[ANKETA] Koliko knjiga mjesečno pročitate?

Ana Kanazir
3. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Kako smo nedavno saznali od knjižničarke Ire Tuzlančić, po podacima za 2021. godinu, od ukupnog broja članova Knjižnica grada Zagreba, 12,02 posto su osobe starije od 60 godina (više od 17.000 osoba). Ova dobna skupina je posudila više od 420.000 jedinica knjižnične građe u protekloj godini. Upravo zato nas zanima informacija koliko vi čitate na mjesečnoj razini.

knjige

knjige | foto: Mirovina.hr

Neki umirovljenici u knjižnicu dolaze čitati novine ili proučiti koji su novi naslovi, a neki ipak provode određeni dio vremena čitajući. Kako smo saznali iz Knjižnice Augusta Cesarca umirovljenici najviše vole čitati kriminalističke i ljubavne romane, ali i ozbiljnu književnost.

knjige na polici u knjižnici
Saznali smo koji žanr i koje knjige umirovljenici najviše čitaju u jednoj zagrebačkoj knjižnici

Čitanje i aktivnosti u knjižnici

Iako knjige posuđuju i žene i muškarci, ipak veći postotak čine ženske osobe, a neovisno o spolu, umirovljenici često posuđuju knjige za svoje unuke, a nerijetko u knjižnicu dolaze s već napisanim popisom knjiga koje žele pročitati.

Osim čitanja, u knjižnici postoje i mnoge druge aktivnosti koje su organizirane posebno za osobe starije od 65 godina, a stavljene su pod zajedničko nazivlje Projekt 65 plus, koji postoji već 14 godina. Tako možete odabrati jedan ili više programa i priključiti se druženju i učenju novih vještina. Radi se o ovih sedam programa:

• Knjigom do vrata – dostava knjiga i časopisa u domove za starije i nemoćne u Gradu Zagrebu kao i drugim korisnicima koji ne mogu doći u knjižnicu
• Slikosat – besplatne likovne radionice za osobe starije dobi s ciljem poticanja kreativnog izražavanja
• Sat informacijske pismenosti – besplatne radionice za informatičko i informacijsko opismenjivanje
• Susreti generacija – predavanja, radionice, “Pričaonice” za djecu predškolske dobi u kojima aktivno sudjeluju pripadnici starijeg naraštaja prenoseći svoje znanje, mudrost i iskustvo
• Izložba 65 plus – izložbe radova čiji su autori pripadnici treće životne dobi
• Učionica bez granica – besplatni edukativni programi namijenjeni starijim osobama; radionice i predavanja namijenjene osnaživanju starijih osoba u području zaštite njihovih ljudskih i materijalnih prava te zdravstvene i socijalne zaštite
• Vježbaonica – tjelovježba posebno namijenjena i prilagođena starijim osobama

knjižničarka Ira Tuzlančić
Jeste li znali da u Knjižnicama grada Zagreba postoje razni programi za osobe starije od 65 godina? Donosimo više informacija

Projekt za cilj ima druženje osoba treće životne dobi, ali i učenje novih stvari, vježbanje mozga, a može i poboljšati kvalitetu života osoba. Ako želite saznati više o ovim aktivnostima, možete pročitati ovaj tekst. 

Da se vratimo na čitanje, u našoj anketi nam možete stisnuti odgovarajući odgovor kojim ćete nam reći koliko točno čitate svakog mjeseca. Jednako tako, slobodno nam se na naš mail [email protected] možete javiti i predložiti knjige koje su vas se posebno dojmile.

Koliko mjesečno pročitate knjiga?

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap