Baka Milka (94) umrla bez covid dodatka: Nije doživjela da ostvari svoje pravo!

Jasmina Grgurić Zanze
20. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Isključivo zbog birokratske zavrzlame koja je trajala mjesecima, 94-godišnja umirovljenica Milka Kutija nije ostvarila pravo na 1.200 kuna covid dodatka. Primala je samo 1.014 kuna mirovine, a taman kada se slučaj krenuo rješavati, pravdu nije dočekala jer je – preminula.

 Ilustracija: Pixabay

Milka Kutija iz sela Lisičić kod Benkovca, starica od 94 godine s mirovinom od svega 1.014 kuna koju je svakog mjeseca od poštara primala na ruke, ostala je lani bez covid dodatka od 1.200 kuna, iako je ispunjavala uvjete za to, barem kada je o visini primanja riječ.

U borbu za njezino pravo uključili su se sin Niko, koji se našem portalu lani u srpnju obratio s ovim slučajem, kao i Sindikat umirovljenika Hrvatske koji je pučkoj pravobraniteljici uputio pritužbu zbog diskriminacije, a ministru Josipu Aladroviću zahtjev za isplatom covid dodatka. Nažalost, pravdu baka Milka nije dočekala, jer je krajem listopada preminula.

Kada se slučaj počeo rješavati, baka je preminula

Naime, za državu je bio problem što gospođa Kutija do kraja 2014. godine nije promijenila osobnu iskaznicu koja joj je izdana trajno pa je smatrala da to ne treba učiniti. Naime, njezina kuća nije imala kućni broj pa joj osobna nije vrijedila već sedam godina. Unatoč tome, primala je mirovinu, socijalnu pomoć, imala račun u banci, iako za ovu državu ona nema prebivalište, dakle u njoj nije stanovala.

Baka Milka (94) sa 1.014 kuna mirovine nije dobila covid dodatak, sin u šoku: "Boli me srce!"

Iako vrlo stara, bolesna i teže po­kretna, baka Milka nakon svega je izradila novu osobnu iskaznicu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je, međutim, odgovorio kako joj se svejedno neće isplatiti covid dodatak ni u trećem pozivu, jer nije imala važeću osobnu iskaznicu u ožujku. A sve zbog kućnog broja koji više nije mogao biti nula, ali kuća je ista i u njoj su joj stizali i mirovina i Caritasov topli obrok. Policija ju je jednostavno izbrisala iz evidencije.

No, pojavio se tračak nade. Policija je na insistiranje obitelji i SUH-a u listopadu izdala potvrdu prebivališta na referentni datum, sin je ponovio zahtjev za isplatu, a HZMO je pokušavao riješiti slučaj. Za vrijeme neumoljive birokracije, gospođa Milka Kutija preminula je 30. listopada 2021. godine. Naime, do­živjela je moždani udar u kolovozu, a od 1. rujna bila je smještena u Dom za starije osobe u Gospiću koji mjesečno košta 4.000 kuna, što su joj doplaćivali sinovi. U Domu je oboljela i od Covida-19 te preminula.

Država kažnjava nepismene, stare i siromašne

Sinovi su dobili odgovor od HZMO-a kako se „Covid dodatak ne isplaćuje osobama koje su preminule”, iako je gospođa Kutija pribavila potvrdu o točnom prebivalištu još za života.

Baka Milka neće dobiti covid dodatak: Evo što kažu iz Mirovinskog i MUP-a

SUH se obratio Uredu Pučke pravobraniteljice kao zadnjoj instanci zaštite ljudskih prava građana i građanki te se postavlja pitanje “zar je moguće da će osobe koje su u potrebi doista zbog jedne birokratske činidbe ostati bez po­trebne pomoći, odnosno svog zakonom zajamčenog prava, a možda i s posljedica­ma po zdravlje i život? Kažnjava li država nepismene i vrlo stare umirovljenike bez dovoljno prihoda za život zbog njihove neinformiranosti i neupućenosti?”

„Stoga vas molimo još jednom da rea­girate na ovaj naš apel i time zaštitite i sve potencijalne žrtve sličnog postupanja”, piše SUH-ova predsjednica Jasna A. Petrović u pritužbi zbog diskriminacije upućenoj Pučkoj pravobraniteljici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap