Aladrović: “Bez obzira na pandemiju, teku pripreme za isplatu nacionalne mirovine”

Jasmina Grgurić Zanze
12. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike govorio je o prilagodbi rada novim okolnostima na tržištu, ali i uvjetima pandemije. Zaobišao nije ni trenutno dva najvažnija Vladina pitanja kada je riječ o umirovljenicima, obiteljskim mirovinama i isplati nacionalne naknade za starije osobe početkom iduće godine.

aladrović josip

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava | Youtube screenshot

Ministar Josip Aladrović kazao je za Večernji list da bez obzira na pandemiju, teku pripreme za isplatu nacionalne naknade za starije osobe.

Manje od 20.000 korisnika nacionalne mirovine

“Vjerujemo u društvenu solidarnost i novim institutom nacionalne naknade za starije osobe osigurat će se mirovina za sve, sukladno gospodarskim mogućnostima. Dakle, riječ je o prihodu osobama koje nisu ostvarile prihod od rada, odnosno osobama koje nemaju nikakav prihod ili imaju nedovoljan prihod u starosti.

Nacionalna naknada nepravedna prema ženama: Ako muž ima mirovinu, ništa od 800 kuna!

Tako će pravo na tu mirovinu imati hrvatski državljani koji, uz ispunjavanje općih uvjeta životne dobi, odnosno 65 godina, i prebivališta – u neprekidnom trajanju od 20 godina prije podnošenja zahtjeva nemaju prihod veći od utvrđenog iznosa nacionalne naknade, odnosno 800 kuna po članu kućanstva. Bez obzira na pandemiju, pripreme teku prema utvrđenom planu, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, određen za provedbu tog zakona, od svibnja je intenzivirao poslovne procese i aktivnosti nužne za primjenu” – rekao je ministar.

Naglasio je kako će pritom rasteretiti buduće korisnike, jer će većina podataka o kojima ovisi ostvarivanje prava biti pribavljena službenim putem. To će rezultirati bržim i ekonomičnijim postupkom i jamčiti točnost podataka. Potencijalni korisnici nacionalne naknade za starije osobe javljat će se osobno Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje radi podnošenja zahtjeva, a zahtjevu će morati priložiti samo dokaze koje Zavod neće moći pribaviti službenim putem.

“Naša je procjena da će u prvoj godini primjene Zakona biti oko 19.700 korisnika, a očekuje se postupni rast novih korisnika u idućim godinama” – dodao je.

Povećanje obiteljskih mirovina sukladno financijama

HDZ je u ovom mandatu obećao i pravedniji način izračuna obiteljskih mirovina. Trenutno je riječ o 218.111 korisnika koji ostvaruju svega prosječnih 2.088 kuna. Riječ je o nasljeđivanju 70 posto mirovine pokojnog supružnika. Taj bi postotak trebao biti veći, no moguće je da će Vlada postrožiti uvjete za ostvarivanje ovog prava, poput podizanja dobne granice.

Obiteljska mirovina: Pod ovim uvjetima imate pravo na mirovinu pokojnog člana obitelji

“Još početkom godine s radom je počela Stručna radna skupina za razmatranje mogućnosti uvođenja novog modela obiteljske mirovine. Njihov je zadatak da na temelju sveobuhvatne analize sustava obiteljskih mirovina prema hrvatskom zakonodavstvu, kao i usporedne analize nacionalnih modela ostvarivanja prava na obiteljske mirovine država članica EU, pronađu mogućnost za redefiniranje važećeg modela.

Nakon provedenih sveobuhvatnih analiza legislative i financijskih procjena mogućeg opterećenja državnog proračuna razmotrit ćemo dostupne scenarije potencijalnih izmjena trenutačno važećih odredaba o uvjetima stjecanja prava i načinu korištenja prava na obiteljsku mirovinu, a sukladno raspoloživim financijskim mogućnostima” – zaključio je ministar Josip Aladrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap