Banke spremaju interaktivnu kartu: Mirovine krajem godine neće biti moguće podići na svim bankomatima

Milan Dalmacija
24. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Zbog tehničke prilagodbe isplatama eura, dio bankomata u prosincu neće raditi, dok dio njih zajedničku europsku valutu neće isplaćivati ni u prvoj polovici siječnja. Hrvatska udruga banaka priprema interaktivnu kartu s prikazom dostupnih bankomata u navedenom razdoblju, a ukinuta je i naknada za isplatu novca putem bankomata drugih banaka.

Ilustracija: Unsplash

Pripreme za uvođenje eura počele su još prije dvije godine. No, građani ih osjete od početka rujna kad je počelo dvojno iskazivanje cijena dobara i usluga. Uskoro će promjena biti sve više, a jedna se tiče i podizanja mirovina putem bankomata.

Iako se euro uvodi od 1. siječnja, uz dvotjedno prijelazno razdoblje, neke promjene će nastupiti ranije. Građani bi trebali računati da već u prosincu vjerojatno neće moći podizati kune na pojedinim bankomatima, dok neki neće raditi od 1. siječnja nadalje, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska udruga banaka stoga priprema interaktivnu kartu sa svih 4.000 bankomata i razdobljima u kojima će raditi te isplaćivati kune ili eure, ili neće uopće raditi. Već je poznato kako će oko 2.800 bankomata isplaćivati eure već i prije 1. siječnja, dok će na preostalih oko 1.200 bankomata građani moći podizati zajedničku europsku valutu tek od 15. siječnja, kad ističe prijelazno razdoblje prilagodbe na euro.

Prilagodba bankomata

umirovljenik dopunsko
Pripremite sitniš: Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja ostat će na 9,29 eura

No, prvo treba prilagoditi bankomate da uopće mogu isplaćivati eure, jer to ne znači samo napuniti ih novčanicama. Trebat će prilagoditi način isplate. Još od ranije je poznato da će u prva tri mjeseca primjene eura isplaćivati apoene od 10 i 20 eura. Na pojedinim bankomatima bit će moguće podići i novčanice od 50 eura. Poslije će to ovisiti o odlukama svake pojedine banke.

– Tijekom prosinca će dio bankomata i dalje isplaćivati kune, dok će se dio bankomata gasiti ili, bolje rečeno, tehnički prilagođavati za isplatu eura nakon 1. siječnja 2023. Kako će manji dio bankomata isplaćivati kune neposredno do 31. prosinca 2022., planirano je da se i ti bankomati tehnički prilagode do 15. siječnja 2023. godine. Velik broj bankomata, njih približno 70 posto, bit će prilagođen i isplaćivati eure od 1. siječnja 2023., a preostali dio prilagodit će se u prva dva tjedna nove godine, čime će svi bankomati biti prilagođeni za eure do 15. siječnja 2023., objasnili su iz Hrvatske narodne banke.

Ukinut dio naknada

Za to će vrijeme građani svojim debitnim karticama novac moći podizati i na bankomatima drugih banaka bez naknade. No, problem je u tome što se banke nisu dogovorile o ukidanju naknade za podizanje gotovog novca na šalterima, što će dijelu građana, naročito na otocima i u mjestima s malim brojem bankomata stvoriti problem. Uz to, od početka listopada ukinuta je i naknada za polaganje kunske gotovine na račune, čime se nastoje potaknuti uplate  i automatska konverzija uplaćenog novca u eure.

Iz HNB-a poručuju da je domaća mreža bankomata, u usporedbi s europskim zemljama, gusta, bez obzira na to što postoji i velik broj sezonskih bankomata, koji su aktivni samo tijekom turističke sezone. Stoga, unatoč tehničkim peripetijama, ne očekuju probleme u opskrbi građana te isplatama plaća, mirovina ili ušteđevina u zajedničkoj europskoj valuti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap