Što kad uvedemo euro? Donosimo odgovore na ključna pitanja o mirovinskim fondovima

Milan Dalmacija
31. srpnja 2022.
Istaknuto
A- A+

Hrvatska je na svega nekoliko mjeseci od uvođenja eura. To donosi brojne promjene, ali prema odgovorima na ključna pitanja, dostupnima na stranici euro.hr, one se neće odnositi na mirovinske fondove i osiguravajuća društva.

euro

Foto: Unsplash

Hrvatska od 1. siječnja uvodi euro kao svoju službenu valutu. Pripreme za ovaj proces trajale su više od dvije godine, a prvi opipljivi znaci se već vide.

No, brojna su pitanja uzbunila javnost. Neka od njih posebno se tiču umirovljenika i onih koji će to tek postati. Poglavito je riječ o mirovinskim fondovima i osiguravajućim društvima. Odgovore na ta pitanja ponudili su stručnjaci Hrvatske narodne banke, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, energetike i održivog razvoja te Vlade Republike Hrvatske na internetskoj stranici euro.hr.

Hoće li uvođenje eura utjecati na stanje novčane vrijednosti imovine na osobnom računu člana obveznog mirovinskog fonda?

– Uvođenje eura neće utjecati na stanje novčane vrijednosti imovine na osobnom računu člana u obveznom mirovinskom fondu. Osobni računi članova obveznih mirovinskih fondova vode se u obračunskim jedinicama. Novčana vrijednost imovine na osobnom računu ovisi o vrijednosti obračunske jedinice koja će biti iskazana u euru.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog
trgovina za umirovljenike
Što nakon uvođenja eura? Donosimo sve detalje o dvojnom iskazivanju i zaokruživanju cijena

Što će se dogoditi s isplatom mirovina koju obavljaju mirovinska osiguravajuća društva?

– Sve će ostati isto, a jedina promjena je u tome što će iznos mirovine u kunama biti preračunat u iznos u eurima uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Uvođenje eura neće utjecati na stanje novčane vrijednosti imovine na osobnom računu.

Hoće li članovi mirovinskih fondova imati obavezu dostave dodatnih osobnih ili drugih podataka mirovinskom društvu?

– Ne, članovi obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova neće morati dostavljati nikakve dodatne podatke mirovinskom društvu niti će imati dodatne troškove.

Hoće li klijenti osiguravajućih društava zaprimiti obavijest o promjenama uslijed uvođenja eura?

– Da, svi će klijenti biti obavješteni putem dvije obavijesti. Prva općenita obavijest, najkasnije tri mjeseca prije datuma uvođenja eura, sadržavat će informaciju o postupku i uvjetima preračunavanja koja je značajna za pojedinu kategoriju članova ili klijenata te će ista biti dostupna putem internetske stranice društva i objavljena u javnim glasilima. Putem druge, individualne obavijesti, najkasnije 30 dana nakon uvođenja eura, klijenti će osobno zaprimiti informacije o stanju po individualnim ugovorima.

Što kad uvedemo euro? Donosimo odgovore na ključna pitanja o mirovinskim fondovima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap