Šemper: Usklađivanja mirovina doista neće biti, a ako bude, bit će mizerno!

Josip Mihaljević
23. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Kako sada stvari stoje, umirovljenici mogu zaboraviti na povećanje mirovina sve do rujna 2021. godine. Kontaktirali smo bivšeg saborskog zastupnika Željka Šempera koji nam je potvrdio crni izračun, ali kod njega nada umire zadnja. Međutim, i sam priznaje da ako do usklađivanja dođe – da će ono biti mizerno.

novac mirovina

Pixabay

Već tjedan dana se provlači neslužbena vijest da bi prvo usklađivanje mirovina u idućoj godini moglo iznositi nula posto. To se, inače, nije dogodilo posljednjih pet godina.

Na usklađivanje utječu dva parametra – indeks potrošačkih cijena i indeks bruto plaća, oba podatka objavljuje Državni zavod za statistiku.

Usklađivanja neće biti, a ako ga bude – bit će mizerno

U ovom trenutku formula usklađivanja doista pokazuje da do usklađivanja neće doći. Za Mirovina.hr o tomu priča bivši saborski zastupnik Željko Šemper (HSU):

ljuti penzioner
Umirovljenici ljuti oko usklađivanja: "Dijelite božićnice, uvodite socijalnu mirovinu, a nama nula? Dno dna!"

“Iz tablice se vidi da nema značajnijeg rasta indeksa u II. polugodištu 2020. u odnosnu na I. polugodište 2020. Komparacija prosječnih indeksa potrošačkih cijena pkazuje da rasta gotovo i nema, a kod bruto plaća vidi se značajniji rast tek u listopadu, ali stopa je još uvijek i minusu (-0,12%). Prema sadašnjim podacima usklađivanja ne bi bilo, ali još treba pričekati podatke o cijenama za prosinac i o plaćama za studeni i prosinac. ako se rast plaća nastavi u zadnja dva mjeseca kao što je bio u listopadu, onda se ipak može očekivati mizerna stopa usklađivanja mirovina od 1. siječnja”, kazao je Šemper.

Šemper: Vlada misli da su umirovljenici presretni kad kaže da mirovine nisu upitne

Šemper je dodao kako vidi da mnoge zemlje u pandemijsko vrijeme svojim umirovljenicima isplaćuju kojekakve naknade, a kod nas ništa:

plenkovic
Plenković: Bez obzira na lockdown, plaće i mirovine iduće godine neće biti upitne

“No naša Vlada misli kako će umirovljenici biti presretni kad premijer i njegovi ministri daju izjave “kako mirovine nisu upitne”! U šturom Izbornom programu obaćava se samo povećanje mirovina od 10% i novi pravedniji model izračuna obiteljskih mirovina. Pod tim “povećanjem” krije se samo obično zakonom određeno usklađivanje, a novi model obiteljskih mirovina udovice će pričakte do zadnje godine mandata, kao što je bilo i s naknadama za starost”, komentira Šemper.

Bilo kako bilo, treba zaključiti godinu, pričekati službene podatke od Državnog zavoda za statistiku, a negdje u ožujku 2021. godine ćemo dobiti i službenu potvrdu o usklađivanju mirovina.

Šemper: Usklađivanja mirovina doista neće biti, a ako bude, bit će mizerno!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap