[BAKINA KUHINJA] Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
Uoči Božića na većini blagdanskih stolova naći će se neki riblji specijalitet, bakalar na bijelo, brudet ili u Slavoniji omiljeni fiš paprikaš. Jedno je to od onih jela koje se ili voli ili mrzi, iako mu mnogi nisu dali ni priliku. Ukoliko se odučite za slasni fiš koji bez puno muke možete skuhati kod kuće, slijedite recept naše umirovljene kuharice Inge.

Fiš paprikaš (Snimak zaslona/Youtube)
Fiš paprikaš ili riblja juha omiljeni je slavonski specijalitet koji se u tom dijelu Hrvatske već tradicionalno priprema na Badnjak, ali i u drugim svečanim i svakodnevnim prilikama. Kuha se u kotliću uz pomno odabrane dijelove riba i domaće začine, no ništa manje ukusan može se skuhati i kod kuće u loncu.
S nama je svoj način pripreme podijelila umirovljena kuharica Inga Aladrović iz Slavonije.
SASTOJCI:
- šaran
- nekoliko glavica luka
- rajčica u tubi ili tetrapaku
- Vrećica začina za paprikaš
- sol, papar, vegeta
- decilitar do dva bijelog vina
- ulje
- oko dvije litre vode
PRIPREMA:
-
Na ulju dinstati usitnjeni crveni luk. Podlijevati vodom. Na dinstani luk staviti šarana isječenog na komade (ako je šaran veći, pola stavite u fiš, a pola pecite u rerni na tepsiji).
-
Stavite i riblju ikru u fiš. Ribu pospete začinima za fiš iz vrećice. Posolite, popaprite, dodajte vegete po želji i sve promiješajte, nalijete vodu i pustite da se malo kuha.
-
Ako želite da vam fiš bude kiseliji, dodate bijelog vina i paradajza iz tube ili tetrapaka. Promiješajte i pustite da se sve skupa kuha oko sat vremena. Svakako probajte fali li vam kojeg od začina.
-
Ako ste uzeli većeg šarana u ribarnici, pola isječenog i očišćenog šarana pecite u rerni na pouljenoj tepsiji. Uz njega poslužite francusku, grahovu ili krumpirovu salatu. Skuhate grah ili krumpir, ocjedite vodu kad je kuhan krumpir, izrežite na okrugle ploške, posolite, dodajte sirče, ulje i izrezani luk. Promiješajte i jedite. U slast!
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo
![[BAKINA KUHINJA] Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih](https://i1.wp.com/www.mirovina.hr/app/uploads/2020/12/fiš.jpg?fit=1066%2C658&ssl=1)