Baka Ljubica (83) iz Podravine umrla zbog siromaštva: Živjela je sama sa 1.030 kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
10. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Baka Ljubica Luić (83) iz Peteranca nedaleko od Koprivnice izgubila je bitku za život u nemogućim uvjetima i siromaštvu. Triput tjedno posjećivala ju je gerontodomaćica, donosila joj hranu i pomagala u kućanskim poslovima. Živjela je 40 godina sama sa 1.030 kuna.

Foto: Ivan Brkić/Glas Podravine

Baka Ljubica Luić (83) iz Peteranca nedaleko od Koprivnice izgubila je bitku za život u velikom siromaštvu i nemogućim uvjetima. Preminula je prošlog četvrtka, a u srijedu ujutro i popodne kod nje je u posjeti bila gerontodomaćica Jasna Jakopanec koja je tri puta tjedno obilazila Ljubicu i donosila joj hranu te joj pomagala u kući, piše Glas Podravine.

Pokušavali je smjestiti u dom, ali baka nije htjela

– Već ujutro kad sam došla, Ljubica se žalila na bolove u trbuhu pa sam tako odlučila doći i popodne. Kada sam popodne došla, Ljubici je bilo sve gore pa sam nazvala njenu nećakinju iz Otočke da ju posjeti i proba joj pomoći – ispričala je Jasna dodavši kako je nećakinja došla i popodne i navečer, zadnje oko 22 sata.

Pokušavali su je smjestiti u dom za starije i nemoćne osobe kako bi imala svakodnevnu njegu i higijenu, iako je baka to više puta odbijala govoreći kako ona želi biti doma i brinuti sama o sebi.

– Pri odlasku, nećakinja je baki rekla da ne zaključava vrata i da će doći ujutro kod nje u posjetu te ju smjestila u krevet i pokrila s nekoliko deka – dodala je gerontodomaćica.

Iduće jutro nećakinja, Jasna i načelnik Ivan Derdić zajedno sa socijalnom radnicom stigli su do Ljubice. Već na samom ulasku u kuću uvidjeli su da nešto nije u redu. Pokucali su na vrata, ali nitko nije odgovarao.

– U kući nas je na krevetu dočekala Ljubica koja je od bolova stenjala i teško je disala. Odmah sam joj prišao i upitao što joj je, no ona je jedva odgovorila da joj nije dobro – ispričao je za Glas Podravine Derdić koji je odmah pozvao hitnu službu kako bi joj što prije pružili pomoć.

“Meni je doma najljepše…”

Hitna je stigla vrlo brzo i odvela je Ljubicu na pretrage, a oni su još neko vrijeme ostali u kući razgovarajući o tome što će i kako nakon što Ljubicu otpuste iz bolnice. Nažalost, dogodio se najgori mogući scenarij i oko 14 sati popodne Ljubica je preminula u bolnici.

Foto: Ivan Brkić/Glas Podravine

Baka je, naime, preminula prilikom pretraga u bolnici, a prva sumnja na uzrok smrti bila je sepsa. Potom je napravljena obdukcija. Pokopana je 30. listopada na groblju u Peterancu.

Kako je Glas Podravine već pisao, baka je gotovo 40 godina živjela sama i to sa 1.030 kuna mjesečno. Više puta joj je ponuđena pomoć, no ona ju je odbijala govoreći kako je ovdje njen dom, sav život, uspomene, problemi, brige i ljubav.

– Meni je doma najljepše i dok nekako idem, idem, a dok jednom padnem, bit će svima lakše – rekla je Ljubica ističući da se i dalje želi nastaviti brinuti o sebi pa što bude.

– Život nije nikome danas lagan pa nije ni meni, ali ja sam borac i idem dalje do kraja – kazala je prije samo dva tjedna Ljubica koja je, nažalost, izgubila bitku za život.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap