Saznali smo koji žanr i koje knjige umirovljenici najviše čitaju u jednoj zagrebačkoj knjižnici

Ana Kanazir
18. rujna 2022.
Kultura
A- A+

Iako statistike pokazuju kako Hrvati svake godine sve manje i manje čitaju, pri čemu samo 42 posto građana pročita barem jednu knjigu u godinu dana, umirovljenici rado dolaze u knjižnicu čitati novine, ali i posuđivati knjige. Posuđuju različite žanrove, strane i domaće autore, a o detaljima smo pitali koordinatora Knjižnice Augusta Cesarca, Tomislava Silića.

knjige

knjige | foto: Mirovina.hr

Dok neki umirovljenici vole provoditi vrijeme u knjižnici čitajući za stolom, drugi dolaze s već pripremljenim popisom knjiga koje žele posuditi. Jednako tako neki umirovljenici knjige posuđuju za svoje unuke.

Najviše se čitaju krimići i ljubići

-Umirovljenici najradije čitaju nekoliko žanrova. Najčitaniji su tako kriminalistički i ljubavni romani, ali svoju publiku među umirovljeničkom populacijom ima i ozbiljna književnost. Popularni su i romani u kojima su protagonisti umirovljenici kao što su: „Čovjek zvan Ove“, „Tajni dnevnik Hendrika Groena“ (i njegov nastavak), „Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao“, „Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao“ i „Hotel Marigold“, otkrio nam je koordinator Silić.

Što se tiče ostalih knjiga, saznali smo kako su sve popularniji i istočnjački autori i njihova djela: „Molim te pazi na mamu“, „Pačinko“, „Zagoreni šećer“, dok su najčitanije knjige već nekoliko godina one spisateljice Elene Ferrante. Što se tiče autora kriminalističkih romana, već godinama se kod ove populacije najviše čitaju skandinavski autori Jo Nesbø, Henning Mankell i Camilla Läckberg.

Više čitaju umirovljenice

Iako knjige posuđuju i žene i muškarci, ipak veći postotak čine ženske osobe, a neovisno o spolu, umirovljenici često posuđuju knjige za svoje unuke.

– Nešto više čitaju žene nego muškarci, ali nije zanemariva niti brojka muških članova u kategoriji umirovljenika. Muškarci nešto više dolaze u knjižnicu kako bi čitali dnevne i tjedne novine, no i neki od njih povremeno napuštaju knjižnicu s knjigom u ruci, rekao je koordinator Silić.

Umirovljenici dolaze s popisom

-Članovi umirovljenici često već unaprijed znaju koje naslove žele posuditi pa dolaze s popisima knjiga koji nastaju praćenjem medijskih objava na temu književnih noviteta (televizijskih emisija ili članaka u novinama). Dio članova rado se prepušta preporuci knjižničara odraslog odjela (najčešće se izjasne o žanru koji žele čitati), a često knjižničari već poznaju čitateljske navike svojih redovitih članova pa se sama posudba odvija vrlo brzo, izjavio je gospodin Silić.

Koji hrvatski autori se čitaju?

Iako umirovljenici čitaju puno stranih autora, koordinator Knjižnice nam otkriva kako se na njihovom popisu nalaze i neki hrvatski autori kao što su Ivana Šojat, Ivana Bodrožić, Jurica Pavičić, Drago Hedl, Kristian Novak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap