Belamarić: “Biste li vi dozvolili da vaši bližnji umiru u domovima, da gladuju, žeđaju?”

Jasmina Grgurić Zanze
17. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

HRT-ov novinar Hrvoje Antonio Belamarić uputio je medijima otvoreno pismo o smrti šestero starijih osoba u požaru koji je izbio u ilegalnom objektu doma umirovljenika u Andraševcu. Strašni događaj ga je, kako kaže, duboko potresao pa o njemu već danima ne prestaje razmišljati. Odlučio se stoga obratiti javno svim medijima i građanima.

Hrvoje Antonio Belamarić (Foto: Privatna arhiva/Facebook)

Otvoreno pismo HRT-ova novinara Hrvoja Antonia Belamarića o strašnoj pogibiji šestero starijih i nemoćnih osoba u strašnom požaru u obiteljskom domu prenosimo u cijelosti:

“To što se dogodilo je pokazatelj da sustava nema. Da socijalna skrb i županija krapinsko zagorska ne brine o starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Kako je moguće da vlasnica dobije dozvolu za jednu, a stvarni dom se nalazi na drugoj lokaciji, kako je moguće da je dom preuređena štala??

Živimo u 21. stoljeću kada se ipak neke stvari moraju poštivati.

Prvo, osobe koje su umrle u vatri su starije i nemoćne osobe. Trebalo bi poštivati te osobe i ne dozvoliti da im se takve stvari događaju.

Drugo, kako dom koji nema dozvolu može uopće primati stare i nemoćne osobe i uzimati pritom novce za to? Kako o tome nitko nema pojma, a tu prije svega mislim na Krapinsko-zagorsku županiju i nadležno ministarstvo.

Obiteljski domovi: Uvjeti za pokretanje biznisa minimalni, ne moraju zaposliti ni stručnu osobu

Treće, biste li vi dozvolili da vaši bližnji umiru u domovima, da gladuju, žeđaju??
Četvrto, gdje su u cijeloj ovoj priči inspekcije? Inspekcije Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nigdje! Ni radne inspekcije nije bilo, pa čak ni zdravstvene!

Tako da se kroz ovaj slučaj pokazuje da sustava, kao što sam rekao, nema. Nažalost, pritom nema ni odgovornosti. I to nije samo stvar ove Vlade, nego svih prijašnjih koje bi trebale brinuti o sustavu koji brine o starijim i nemoćnim osobama.

Gospodine župane, tko će u Vašoj županiji odgovarati za ovaj strašan slučaj? Tko će kazneno odgovarati?

Moja zadnja opaska usmjerena je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću; Tko će snositi odgovornost za smrt šestero ljudi? Tko će snositi materijalnu štetu u obliku nadoknade tim obiteljima koji su izgubili svoje bližnje? I Vas pitam, tko će kazneno odgovarati?

Molim sve kolege u svim hrvatskim medijima da objave ovo moje pismo jer moramo kao društvo biti odgovorni jedni prema drugima kako se više nikad ne bi dogodila ovakva strašna tragedija” – napisao je Belamarić.

Copy link
Powered by Social Snap