Danas je Svjetski dan knjige, a evo nekoliko zanimljivih preporuka naših čitatelja

Ana Kanazir
23. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Danas se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava kako bi se promoviralo čitanje, izdavaštvo i autorska prava. Ovaj dan se prvi puta obilježio 1995. godine, a od tada se na današnji dan bira i svjetska prijestolnica knjige na godinu dana, dok se kod nas obilježava Noć knjige diljem knjižnica. Nas je zanimalo čitate li vi knjige, a otkrili ste nam i koji su vam najdraži naslovi.

knjige na polici u knjižnici

knjige | foto: Mirovina.hr

Čitanje knjiga ima mnoge prednosti, a ima li boljeg dana za govoriti o njima od Svjetskog dana knjiga. Ako volite knjige, sada je idealno vrijeme da pročitate barem deset stranica svoje omiljene knjige.

Umirovljenica Dubravka
Umirovljenica Dubravka (85): 'Volim čitati i stare i nove knjige, a gotovo sam svaki dan u knjižnici'

‘Čitati se mora’

Danas je Svjetski dan knjige, koji se obilježava svake godine od 1995. kako bi se dodatno promoviralo čitanje, izdavaštvo i autorska prava. U knjižnicama se tako održava i noć knjiga s raznim promocijama i događajima.

Mnogo umirovljenika voli čitati knjige, dok su im neki od najdražih žanrova ljubavni ili trileri. Osim toga, čitanje knjiga unucima može imati razne prednosti za njih, a jedna od njih je da će bolje razumjeti samu radnju kada im čitaju odrasli članovi obitelji, o čemu smo pisali i ovdje.

– ‘Čitam i to puno! Pošto sam umirovljenica više ne mogu priuštiti kupovine knjiga, učlanila sam u gradsku knjižnicu i idemo dalje! Čitati se MORA’, rekla nam je jedna umirovljenica.

Čitatelji portala su dali različite preporuke

Čitatelji su nam preporučili niz dobrih knjiga različitih žanrova pa se može pronaći za svakoga ponešto. Potražite inspiraciju u odgovorima i uživajte u čitanju.

‘Čitam već godinama. Najdraže su mi Orkanski visovi, Zločin i kazna, Ponos i predrasude’, ‘ Daa… Sve što pročitam ostane mi u glavi… I sve omiljeno.. No Hosseini mi približio kulturu Bliskog istoka i žene kao takve… Hiljadu sjajnih sunaca…Top.. Uz suze’, ‘ Najviše trilere i krimiće. Omiljeni pisci sve što u gradskoj knjižnici ima pročitala. Nesbo, King, Grisham, Cromwell i dr.’, ‘Treba čitati i putovati, jedino tako upoznaš druge kulture i svjetove’, ‘Trenutno: Baricco: Svila, Hemingway: Snjegovi Kilimandžara, E.A.Poe: Crni mačak, Kristijan Novak – sve, Semezdin Mehmedinović: Crvena bandana i pahuljica, Lujanović: Tvornica Hrvata, Marina Vujčić: Pitanje anatomije i ostalo… I naravno predobri i predragi Edo Popović!’, ‘Evo preporuka: Vlak za Samarkand’, ‘Preporučujem Yaa Gyasi: Povratak kući, Ellena Ferante: Genijalna prijateljica’, ‘Da čitam puno ,najviše povijesne romane od Kate Quinn, Michell Moran ,Dann Brown’, ‘Omiljena knjiga: Besa, Joža Horvat, a upravo čitam Prividi, Richard Bach’.

Neki toliko vole čitati da su u komentarima odlučili potražiti i novo štivo na poklon, dok su drugi priznali da ne čitaju ili da ne čitaju više zbog lošeg vida. Sve komentare možete pronaći i na našoj Facebook stranici.

Copy link
Powered by Social Snap