Bakina kuhinja: Kiseli gulaš koji će vas ugrijati u nadolazećim hladnim danima

Ana Kanazir
26. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Kiseli gulaš je zapravo jelo koje se u Međimurju naziva i kisela juha. Vrlo se jednostavno priprema, a neki kao tajni sastojak koriste i ocat, kako bi juha bila još kiselija. Ipak, glavni sastojak je svinjsko meso, a kako bi ugrijala organizam se može i malo zaljutiti.

kiseli gulaš s dodatkom crvenog feferona i peršina u glinenom tanjuru

Kiseli gulaš | foto: Pixabay, RitaE

Kiseli gulaš se može raditi i bez mesa, ali i sa sastojcima po želji. Kao što smo rekli, ovo jelo se naziva i kisela juha, čiji recept možete pronaći u ovom tekstu. Za koji se god oblik ove juhe odlučili, sigurno ćete uživati.

[BAKINA KUHINJA] Recesijski recept bake Ruže za varivo od krumpira na kiselo

SASTOJCI:

  • 50 dag svinjskog mesa
  • 2.5 l vode
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • Malo crvene paprike
  • Peršin
  • Lovorov list
  • Sol, papar
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 žlice octa
  • 2 žlice kukuruznog brašna
  • Po želji malo chillija ili druge ljutine

PRIPREMA:

Iako se za većinu gulaša luk prvo preprži, ovdje je postupak malo drugačiji. Meso prvo narežite na kockice, a po želji ga i jako kratko zapecite na ulju ili masti. Nakon toga, u vodu stavite svinjsko meso, cijeli luk, narezanu mrkvu, lovorov list i sve začine. Pustite da se kuha oko dva sata, uz povremeno miješanje.

Ako imate ekspres lonac, ovaj će postupak biti znatno kraći. Na kraju dodajte bijelo vino, po želji alkoholni ocat i pričekajte da alkohol ispari. Dodajte i kukuruzno brašno kako bi se gulaš malo stisnuo. Kuhajte oko deset minuta.

Ako želite, sa strane možete posebno skuhati i dva krumpira koja kasnije samo narežete na kockice i stavite u kiseli gulaš.

[BAKINA KUHINJA] Jednostavna povrtna juha s griz noklicama
[BAKINA KUHINJA] Prežgana juha - spas za želudac po receptu naših baka
[BAKINA KUHINJA] Fina, brza i jednostavna: Griz juha!
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap