Umrla je Vivienne Westwood (81), kraljica britanske mode

Matej Markovinović
30. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Britanska modna dizajnerica koju slovi kao kraljica britanske mode, Vivienne Westwood, preminula je ovog četvrtka u 81. godini života. Ostat će zapamćena po svojoj buntovnoj osobnosti te po tome što je popularizirala punk modu.

Vivienne Westwood | Foto: Screenshot: YouTube

U 81. godini života umrla je Vivienne Westwood, legendarna britanska modna dizajnerica, koja je stekla svoju slavu 1970-ih kada je uveliko popularizirala punk modu. Vijest o smrti objavila je njena obitelj ovog četvrtka na društvenoj mreži Twitter.

– Vivienne Westwood umrla je danas, mirno i okružena svojom obitelji, u Claphamu, u južnom Londonu. Svijet treba ljude poput Vivienne kako bi napravili promjenu na bolje, priopćila je obitelj britanske kraljice mode.

 

Osim po svojim modnim kombinacijama, Westwood je bila poznata i po buntovnim kampanjama, u kojima se zalagala za pitanja poput zagađenje, klimatske promjene i prava životinja. Jednom se, primjerice, odjenula u Margaret Thatcher za naslovnicu časopisa te je provozala bijeli tenk u blizini kuće bivšeg premijera Davida Camerona prosvjedujući protiv frakiranja, tehnike vađenja plina i nafte pomoću drobljenja stijena.

Dizajnerica je od pokojne kraljice Elizabete II. 1992. godine, dobila i viteško odlikovanje Britanske monarhije OBE, koje je prihvatila u svom prepoznatljivom stilu. Naime, Westwood se na svečanoj dodjeli buntovno pojavila bez donjeg rublja, što je suptilno otkrila fotografima vrteći svoju suknju, piše Sky News.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap