Umrla je najstarija osoba na svijetu: Imala je 119. godina

Matej Markovinović
25. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Umrla je najstarija osoba na svijetu, 119-godišnja Japanka, Kane Tanaka. Vijest o njezinoj smrti objavilo je japansko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, a sućut je izrazila i Guinnesova knjiga rekorda.

kane tanaka

Kane Tanaka. Screenshot: YouTube

Kane Tanaka, najstarija osoba na svijetu, umrla je 19. travnja u Japanu u 119. godini života, objavilo je japansko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Tanaka je rođena 2. siječnja, 1903. godine. Udala se za vlasnika prodavaonice riže s 19 godina, a u obiteljskoj je trgovini radila do svoje 103. godine. Preživjela je dva raka, dva svjetska rata, španjolsku gripu i pandemiju koronavirusa.

Kako prenosi CNN, Tanaka je živjela u staračkom domu u gradu Fukoki. Njezina obitelj je rekla da je zadržala svoj um i tijelo baveći se matematikom, a navode i da je jako bila znatiželjna što joj je uveliko pomoglo.

umirovljenici
Da živimo sve dulje, više nije istina: Pandemija skratila životni vijek!

Tanaka je postala najstarija osoba na svijetu u siječnju 2019. godine, kada je imala 116 godina i 28 dana. Tada je, naime, ušla i u Guinessovu knjigu rekorda. Trenutno nije poznato tko će ju ‘naslijediti’.

Međutim, iako se dob od preko 100 godina čini nevjerojatnom pojavom, u Japanu to i nije tako rijetko. Statistike pokazuju da je u 2020. godini jedna od 1.565 osoba u Japanu bila starija od 100 godina, a više od 88 posto njih su žene.

Štoviše, japanska je vlada u srpnju 2020. godine objavila da žene imaju očekivani životni vijek od 87,45 godina, dok muškarci imaju 81,4 godinu.

 

Copy link
Powered by Social Snap