SDP objavio što planira u prvih tjedan dana vlasti, bit će novca i za umirovljenike

Josip Mihaljević
22. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

SDP-ovci Branko Grčić i Rajko Ostojić predstavili su pet ključnih mjera, dva zakona i četiri reforme iz izbornog programa koje planiraju provesti odmah po dolasku na vlast. Među prvim potezima planiraju nešto i za umirovljenike s najnižim mirovinama.

branko grcic

Foto: Branko Grčić | Youtube screenshot

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić i predsjednik stranačkog Središnjeg savjeta Branko Grčić jučer su nakon sjednice Predsjedništva s koordinatorima svih izbornih jedinica objavili da je program koalicije Restart za izbore spreman, a fokusiran je na pomoć građanima i gospodarstvu, piše Net.hr.

Program inače predstavljaju od početka godine, a sada su ga dodatno prilagodili u skladu s okolnostima koronakrize, kazao je Grčić.

U prvih sedam dana SDP-ove koalicijske vlade planiraju donijeti pet ključnih mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, otkriva Grčić. Pojasnio je da se radi o produljenju mjera za očuvanje radnih mjesta, direktnom kreditiranju za likvidnost malih i srednjih poduzetnika i obrtnika te mjere za građane.

Spomenuli su i desetak ključnih mjera za nezaposlene i socijalno najugroženije, a u tom paketu kojeg su predstavili početkom travnja nalaze se i neke mjere za umirovljenike.

750 kuna dodatka za mirovine ispod 2.000 kuna

Dodatak od 750 kuna na mirovine? Umirovljeničke udruge i SDP predlažu mjere pomoći za starije

SDP je početkom travnja predstavio deset mjera pomoći najugroženijim građanima u vrijeme koronavirusa među kojima su i umirovljenici.

Predložili su zaštitni dodatak od 750 kuna za umirovljenike s malim mirovinama.

Taj bi dodatak dobili svi umirovljenici koji su ispod prihodovnog cenzusa od 1.939,39 kuna, a radi se o velikoj brojci od oko 400 tisuća umirovljenika.

Od kada su najavile te mjere, prihodovni cenzus je narastao na 2.000 kuna, pa bi možda i taj zaštitni dodatak obuhvatio još nekoliko tisuća dodatnih umirovljenika.

Radit će se četiri dana u tjednu?

HRejting
HRejting: Izbori će biti neizvjesni, HDZ i SDP dijeli jedan postotni bod

U SDP-u su pripremili i Zakon o skraćenju radnog vremena koji će se financirati iz europskog projekta SURE (instrumenta za suzbijanje rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji). U SURE-u je rezervirano 100 milijardi eura, a iz Europskog socijalnog fonda planiraju dobiti još bespovratnih sredstava.

Što se tiče umirovljenika, nezaposlenih i socijalno potrebitih – SDP je spreman na trošak do dvije milijarde kuna kako bi obnovili potražnju i započeli oporavak gospodarskih aktivnosti.

SDP objavio što planira u prvih tjedan dana vlasti, bit će novca i za umirovljenike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap