[BAKINA KUHINJA] Kako savršeno ispeći sočni odojak sa zlatnom koricom?
Previsoka ili preniska temperatura, mokro meso, izostanak polijevanja, prekratko ili predugačko pečenje… zasigurno ste barem jednom napravili neku od ovih grešaka zbog kojih vaš odojak nije ispao onako kako treba, iznutra sočan, a izvana obložen finom zlatnom koricom. Isprobali smo recept iz Hrvatske kuharice koji je vrlo jednostavan i ne ostavlja prostora za greške.

Ilustracija: Pixabay
Detaljni recept za savršeni, a opet vrlo jednostavni pečeni odojak pronašli smo u staroj Hrvatskoj kuharici Nikice Gamulina “Game”.
SASTOJCI (za četiri osobe):
- 1 kg odojka
- soli i papra po želji
- 0,2 dcl ulja
PRIPREMA:
- Meso operemo i dobro posušimo čistim ubrusom. Kožicu uzdužno zarežemo oštrim nožem, pazeći da ne zarežemo meso (samo 2 mm duboko).
- Dobro posolimo i popaprimo sa svih strana.
- Pećnicu ugrijemo na 120 stupnjeva. Odojka pečemo u nauljenoj posudi po 40 minuta sa svake strane. Tijekom pečenja odojka prelijevamo pivom (po želji) i dobivenom masnoćom.
- Na kraju pojačamo temperaturu na 180 stupnjeva te prestanemo podlijevati. Tako će koža odojka dobiti lijepu zlatnu boju. Narežemo ga i poslužimo.
Dodatni savjet:
Ako pečemo veće komade svinjetine, bolje je da se peku na nižoj temperaturi dulje vrijeme, jer će biti sočniji.
Kod pečenja meso ne čistimo od kožice, masnoća, žila i kosti, jer će nam tako pečenka biti ukusnija i sočnija.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo
![[BAKINA KUHINJA] Kako savršeno ispeći sočni odojak sa zlatnom koricom?](https://i1.wp.com/www.mirovina.hr/app/uploads/2020/12/odojak.jpg?fit=954%2C720&ssl=1)