Pripremite sitniš: Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja ostat će na 9,29 eura

Milan Dalmacija
23. rujna 2022.
Istaknuto
A- A+

HZZO je na svojim obavijestima o policama dopunskog zdravstvenog osiguranja već preračunao mjesečni iznos od 70 kuna u 9,29 eura. Ta će cifra ostati na snazi do daljnjega, pa je pitanje hoće li oni koji uplaćuju police na šalterima pošte ili FINA-e dobiti jedan cent natrag. Naime, već je poznato da vlada ‘nestašica’ kovanica od jedne i dvije lipe.

umirovljenik dopunsko

Foto: Rawpixel

Građani koji sami uplaćuju iznos police dopunskog zdravstvenog osiguranja, nemalo su ostali iznenađeni, pogotovo ako su u proteklih nekoliko mjeseci dobili obavijest Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o nastavku njihove police osiguranja. Naime, uz cijenu od 70 kuna mjesečno na obavijesti je naveden i preračunati iznos od 9,29 eura.

vlada rh
Službeno: Povećani cenzusi za energetski dodatak, provjerite koliko ćete dobiti!

S obzirom na to da se euro uvodi od 1. siječnja sljedeće godine, o čemu smo već pisali, a da se građani gotovo svakodnevno susreću s “nestašicom” kovanica od jedne ili dvije lipe na prodajnim mjestima ili u poštama te opasnošću od protupravnog zaokruživanja cijena, upitali smo HZZO hoće li i oni pribjeći zaokruživanju cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Nema dodatnog zaokruživanja

Osim trgovaca i drugih ponuditelja usluga, javna su tijela Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj također dužna pravilno preračunati cijenu iz kuna u eure po fiksnom tečaju od 7,53450 kuna za jedan euro te zadržati cijenu svojih usluga, odnosno naknada. To bi za dopunsko zdravstveno osiguranje, ponovit ćemo, iznosilo 9,29 eura mjesečno ili 111,49 eura godišnje.

– U tom smislu neće doći do dodatnog zaokruživanja iznosa premije dopunskog zdravstvenog osiguranja, poručili su iz HZZO-a te dodali još jednu vrlo važnu informaciju:

– Promjena cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a nije u planu, istaknuli su.

Pripazite na ‘kusur’

Tako ostaje vidjeti hoće li građani od 1. siječnja na šalterima Hrvatske pošte ili FINA-e prilikom plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja dobiti jedan cent razlike ili će morati dolaziti s hrpama “sitniša” kako ne bi ostali zakinuti za “kusur”.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap