Slučajnost ne postoji: Znanstvenik otišao u antikvarijat i pronašao knjigu koju je 1938. pročitao njegov djed

Ana Kanazir
10. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Poznati znanstvenik Pavel Gregorić je u antikvarijatu pronašao knjigu iz 1926. godine, a u njoj je vidio nešto neočekivano. Naime, u knjizi se nalazio potpis njegovog djeda, bilješke i marginalije. Ova situacija ga je podsjetila na voljenog djeda pa je tome posvetio i status, uz priložene fotografije, na jednoj društvenoj mreži.

Da ništa nije slučajno dokazuje slučaj znanstvenika Gregorića koji je u antikvarijatu naišao na knjigu koju je nekada davno čitao i njegov djed. Sve je fotografirao i objavio na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, a otkrio nam je i nekoliko crtica o svojem djedu.

Pavel Gregorić, poznati znanstveni savjetnik na Institutu za filozofiju je u antikvarijatu ‘Zlatarevo zlato’ u zagrebačkoj najdužoj ulici, Ilici pronašao knjigu Friedricha Alberta Langea iz 1926. godine. Ipak, pravo iznenađenje je uslijedilo unutar same knjige gdje je znanstvenik na prvoj stranici vidio potpis svojeg djeda. Na kraju knjige je također pronašao zapis o datumu i mjestu čitanja, što je njegov djed Pavle uobičavao pisati u knjige da se zna kada ih je pročitao.

Kako nam je otkrio, njegov djed je bio zanimljiva osoba, a otkrio nam je i detalje iz njegovog života.

– Studirao je medicinu u Grazu, pridružio se Oktobarskoj revoluciji 1917., bio je osnivač Komunističke partije Hrvatske, više puta je bio uhićen i na robiji. Uz to je išao na specijalizaciju iz medicine na Johns Hopkins University u Baltimoreu od 1927. do 1929. godine, bio je štela za prebacivanje dobrovoljaca u Španjolski građanski rat. Bio je narodni heroj, 1. tajnik ZAVNOH-a, ambasador FNRJ u Rimu, član federacije i predsjednik Crvenog križa Jugoslavije, rekao nam je Gregorić.

Dodao je i kako je njegov djed bio prijatelj od djetinjstva s Miroslavom Krležom, s kojim je bio i dvostruki vjenčani kum.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap