hrvatska izgraditi najmanje deset novih domova sa po sto kreveta, iako je rekao da će novih smještajnih kapaciteta biti na tisuće pa je za očekivati još i više ustanova za umirovljenike.

Isto tako, novi domovi građeni su posljednjih godina u Hrvatskoj, kao investicije pojedinih gradova i općina poput Umaga, Tisnog i mnogih drugih.

Ipak, Davor Bernardić u jednom je u pravu, smještajnih kapaciteta u domovima za starije i te kako nedostaje. U 55 državnih i županijskih domova tek je 11.208 mjesta. Na tisuće novih svakako bi dobro došlo, osim ako nije riječ o obećanju u stilu plaće od 8.000 eura za rad od kuće preko interneta, kako je to nedavno “tvrdila da se može” bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Bernardić obećao izgraditi tisuće novih umirovljeničkih domova, ali se naglo predomislio
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap