Apsurdno: Umirovljeni profesor se može zaposliti kao čistač ili prodavač, ali ne i kao predavač

Josip Mihaljević
16. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Mirovinska reforma proširila je krug umirovljenika koji mogu raditi na pola radnog vremena. Zakon o radu kaže da umirovljenik može raditi četiri sata i nakon 65. godine života, a Ministarstvo obrazovanja smatra da profesori stariji od 65 nemaju što tražiti u školi kao predavači. Otvorena su im vrata za pozicije čistača i prodavača, ali ne i za ono čemu su posvetili život.

Foto: Unsplash

Zakon o radu za umirovljenike predviđa da mogu raditi na pola radnog vremena i nakon 65. godine života, no Ministarstvo obrazovanja smatra da je Zakon o odgoju i obrazovnju ‘iznad’ Zakona o radu. Drugim riječima, učitelji i profesori stariji od 65 godina nemaju što tražiti kao predavači, ali zato se mogu zaposliti kao čistači ili prodavači u trgovinama, piše glasistre.hr.

Da bi stvari bile još gore, školama nedostaju profesori koji predaju strukovne predmete, a Ministarstvo obrazovanja bi radije na tim pozicijama zaposlilo privrednike. Problem je u financijama, zašto bi netko iz strukovnog svijeta pristao na manju plaću kako bi predavao u strukovnim školama?

“Žele da radimo do 67, a meni ne daju sa 65 godina”

Mirjana Sanader mora u mirovinu, odbili joj zahtjev da nastavi raditi kao profesorica

Jedna umirovljenia profesorica riječke Srednje škole za elektrotehniku i strojarstvo voljna je vratiti se predavanju, ali joj Ministarstvo znanosti i obrazovanja to onemogućuje. Razlog – starija je od 65.

“To je čista diskriminacija. Mogu biti prodavačica, čistačica, menadžer ili što god poželim, al ne mogu raditi ono što sam radila 42 godine. Jasam inženjer elektrotehnike i 16 sam godina predavala u Tuzli, a potom 26 i pol godina u Rijeci”, kazala je novinarima Glasa Istre.

Gospođa se umirovila prije deset dana, a znajući da će u školi to stvoriti kadrovski problem odlučila je iskoristiti svoje pravo i zaposliti se na pola radnog vremena. Međutim, u dopisivanju s Ministarstvom obrazovanja, koje tumači da je Zakon o odgoju i obrazovanju iznad Zakona o radu – saznala je da ne može raditi kao profesorica.

Iako je predložila Ministarstvu da bi možda i za školstvo i za učenike bilo dobro da upražnjena mjesta mogu popuniti i umirovljeni profesori, do sada su joj samo javili kako je to dobra ideja i da će ju razmotriti.

“Strukovne su škole u takvom problemu da se to trebalo riješiti jučer ,a ne u nekom narednom razdoblju. Ovo je ozbiljan problem i škole se urušavaju”, upozorila je profesorica.

S druge strane, kazala je kako je ovo licemjerno od vlasti koja želi uvesti rad do 67. godine, a njoj sa 65. godina se to onemogućuje.

Ravnatelji strukovnih škola smatraju da će biti sve gore i gore

Nevjerojatan skok: Još 2.000 umirovljenika zaposlilo se u ljetnim mjesecima!

Ravnatelji strukovnih škola upozoravaju da će problem ubrzo eskalirati kada trenutačni kadar ode u mirovinu. Tko će za početničku plaću od 5 tisuća kuna i obavezu da moraju završiti dopunsko pedagoško obrazovanje te položiti državni ispit iz privrede doći raditi u škole?

Smatraju kako će u školama završiti nestručan kadar što nije održivo. Ministarstvo pak napominje kako će kroz Pravilnik o nagrađivanju učitelja poboljšati njihov materijalni status, što je zanemariv bonus u odnosu na zaradu u privredi.