[ANKETA] Umirovljenici, na što ćete potrošiti energetski dodatak?

Jasmina Grgurić Zanze
5. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Energetski dodatak umirovljenicima već je trebao biti isplaćen, no zbog naknadnih izmjena uvjeta, isplata će kasniti. Ipak, kroz tjedan do dva na račune starijih građana “sjest će” potpora od 400 do 1.200 kuna, ovisno o visini mirovine. Pitamo vas, na što će te potrošiti te iznose?

Ilustracija: Unsplash

Zbog naknadnih izmjena uvjeta za ostvarivanje prava na energetski dodatak, a koje će svakako ići na ruku umirovljenicima, isplata će kasniti, no korisnicima hrvatskih mirovina, bez inozemnog elementa, sjest će na račune kroz tjedan do dva. Iznosi od 400 do 1.200 kuna, ovisno o razredu mirovine do 4.000 kuna, svakako će dobro doći na malene mirovine koje u inflaciji sve više zaostaju za sve većim cijenama i troškovima života.

Vlada bi trebala podići i cenzuse zbog usklađenja lani!

Nepravda koju će Vlada, kako smo ekskluzivno doznali, prema obećanju premijera Plenkovića ipak ispraviti jest da neće gledati usklađivanje, odnosno mirovine isplaćene u travnju za ožujak, nego mjesec dana ranije. Na taj je način spriječena nepravda prema kojoj bi na desetke tisuća umirovljenika ispalo iz ovog prava ili bi ušli u razred s nižom pomoći.

kune i euri
[EKSKLUZIVNO] Plenković će održati obećanje oko energetskog dodatka, ne gleda se usklađivanje!

Po uzoru na lanjski covid dodatak, koji je služio kao novčana injekcija za povećane troškove građana u gospodarskoj krizi izazvanoj pandemijom, energetski dodatak umirovljenicima država isplaćuje kako bi prebrodila aktualna poskupljenja prvenstveno energenata; struje i plina, ali i goriva te sve skuplje hrane.

No, između isplate covid i energetskog dodatka mirovine su rasle rujanskim usklađivanjem pa bi bilo pošteno da Vlada podigne i same cenzuse koji se nisu mijenjali od lani. To znači da bi uvjet za ostvarivanje pomoći sada trebao biti viši za nekoliko desetaka kuna u svim razredima, kako bi se uz sprječavanje ispadanja novog kruga umirovljenika spriječilo i ispadanje koje se po inerciji usklađivanja dogodilo u međuvremenu između dva dodatka. Ima naznaka da bi Vlada na nadolazećoj sjednici mogla ispraviti i tu nepravdu, uz onu da će gledati mirovine prije usklađivanja.

Hrana, režije, odjeća, frizura ili nešto za unuke?

Na što će umirovljenici potrošiti energetski dodatak i nije neka tajna, jer su cijene podivljale, a mirovine su tek prošloga mjeseca porasle u prosjeku za manje od 60 kuna. Nedovoljno je to da se namiri razlika u sve skupljim režijama ili cijenama hrane. A neki će si pak možda nakon dugo vremena moći priuštiti frizera, prijevoz, cipele ili pak nešto za unuke.

Umirovljenici, na što ćete potrošiti Vladin energetski dodatak?

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap