Aladrović o covid dodatku: Moramo pričekati usklađivanje, isplata će biti snažan trošak za proračun

Josip Mihaljević
17. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović danas je opet odgovarao na pitanja o covid dodatku za umirovljenike. Kazao je kako su u ovom trenutku otvorene sve opcije, ali je napomenuo da ne zna zašto se spominje iznos od 200 eura kojeg je ocijenio nerealnim u ovom trenutku.

aladrović josip

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava | Youtube screenshot

Ministar Aladrović pred Banskim dvorima odgovarao je na pitanja novinara o usklađivanju mirovina i mogućoj isplati covid dodatka umirovljenicima. Kao i prošloga tjedna, Aladrović je kazao da se prvo mora vidjeti koliko će iznositi usklađivanje mirovina, a tek onda se može pričati o covid dodatku.

Aladrović: Iznos od 200 eura nije točan

ministar umirovljenicke udruge
Umirovljenici i više nego optimistični: Očekujemo covid dodatak do kraja ožujka!

Podsjetimo, umirovljeničke udruge i stranke tražile su isplatu covid dodatka u tri razreda ovisno o visini mirovine. Oni s mirovinom do 2.710 kuna dobili bi 150

eura, oni s mirovinom do 4.000 kuna dobili bi 100 eura, a samci s mirovinom većom od 5.000 kuna po 50 eura dodatka. Dodatno, danas se u medijima pojavila informacija da bi onaj razred s najmanjom mirovinom mogao dobiti 200 eura, ali ministar je to demantirao, piše N1. Kazao je kako nisu točni iznosi koji su se pojavili u medijima.

“Iznos od 200 eura koji se danas pojavio u medijima nije komuniciran od strane udruga i ne znam od kud izvor o toj svoti. I moram priznati da ta razina nije realna u ovom trenutku za proračun”, kazao je.

Ako usklađivanje bude malo – razgovarat će se o covid dodatku

Šemper: Usklađivanja mirovina doista neće biti, a ako bude, bit će mizerno!

Aladrović je kazao da je umirovljenički prijedlog težak 1,1 milijardu kuna. Ako indeksacija mirovina bude “niža od one koje su planirali”, a prema svemu sudeći hoće, onda će se razgovarati o covid dodatku, kazao je Aladrović.

Ministar je dodao kako su otvorene sve opcije, da dodatka uopće ne bude, kao i da se on isplati. Zanimljivo, kazao je da bi se pregovaralo o njegovom iznosu te o uvođenju više platnih “razreda” od tri koja su predložili predstavnici umirovljenika.

“Snažan trošak za proračun”

Razgovori o covid dodatku vode se već neko vrijeme, kaže Aladrović:

Zašto su predstavnici umirovljenika 'covid dodatak' spustili s 2.500 na 1.135 kuna!?

“Postoji snažna inicijativa udruga umirovljenika da se on uvede, ali moramo biti svjesni financijskih ograničenja proračuna, da imamo više od 1,2 milijuna umirovljenika i da je to snažan trošak za proračun”, istaknuo je ministar.

Točan postotak usklađivanja mirovina znat će se krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, kada DZS objavi podatke o kretanju plaća i cijena u drugoj polovici prošle godine.

“Ako indeksacija mirovina bude niža, tada će nam pozicija sigurno biti nešto bolja u tom pogledu te ćemo nastaviti razgovarati s udrugama”, kazao je Aladrović.

Copy link
Powered by Social Snap