Obiteljski domovi: Uvjeti za pokretanje biznisa minimalni, ne moraju zaposliti ni stručnu osobu

Jasmina Grgurić
16. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Preuređena šupa bez dozvole u kojoj je, pod okriljem obiteljskog doma, izgorjelo šestero osoba, otvorila je pandorinu kutiju bacivši sumnju na ostale ustanove takvog tipa. Država je najavila strože uvjete i kontrole, a mi smo odlučili provjeriti pravila za otvaranje obiteljskog doma, pri čemu je sasvim jasno da ih Zelena oaza nije zadovoljila. Objekti bez dozvole za rad, korisnika trostruko više nego što je dozvoljeno, izostanak 24-satnog nadzora, upitni sustav grijanja… Javnost se već danima pita koliko je još takvih domova, među njih gotovo 500, jer u pitanju su trenutno životi više od 5.000 starih i nemoćnih na čije će mjesto doći neki novi…

Ilustracija: Pixabay

Hrvatskoj ima gotovo 500 obiteljskih domova s više od 5.000 korisnika. Prije njihova otvaranja povjerenstvo je moralo donijeti rješenje da ispunjavaju sve uvjete navedene u Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga. Njime je definiran izgled prostora, potrebna oprema, usluga i sam rad s korisnicima, no propisi su doista skromni. Upravo zato zabrinjava činjenica da mnogi ne zadovoljavaju ni propisane minimume.

Jedan zahod na maksimalno šestero korisnika

Usluge smještaja u obiteljskom domu u pravilu se pružaju u obiteljskoj kući gdje živi predstavnik i članovi njegove obitelji. To može biti i u drugoj kući u istom dvorištu, ali ako udaljenost između zgrada nije veća od 50 metara te ako je predstavnik osigurao skrb o korisnicima na smještaju u svakoj zgradi 24 sata dnevno sve dane u godini.

Korisnicima manje pokretljivosti mora biti osiguran nesmetan pristup, kretanje i boravak u prostoru kao i pokretnim korisnicima. Obiteljski dom mora imati odvojene spavaonice, prostor za dnevni odmor, prostoriju za pripremu i serviranje hrane te pranje posuđa, kupaonicu i zahod, te prostor za održavanje čistoće rublja. Jedan zahod može koristiti najviše šest korisnika. To bi značilo da obiteljski domovi s maksimalnim brojem osoba moraju imati najmanje četiri zahoda.

Sedam spavaonica s razmacima između kreveta

Spavaonice mogu biti najviše trokrevetne, s površinom od najmanje četiri četvorna metra po korisniku. Uz dnevno svjetlo i prirodno provjetravanje, potrebno je osigurati ravnomjerno grijanje, koje mora udovoljavati tehničkim i ekološkim standardima, a u razdoblju visokih vanjskih temperatura, potrebno je osigurati optimalnu temperaturu unutarnjeg prostora. Razmak između ležajeva je najmanje 65 centimetara, a u spavaonicama za korisnike smanjene pokretljivosti i nepokretne korisnike on treba iznositi najmanje 120 centimetara. U slučaju 20 korisnika, to je sedam spavaonica.

Lora Vidović: "Obiteljski domovi sivo su područje koje treba više nadzirati"

Spavaonice, kaže Pravilnik, moraju biti opremljene ležajevima, noćnim ormarićima i noćnim svjetiljkama te ormarom za odjeću i odlaganje osobnih stvari za svakog korisnika zasebno, s mogućnošću zaključavanja ako korisnik to želi. U spavaonicu se ne mogu smještati korisnici različitog spola, osim članova obitelji ili uz suglasnost korisnika.

Prostorija za dnevni odmor mora imati garniture za sjedenje, potreban broj stolova i stolaca, TV-prijemnik, glazbeni uređaj i slično, a sve instalacije koje služe za pranje moraju biti opremljene slavinom s toplom i hladnom vodom.

U okviru usluga smještaja, te smještaja u obiteljskom domu za odrasle osobe s invaliditetom, te starije osobe i teško bolesne odrasle osobe, osigurava se tri obroka dnevno.

Jedan izvršitelj na 20 osoba i “pola” njegovatelja

Usluge u obiteljskom domu korisnicima pružaju predstavnik obiteljskog doma, njegov bračni drug i djeca te srodnici koji s njim zajedno žive. To ne može biti samac, a prije početka rada treba pribaviti pisani pristanak za pružanje usluga od svih punoljetnih članova obitelji koji tamo žive.

Starijim osobama i teško bolesnim odraslim osobama potrebno je osigurati samo jednog izvršitelja koji će brinuti o zdravlju 20 korisnika, a za njegu njegovatelja na samo pola radnog vremena. Za njihove je aktivnosti određeno pak samo 0,2 izvršitelja na 20 korisnika, dakle osobu koja će se posvetiti dvadesetorici korisnika dnevno samo 1,6 sati, što je po korisniku svega pet minuta. Uvjeti se postrožavaju na jednog njegovatelja ako je riječ o težim zdravstvenim slučajevima.

Ne moraju biti stručni niti zaposliti stručnu osobu

Zakon o socijalnoj skrbi u članku 175. obiteljski dom definira kao oblik pružanja usluge smještaja ili boravka za pet do 20 odraslih korisnika. Tu uslugu, dakle, pruža član obitelji koji može zaposliti druge radnike, a ne može biti samac, s tim da članovi obitelji mogu pružati jednake usluge bez zasnivanja radnog odnosa. Jedini uvjet, prema Zakonu, jest da predstavnik obitelji ima “sposobnosti” za čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje ostalih potreba korisnika, biti zdravstveno sposoban i imati – srednju stručnu spremu.

Cijene u domovima za starije: Smještaj u dvokrevetnoj sobi od 2.500 do 7.500 kuna!

Dakle, obiteljski domovi ne moraju zaposliti  nijednu stručnu osobu. Cilj je da se korisnik osjeća kao u vlastitoj obitelji pa će liječnik po potrebi doći u kuću ili će osoba biti prevezena. Zbog toga i jest uvjet da se kućanstvo nalazi u naselju ili u blizini naselja s dobrom prometnom povezanošću. Ono što zabrinjava jest sama činjenica da netko ima uopće obiteljsku kuću sa sedam soba viška u kojima o 20 korisnika ne brine stručna osoba. Cijenu usluge pritom formiraju sami te se ona u pravilu kreće iznad 3.000 kuna, dakle viša je nego u nedostupnim javnim domovima gdje je razina stručne usluge daleko veća. Kako mjesta u javnom domovima nema, a privatni košaju oko 5.000 kuna i više, jedini izbor je – obiteljski dom.

 

Obiteljski domovi: Uvjeti za pokretanje biznisa minimalni, ne moraju zaposliti ni stručnu osobu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap